Stöd Ukraina

Peroeriks blogg

Söndag 24 Maj 2015

Lissabon, Cascais, Setubal och Sintra.

Portugal, maj 2015
Hemma igen efter ytterligare en kundresa med Swedbank, arrangerad av Specialresor i Karlstad.
Det var åttonde gången vi var med på en resa av detta slag och vi är som vanligt mycket nöjda

Dag 1
Avresan skedde som vanligt med buss från Brunkebergs torg, trots att Swedbank flyttat därifrån. Vi skulle denna gång träffas först ca kl. 12.00 vilket var skönt. Det var lite trafikproblem i sta’n med anledning av något event i och kring Kungsträdgården. Flera gator var avstängda och bussen var därför något försenad. Vi ägnade väntetiden åt att identifiera personer som vi träffat på tidigare resor. Det är en av dimensionerna av dessa resor då man varit med ett tag. Man åker tillsammans med bekanta och efter några dagar är man bekant med de flesta.
Från Arlanda flög vi denna gång med TAP Portugal, ett bolag som ingår i Star Alliance precis som SAS. Efter ca 4 timmar i luften landade vi i Lissabon. Där väntade vår lokalguide, en kvinna vid namn Elsbeth. Hon var boende i Portugal sedan ca 30 år och väl bekant med både språket och landet.
Vi åkte sedan buss i knappt en timme till vårt hotell i den lilla kustorten Cascais ca 25 km nordväst om Lissabon. Vårt hotell hette Baia och ligger centralt i Cascais och precis vid vattnet. Bara tvärs över gatan finns en liten sandstarand och på taket finns en pool och solterrass.
Efter att vi installerat oss på rummen väntade en sen middag. Vi serverades Portugals nationalrätt, Bachalao. Det var inte någon höjdare i min smak. Den smakade utpräglat fisk på ett i mitt tycke negativt vis. Bachalao görs på torkad saltad fisk, företrädesvis torsk som man numera importerar från Norge.
Efter detta för min del något begränsade matintag var det dags att sova och ladda för kommande dagar.
Dag 2
Frukost serverades mellan 07.00 och 10.00. Vi skulle dock vara klara med frukosten till kl. 09.00 då vi skulle göra en utflykt söderut från Cascais.
Frukosten omfattade det mesta man kan önska sig av en hotellfrukost. Bra bröd, kaffe/te, juice samt ägg och bacon. Juicen var väl inte i världsklass men klart drickbar.
Efter frukosten for vi alltså in mot Lissabon och över den roströda hängbron som ibland kallas Portugals Golden Gate men som heter ”25 April-bron”. Den hette från början Salazar-bron men döptes om efter ”revolutionen” 25 april 1974. Strax efter att vi passerat bron gjordes ett kortare stopp med möjlighet att gå på toaletten eller att köpa något att dricka. Färden gick sedan vidare in i naturreservatet Arrábida med de höga Arrábidabergen som stupar brant ner i Atlanten. Det blev en vacker färd genom detta landskap som tillhör regionen Setubal. Uppe på ett av de högre partierna, vid ett gammalt kloster gjorde vi ett kortare fotostopp och beundrade utsikten.
Sedan bar det ner mot havet för ett kaffestopp vid stranden i Praia da Figurinha. Här avnjöts en kopp kaffe i solskenet innan det åter var dags att klättra in i den luftkonditionerade bussen för svalka och vidare färd mot dagens lunch. Vi for nu mot Azeitão och ostgården Quinta Velha. Där bjöds vi först på avsmakning av två av de ostar som tidigare tillverkades på gården. Till detta serverades ett Moscatelvin. Därefter serverades vi lunch bestående av en god ”Pulled Poek” alternativt ett vegetariskt alternativ som var en auberginegratäng. Man kunde naturligtvis prova båda. Desserten minns jag tyvärr inte.
Efter lunchen delades vi upp i två grupper, en som fick en demonstration av hur man tidigare tillverkat ost på gården och en som fick en rundvandring i trädgården med möjlighet att plocka och äta solmogna apelsiner. Sedan bytte grupperna så att alla fick uppleva både och.
Färden fortsatte sedan in till byn Azeitão där ett besök på den familjeägda vingården Jose Maria da Fonseca väntade. Detta var dock en begivenhet som jag avstod då jag inte uppskattar vin och vinprovningar. Jag tog istället en promenad i byn tillsammans med hustrun. Jag letade ett par geocachar och sedan satte vi oss på ett caffé för att svalka oss med en öl respektive en cola.
Då vinprovningen var över samlades vi åter vid bussen för återfärd mot hotellet via Lissabon.
Efter en kort stund gjorde vi ett extra stopp för att på nära håll få titta på korkekar. Vi fick alltså känna oss som tjuren Ferdinand och sitta under en korkek och lukta på blommorna.
Denna gång korsade vi floden Tejo via den andra stora bron i Lissabon, den som heter Vasco da Gama-bron, han som tillskrivits bedriften att hitta sjövägen till Indien.
Efter en stunds vila på hotellet i Cascais, och ett för egen del hastigt dopp i havet, gick vi till den närbelägna restaurangen Casa Velha där det serverades friterad havsabborre till middag.
Dag 3
Den tredje dagen började även den med frukost och sedan kunde vi göra vad vi ville under förmiddagen som var fri för egen utforskning av den vackra orten Cascais.
De som ville, och det ville vi, kunde följa med på en liten ”orienteringsrunda” i Cascais. Vi gick genom de trevliga kvarteren från hotellet upp mot järnvägsstationen och sedan en sväng bort mot platsen där den lokala marknaden äger rum två gånger i veckan. Sedan en sväng upp mot det gamla kastellet och sedan tillbaka till hotellet.
Efter denna litlla rundvandring tog vi oss åter ett svalkande dopp i Atlanten.
Lunch ordnade man på egen hand denna dag. Vi åt en utmärkt sådan under ett parasoll på den närbelägna puben Palm Tree.
Klockan 13.30 var det åter avresa med bussen från hotellet. Dagen mål var Lissabon. Vi körde utmed kusten genom Estoril som bl. a är känt för sin långa strand och sitt casino. I Lissabon stannade vi först i stadsdelen Belem för att beskåda upptäckarmonumentet. Vår lokalguide, Elsbeth berättade om Henrik Sjöfararen och alla andra figurer som förekommer på monumentet. Efter detta stopp for vi vidare in till Lissabons centrum där vi bl. a gjorde en bussrundtur. Vi gjorde ett stopp vid ytterligare ett monument, det som är symbol för revolutionen 25 april 1974 och kallas för nejlikrevolutionen. Monumentet sägs symbolisera nedrivningen av det gamla samt uppbyggnaden av det nya Portugal. Där finns också en stiliserad nejlika i sten symboliserande nejlikor i gevärspiporna. På denna plats har man också en fantastisk utsikt över Lissabon.
Efter detta stopp for vi ner till Rossiotorget till ett för Portugal typiskt kafé där vi serverades kaffe och en ”Pastel de Nata”, en kaka som är speciell för Portugal och Lissabon.
Då vi fikat färdigt gjorde vi en guidad promenad genom en del av det mycket kuperade centrala Lissabon i områdena Chiado och Baixa. Sedan hade vi lite fri tid fram till ca kl. 17.45. Vi hade planerat att ta en tur med en av de berömda spårvagnarna men vi avstod då det var mycket trångt, bl a beroende på att det var strejk i tunnelbanan denna dag. Vi satt istället på en servering och läskade oss tillsammans med några andra ur gruppen tills det var dags för samling på torget Praca do Comercio och promenad upp till Alfamakvarteren och kvällens middagsrestaurang.
Middagen serverades på en fadorestaurang, Clube de Fado. Här serverades vi kalkonbiff i en god sås med kokt potatis till. Tyvärr med alldeles för lite av den goda såsen. Till dessert fick vi chokladmousse med vispad grådde.
Då vi ätit huvudrätten kom en ung kvinna och två manliga gitarrister in och underhöll oss med Fado-musik. Den var mer njutbar än jag hade bestående av chokladmousse med vispad grädde.
Efter desserten återkom gitarristerna men nu med en manlig sångare som framförde ytterligare tre fados. Därefter var det tid för oss att lämna restaurangen och gå ner i staden för att med vår buss återvända till vårt hotell i Cascais.
Dag 4
Dag 4 var helt fri från gemensamma aktiviter. Vi åt som vanligt en tidig frukost. Vi hade planerat att ta pendeltåget in till Lissabon men insåg att det skulle bli väl jobbigt i värmen, det förväntades bli över 30 grader. Vi bestämde oss istället för att utnyttja försmaken av sommar och gå över gatan, till stranden för att bada och gå i solen utmed stranden medan det ännu var dräglig temperatur. Det var som tidigare dagar kallt i vattnet, ca 17 grader men ett hastigt dopp tog vi även denna dag.
Då vi svalkat oss i havet var det tid för en liten utflykt till den lokala marknaden. Vi tycker att det är ganska trevligt att besöka sådan ”tillställningar” då vi är utomlands. Vi gick igenom frukt- och grönsakavdelningen och även den del där man sålde färsk fisk. Vi avslutade sedan med den del där man sålde allt möjligt såsom kläder, skor, grytor och kastruller samt diverse krimskrams.
Efter besöket på marknaden gick vi till Cascais shoppingcenter och sedan till stormarknaden Jumbo. Där köpte vi lite mjukost och på vägen hem köpte vi färskat bröd i ett bageri samt öl och läsk i en minimarket. Vi gick alltså inte ut för att äta lunch denna dag utan intog en lättare lunch på vår balkong.
Efter lunchen tog vi en promenad till en park som vår guide rekommenderat oss att besöka. Vi hade tänkt fika där men hittade bara ett kafé som var stängt så vi återvände till hotellet för eftermiddagskaffe varefter vi åter tog oss ett dopp i havet.
På kvällen samlades vi först på hotellet för lite mingel och frågesport i Swedbanks regi och därefter gick vi till puben Palm Tree som ligger vid det lilla torget bakom vårt hotell. Här serverades vi en bra trerätters middag där grönpepparbiff var huvudrätt. Denna kväll lämnade vi sällskapet tidigt då vi tyvärr fått väldigt ”trögpratat” bordssällskap. Dem vi satt tillsammans svarade knappt på tilltal. Överraskande, då det som regel är mycket trevligt vid måltiderna på dessa resor.
Dag 5
Efter frukosten, denna vår sista hela dag i Portugal bar det av med bussen norrut. Vi passerade den forna F1-motorbanan i Estoril på vår färd mot staden Sintra belägen i den östra delen av Sintrabergen. Sintra är en gammal stad, upptagen på UNESCOs världsarvslista med en morisk borg på berget ovanför. Husen klänger utmed bergssidorna och det krävs kondition för promenad i de smala gränderna. Denna dag var det dessutom ca 30 grader varmt.
Vår vistelse i Sintra startade med ca. en timmes guidad visning av Nationalpalatset, där det var svalt och skönt. En mycket intressant rundvandring i mycket vackra salar och upp och ner för trappor. De små radiomottagarna med hörsnäcka, som vi fått låna redan då vi gick runt i Lissabon ett par dagar tidigare fungerade utmärkt vid denna guidning. Det gällde dock att inte komma allt för långt från Elsbeth då signalen ibland hade svårt att nå genom palatsets tjocka väggar.
Efter visningen av Nationalpalatset var det fri tid i Sintra vilken vi startade med en allt för dyr kopp kaffe med kaka av typen ”Pastel de Nata” på den restaurang som ligger närmast Nationalpalatset.
Sedan vandrade vi runt en stund i de smala gränderna och tittade in i alla butiker som säljer souvenirer.
Jag gjorde också en snabb promenad bort till frimurarnas forna palats Quinta da Regaleira. Jag skulle vilja se det inverterade tornet som finns där i parken. Det är alltså ett torn som går nedåt som en brunn i flera våningar.
Tyvärr fann jag det dock onödigt dyrt att betala inträde till parken då jag inte var säker på att jag hade tid att söka efter denna sevärdhet.
Jag återvände till centrala Sintra där hustrun väntade och vi sat sedan i skuggan och inväntade avfärden tillbaka.
På återvägen till Cascais körde vi på den norra sidan av Sintrabergen ut mot Atlantkusten där vi gjorde ett stopp vid europeiska fastlandets västligaste punkt Cabo da Roca. Här stupar berget rakt ner i Atlanten. Ett monument och en fyr finns här. Vackra gula blommor som jag aldrig tidigare sett växte där. Växtligheten var i övrigt ganska karg.
Efter återkomsten till Cascais hann vi även denna dag med ett dopp i havet innan det var tid för resans sista middag. Kvällens middag åt vi på den närbelägna resturangen Baia do Peixe, en fisk och skaldjursrestaurang med härlig utsikt mot havet. Vi bjöds där på en förrätt bestående av vita musslor och till huvudrätt fick vi hälleflundra. Dessertern tror jag var glass om jag inte minns alldeles fel.
Kvällen avslutades för en del av oss med ett hastigt planerat besök på en kareokebar nere i marinan där en av bankvärdarna, Katarina, underhöll med sång.
Dag 6
Allmän väckning kl.05.00, Frukost och buss till flygplatsen i Lissabon.
Hemresa med flyg ca 4 timmar och ankomst till Arlanda ca. 14.30.
Buss in till Brunkebergstorg, och sedan var det dags att skiljas för denna gång.
Dela med andra:    

Kommentarer
Peroerik säger till Bibchen:
Jag har en resa ytterligare som jag inte hunnit skriva om. I veckan före resan till Portugal var jag i Edinburgh.
Men nu ska jag inte resa mer på ett tag, tror jag.
Postat 2015-05-31 16:49  Anmäl
Peroerik säger till Bibchen:
Vi hade riktigt sommarväder. över 30 grader. Härligt men kallt i vattnet.
Postat 2015-05-31 16:38  Anmäl
Bibchen säger:
Jaha, så man varit en tur i Portugal också.
Tack för det!
Säkert betydligt varmare än här! :-)
Postat 2015-05-31 16:34  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet