Stöd Ukraina

Peroeriks blogg

Lördag 29 Augusti 2015 - Brela

Brela, ett lugnt paradis

Sol från en klarblå himmel, inte ett moln på himlen de första tre dagarna. 30 - 33 grader i skuggan. I vattnet 25 på morgonen och 27-28 på kvällen. Underbart vacker natur. Var vi är? På Makarska Rivieran i en ort vid namn Brela. Hela det här området i Kroatien är fantastiskt. Hit kommer vi att återvända igen och igen. På den fjärde dagen seglade några moln förbi på himlen och på fredagskvällen vid ca 19.30 kom regn och åska. Hemresedagen regnade det lite till och från och då vi skulle flyga hem fick vi ca en timmes försening på grund av åska över Split.

Adriatiska havet är givetvis extra härligt detta år eftersom hela Balkan haft det oerhört hett med dagstemperaturer på kring 40 grader hela sommaren. Jag kan tänka mig att det måste vara näst intill olidligt för dem som måste jobba här och inte som vi kan gå ner och bada så snart det känns jobbigt.
Att bada i det varma Adriatiska havet känns ändå avsvalkande, trots vattentemperaturen, allt är ju som man säger relativt.

Havet ligger nästan spegelblankt varje morgon då vi går ner för ett första dopp efter frukost. Adriatiska havet tillhör de saltaste på jorden så man flyter som en kork. Att t ex ägna sig åt snorkling här är därför enkelt, dock inte fullt så intressant som i mer exotiska vatten. Här finns gott om fisk men varken de eller bottnen är så färgrik som i tropiska vatten. Vattnet är kristallklart så att man ser botten även då man är långt ut på djupt vatten. Det rena, kristallklara vattnet är en av de saker som lockat oss tillbaka till Kroatien för tredje gången.

Bad, har det blivit minst tre gånger om dagen, ett underbart sätt att sänka kroppstemperaturen.
Utmed hela den här kuststräckan, åtminstone den vi utforskat, finns en härlig cementerad promenadväg längs stranden. Strandpromenaden skuggas av pinjeträd som lutar sig över gångvägen och gör det möjligt att i viss utsträckning promenera här även under dagens varmaste timmar. Nedanför strandpromenaden ligger de så berömda stenstränderna. Det är alltså inga sandstränder här men stränderna består av mindre och större runda stenar som det inte är obehagligt att gå på. Dock kan jag rekommendera användandet av badskor, har man otur kan man nämligen råka sätta ner en fot på en sjöborre. De är inte giftiga, men det gör ont och du kan lätt få ett infekterat sår då du drar ut taggen.

Det finns gott om hotell i olika klasser. Det är inga stora höga hotellkomplex utan låga byggnader som smälter väl in i naturen. Här finns både några större hotellkdjor men också ett otal små familjehotell. Utöver hotellen finns också gott om lägenheter och rum att hyra. I de små samhällena finns gott om barer och caféer. Små supermarkets och många små bagerier finns också.
Restauranger finns både på hotellen och fristående i samhällen som Brela, Baska Voda m fl. Vi har dock inte provat någon annan restaurang än den på vårt hotell, Bluesun Maestral i Brela. Vi hade halvpension på hotellet och är mycket nöjda med både frukost och middag som serverades där, för övrigt med mycket god service.

Lunch behövde vi nästan ingen, men då vi kände för det blev det bröd med örtkryddadfärskost och öl på vår balkong med utsikt över pinjerna och havet. Avresedagen undantagen då vi åt en bra lunch på en av de trevliga restaurangerna utmed promenaden i ”centrala” Brela.

Om man inte som vi bara vill njuta av värmen och de salta baden finns många utflyktsmål inom räckhåll. Vi som enbart var här för att bada gjorde endast en utflykt utöver våra promenader.

Vi gjorde en så kallad Fish Picnic. Det låter lite anspråkslöst men är en heldags utflykt med båt till öarna Brač (uttalas Bratch) och Hvar. Först ca 1,5 timmes resa till Jelsa på Hvar där vi stannade en timme och kunde vandra runt lite i gränderna. På överresan till Brač serverdes lunch bestående av grillad makrill. Vi steg iland i Bol på Brač där vi omedelbart tog en taxibåt till Kroatiens mest berömda strand, Zlatni Rat (det Gyllene hornet). Det är en grusrevel som sticker rakt ut i havet. Här badade vi och åt glass före promenad tillbaka till Bol. Promenadvägen, ca 2 km är belagd med samma vita sten (från ön Brač), en sorts marmor, vilken flera berömda byggnader i världen är byggda av, bl. a Vita huset i Washington.
Efter en kortare tur i gränderna i Bol bar det åter av med båten tillbaka till Brela. Hela stoppet på Brac varade i tre timmar.

Vi hann sedan inte mer än nätt och jämnt äta middag på hotellet innan det väntade väderomslaget med regn och åska kom. Det verkar som om länderna på Balkan gråter varje gång vi ska åka hem. Det har varit likadant vid ett par tillfällen tidigare att det blir ett radikalt väderomslag lagom då vi ska packa för att åka hem. Sista dagen var det regnskurar och åska till och från och temperaturen föll med nästan 10 grader.

Utöver båtutflykter finns en hel del andra aktiviteter att välja på, t ex Parasailing, River Rafting, och Speed Boat. Organiserade utflykter finns också såsom en heldag i Dubrovnik eller Mostar, vandring i bergen, Shopping i Split och utflykt till nationalparken Krka med de berömda vattenfallen.
Vill man göra utflykter på egen hand efter kusten finns en väl fungerande lokaltrafik med buss.
Maten är som jag nämnt tidigare bra och varierad. Vill man äta något riktigt lokalt ska man välja Cevapi eller det typiskt kroatiska Peka.

De vanligaste lokala ölsarterna heter Karlovačko, Ožujsko och är lättdruckna ljusa törstsläckare. Det finns också en mörk variant som heter Tomislav. Vill eller vågar man inte prova dessa så finns ju som vanligt Heineken med flera internationella märken, men dessa kostar alltid lite mer (och smakar lite mindre).

Vin som är lokalproducerat finns också. På andra sidan bergen finns ett vindistrikt med namnet Imotski . Därifrån kommer flera bra viner såsom Zlatan Plavac och Grabovac. Jag kan dock inte uttala mig om dessa eftersom jag inte dricker vin. Till några av vingårdarna i det området går också utflykter som inkluderar vinprovning.

Som en imponerande och vacker ”kuliss” ligger de ståtliga Biokovobergen utmed hela Makarska Rivieran. I dessa kan den som orkar och vill göra vandringar. Bergskedjanas högsta punkt är drygt 1700 meter över havet.

Något som kan vara bra att veta är att det går bra att betala med kort på hotellen men i de flesta butiker och restauranger är det kontanter som gäller.

Prisnivån är ungefär som hemma både i butiker och på caféer. Dricks räknar man inte med här men givetvis lämnar man dricks då man är extra nöjd.

Vi reste hit med Ving och en vecka med halvpension för två personer kostade ca 14.000 SEK

Flygtiden med SAS från Arlanda till Split var 2 timmar 45 minuter. Därtill kom ca 1,5 timmes busstransfer till Brela.
Vid hemresan blev det fruktansvärt trångt på flygplatsen i Split. Dels är flygplatsbyggnaden på tok för liten för mängden charterturister och det blev inte bättre av de förseningar som uppstod på grund av åskvädret.

Brela, vi kommer tillbaka nästa år.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet