Peroeriks blogg

Tisdag 19 Maj 2015 - Edinburgh

Två dagar i Edinburgh, Skottland.

Årets styrelseresa med seniorerna gick i år till Skottlands största stad, Edinburgh.

Efter ca. två timmars flygning från Arlanda landade vi på Edinburgh International Airport där vi efter en stunds väntan blev upplockade av vår transfer och körda till vårt centralt belägna hotell, McDonald Holyrood Hotel beläget i närheten av det skottska parlamentet och bara ett kvarter bort från ena änden av ”huvudgatan” ”the Royal Mile”.
Eftersom vi anlände till Edinburgh på förmiddagen fick vi inte tillträde till våra rum direkt utan vi deponerade vårt bagage i receptionen och begav oss ut på sta’n för att i första hand äta lunch.
Vi hittade en pub några kvarter upp utmed The Royal Mile. Här fick vi ett långbord där samtliga elva personer kunde sitta tillsammans. Var och en valde och betalade vad den ville äta och dricka. Själv valde jag en kycklingburgare med pommes frites och till det en god Pale Ale(Alechemy Citra Burst) från en av kranarna i baren. Vi satt en god stund och åt och pratade innan vi åter gav oss ut på sta’n.

Vi vandrade uppåt gatan mor Edinburgh Castle men innan vi kommit ända upp beslutade vi att hoppa på en av City Sightseeings röda Hop On – Hop Off bussar. Vädret som då vi kom varit lite regnigt hade nu svängt till strålande sol. Vi klättrade upp i den övre, taklösa avdelningen och hittade alla platser. Vi pluggade in våra hörsnäckor och började ta del av sightseeinginformationen. Vi löste var sin 24-timmars biljett som kostade € 12 för seniorer. Vi åkte sedan hela varvet runt och skaffade oss på så vis en god överblick över staden centrala delar och de viktigaste sevärdheterna. Jag som tidigare varit i Edinburgh en gång (2008) försökte också dela med mig av det jag tyckte var värt ett besök.

Efter bussrundturen återvände vi till hotellet, hämtade vårt bagage och tog våra rum i besittning.
Några av oss gjorde en liten extra promenad för att försöka hitta en lämplig restaurang inför kvällen. Vi fann en pub, The Mitre, som kunde ordna plats för elva personer kl 19.00
Vi kom överens om att efter en stunds vila träffas alla på ett av våra rum för en liten ”förfest” innan vi gick ut för att äta en gemensam middag. Vi gick gemensamt till puben där vi fick två bord intill varandra i den trevliga lokalen. Maten var god och ölet bra.

Efter middagen tog vi lite olika promenader utmed The Royal Mile. Jag och några till hamnade så småningom på ytterligare en pub där det skulle bli musik senare på kvällen. Vi bestämde oss för att stanna och se vad det skulle bli av detta.

Det visade sig dra ut på tiden innan musiken kom igång. Två medelålders+ herrar kom indragandes med var sin gitarr, förstärkare och en del annat. Det skruvades och stämdes en bra stund innan de kom igång med musiken som visade sig vara gamla rock-dängor från 60-, 70- och 80-talen. Det var väl hyfsat men lite väl hög volym i min smak. Det var ändå trevligt att uppleva pubstämingen som alltid i Storbritannien innebär att man talar med folk runt omkring även om det med hänsyn till ljudnivån inte alltid var helt lätt. Ibland var det också lite svårt att hänga med i den skottska dialekten.
Inte allt för sent återvände vi till hotellet för att sova.

Nästa morgon vaknade jag tidigt. Solen sken. I väntan på övriga deltagare gjorde jag en liten morgonpromenad med geocaching. Var ute ca. en timme före frukost. Vi åt sedan en gemensam frukost på hotellet. Frukosten var alldeles utmärkt.

Sedan vandrade vi till det geologiska museet i närheten av hotellet. Där steg vi åter på rundtursbussen. Våra biljetter var ju giltiga ett dygn. Vi åkte åter nästan ett varv runt sta’n men steg denna gång av uppe i närheten av Edinburgh Castle. Vi beundrade utsikten men ingen av oss var intresserad av att betala inträdet på € 18 för att komma in och se hela slottet. För egen del hade jag redan sett det vid mitt tidigare besök. Vi tittade på de disciplinerade vakterna vid ingången till slottet. Den ene ropade ut order varvid de båda rörde sig helt synkroniserat trots att de inte såg varandra. De gick ju åt varsitt håll helt synkront.

Vi tittade också på hur man börjat bygga de enorma läktarna som varje år sätts upp på den stora planen framför slottet inför The Edinburgh Military Tattoo som pågår ca en vecka i slutet av sommaren.

Efter besöket vid slottet gick vi ner för alla trapporna till The Grassmarket. Där skulle vi äta lunch. Enligt planen skulle vi äta på puben The Last Drop. Jag hade talat mig varm för detta ställe efter mitt förra besök i staden. Det visade sig att vi var för tidiga. Puben hade inte öppnat för dagen. Jag var dessutom besviken för att där inte såg ut som senast. Allt var utvändigt ommålat från rött till svart.

Vi valde att äta vår lunch på uteserveringen mitt på Grassmarket. Den tillhörde en pub intill The Last Drop och hette Biddy Mulligans. Jag och många med mig åt dagens soppa och bröd samt drack en öl förstås.

Efter lunchen delade vi på oss efter olika önskemål om hur eftermiddagen skulle spenderas. Själv vandrade jag och några av oss åter upp till The Royal Mile. Vi stannade efter diverse besök i olika butiker åter på en pub där vi blev sittande i solen med var sin öl.
Några gjorde sedan ett besök på The Museum of Edinburgh. Själv återvände jag till hotellet för en stunds vila.

Innan middagen, som skulle intas på hotellet träffades vi på ett av rummen för ”en drink”.
Vi åt sedan en utmärkt tre rätters middag där var och en bestämde vad den ville ha. Jag valde till huvudrätt grillat lamm med en mini-shepards pie. Det smakade utmärkt. Till det Ale förstås. Vin dricker jag aldrig.
Efter ytterligare en trevelig dag och kväll gick jag till sängs. Några andra tog en sista pubrunda.

Morgonen därpå var det tidig uppstigning. Regnet öste ner efter två dagar med solsken. Klockan 8.00 var det transfer till flygplatsen och hemresa efter ett par härliga dagar i Skottland.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet