Stöd Ukraina

Legustas blogg

Fredag 16 Mars 2007 - Songkhla
Resealbum: Tips i Thailand

UD varnar för resor till södra Thailand

Våldet i södra Thailand slår hårt mot civilbefolkningen. Militärregimen införde i går nattligt utegångsförbud i två distrikt i provinsen Yala. Omkring 140 kvinnliga soldater - både buddhister och muslimer - har fått det svåra och riskabla uppdraget att försöka förhindra fler våldsdåd.

Utrikesdepartementet avråder ifrån icke nödvändiga resor till de fyra provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla. Ambassaden rekommenderar att resor över den thai-malaysiska gränsen tills vidare bör undvikas.
Svenskar i Thailand tillråds generellt att i hela landet undvika såväl folksamlingar som platser där massmöten eller demonstrationer hålls.

De kvinnliga soldaterna ska genom sitt arbete försöka få civilbefolkningens förtroende och hoppas på så sätt kunna förhindra missbedömningar, som skulle kunna förvärra det redan djupt rotade hatet i muslimska byar mot thailändska säkerhetsstyrkor.
Soldaterna ska även bistå invånare i avlägsna byar med enklare sjukvård och förlossninghjälp.
I Bangkok har polis och militär satt upp övervakningskameror och vägspärrar på utvalda platser.
Förutom utegångsförbudet infördes även förbud i flera distrikt i södra Thailand för civila att bära klädsel som påminner om militär- eller polisuniformer eller inneha kommunikationsradio utan myndigheternas tillstånd.

• 2 000 offer på tre år.

Omkring 2 000 människor har de senaste tre åren dött i ett muslimskt uppror i provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla, som gränsar till Malaysia. Och våldsdåden har ökat sedan premiärminister Thaksin Shinawatra avsattes i en militärkupp i september förra året.
Måltavlor för det separatistiska våldet är främst poliser, soldater, buddhistmunkar, lärare, civila buddhister och muslimer som betraktas som kollaboratörer med regeringen.
Muslimer och buddhister har den senaste tiden hållit separata demonstrationer och myndigheterna har förstärkt säkerhetstrupperna inför årsdagen av Barisan Revolusi Nasionals (BRN) bildande, en av de största separatistgrupperna i södra Thailand.
Enligt uppgifter i Bangkok Post hade en säkerhetskälla meddelat att BRN-ledaren Masae Useng beordrat 300 unga män, som nyligen utbildats i separatistgruppens träningsläger, att attackera mål i södra Thailand.

• Nio sköts i huvudet på bussen.

I förrgår mördades nio personer i en minibuss på väg från distriktet Betong i provinsen Yala till staden Hat Yai i grannprovinsen Songkhla. Träd hade lagts ut för att spärra vägen. När bussen saktade in började beväpnade män, som legat i bakhåll, skjuta och bussen körde av vägen.
- Männen gick sedan på bussen och sköt passagerarna i huvudet på mycket nära håll, sade en av polischeferna.
I tisdags sköts en 61-årig buddhist ihjäl i Yala. Han deltog i ett begravningsfölje. I förra månaden drabbades Yala, Narathiwat och Pattani av en rad samordnade bombdåd, nio människor dödades och 44 skadades.
Två personer fick nyligen halsarna avskurna. Det har hänt tidigare och vissa bedömare anser att våldet inspirerats av extremister i Irak. Men ingen grupp har tagit på sig de senaste attackerna.

• Knarkhandel över gränsen till Malaysia.

Kriminella i området försörjer sig på vapen- och narkotikahandel över gränsen till Malaysia och den thailändska regeringen ansåg tidigare att det var denna grupp som stod för det mesta våldet.
Många muslimer anser att de är diskriminerade i det i huvudsak buddhistiska Thailand. Den separatistiska kampen har på senare år fått en allt mer islamistisk framtoning och polisen skyller de senaste våldsdåden på muslimska separatister.
- Händelsen visar att det finns människor som försöker orsaka splittring, sade den thailändske premiärministern, general Surayud Chulanont vid en presskonferens.
Efter attacken mot minibussen drabbades en moské av ett bombdåd i samma distrikt, minst elva personer skadades. Samtidigt utsattes en teservering för en granatattack. Tre män dog och över tio personer skadades. Samtliga offer var muslimer.
- Moskébombningen är ett försök att ställa muslimer mot buddhister, sade polischefen Apirat Sangkhao i distriktet Yaha till nyhetsbyrån AP.
Polischefen sade också att bombattentatet mot moskén inträffade i en by där invånarna inte samarbetar med upprorsmännen, som annars har stort inflytande i distriktet.

• Bakgrund: Muslimsk kamp för frihet från buddhistisk stat.

De flesta av Thailands 63 miljoner invånare är buddhister, fyra procent är muslimer. I de tre sydligaste provinserna Narathiwat, Yala och Pattani är muslimerna i majoritet. Området ingick i det malajiska furstendömet Pattani och annekterades av Thailand (Siam) i början av 1900-talet. Sedan dess har en väpnad kamp för en utbrytning från det buddhistiska Thailand pågått. Den senaste våldsvågen inleddes i januari 2004.
Kulturellt har den muslimska befolkning nära band till Malaysias malajiska majoritet och många talar en lokal dialekt av språket malaj. Vissa grupper strävar efter att införliva regionen med Malaysia, andra vill upprätta en självständig islamisk republik.
Dela med andra:    

Kommentarer
Mape säger:
Det låter skrämmande,men vi ska veta att detta är längst ner i södra Thailand på gränsen till Malysia,dit åker inga turister,förhoppningsvis!!
Postat 2007-03-16 17:58  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet