Stöd Ukraina

Peroeriks blogg

Måndag 9 Maj 2016 - Prag

Fyra dagar i Prag.

Den årliga resan med SkandiaSeniorerna gick i år till Prag.
Klockan 7.45 träffades vi 12 gladaseniorer på Arlanda, för avfärd med Norwegian kl. 9.25

Efter knappt två timmarsflygning landade vi i Prag. Vi hade en förbeställda transfer till hotellet som låg mycket centralt i närheten av gamla stan. På vägen in guidade chauffören oss lite extra innan han släppte av oss vid hotellet. Vi fick våra rum omedelbart och kunde därefter ge oss ut på stan för att äta lunch. Vi hittade ett mycket bra ställe nästan mitt över gatan från hotellet. Jag gulaschsoppa med någon typ av klimp eller knödel. Husets öl serverades till.

På eftermiddagen tog vi först en kort promenad i staden för att reka inför kvällens middag. Därefter ägnades eftermiddagen åt terminens sista styrelsemöte.

Middagen avnjöts på en mycket bra italiensk krog vid ett aven gamla stadens torg.

Andra dagen startade naturligtvis med frukost. Hotellfrukosten var riktigt bra. Mycket att välja på och bra bröd.

Efter frukosten gick vi på en 2,5 timmarsguidad vandring genom gamla staden. En mycket bra guide som talade bra svenska hade vi. Detta hade beställts i Sverige. Vi såg en hel rad vackra hus, naturligtvis det astronomiska uret vid stora torget samt de judiska kvarteren. Vandringen avslutades på Karlsbron.

Efter vandringen gick vi gemensamt över bron för att äta lunch. Därefter splittrades vi för att på egen hand utforska olika delar av staden.

Till kvällen samlades vi en gemensam middag på en fransk krog

Inför den tredje dagen inhandlade vi 24-timmars kort för spårvagns- och tunnelbana.
Vi hade bestämt att gemensamt fara upp till Pragborgen och katedralen.

Tredje dagen började vi med att, efter frukost, åka två hållplatser med tunnelbanan och därefter byta till spårvagn nr 22. Vi kom upp ur tunnelbanan med hiss vilket vi skyller på eftersom vi tappade orienteringen så att vi tog spårvagnen åt fel håll, vilket vi märkte först efter ett antal hållplatser.

Efter vagnbyte passerade vi så småningom över floden och hamnade slutligen vid Pragborgen. Där drack vi kaffe innan vi påbörjade rundvandringen. Tyvärr missade några av oss att ta oss vidare med spårvagnen till klostret, Thyko Brahe-statyn och bergbanan. Vi tog istället trapporna ner från berget. Väl nere drack vi varsin öl på en trevlig uteservering innan vi vandrade åter över en av broarna till den gamla staden.
Vi tog ånyo en spårvagn denna i avsikt att finna en restaurang för lunch. Vi kom åter igen på villovägar och beslöt därför att återvända till kända trakter i närheten av vårt hotell.
Vi åt vår lunch på en uteservering innan vi gjorde ett besök i Prags vackra Folkets hus, byggt i jugendstil.

Efter en för några välbehövlig eftermiddags gick vi i samlad tropp till kvällens attraktion, jazzkryssning på båt på Moldau. Vi lyssnade på mycket bra jazzunderhållning medan vi avnjöt en 3-rätters middag och beskådade Prag i kvällsbelysning. Många byggnader i Prag är vackert fasadbelysta.
Efter denna kvällsutflykt vandrade vi tillbaka till hotellet för att packa inför hemresan.

Den fjärde dagen var det tidig uppstigning och frukost innan vi blev hämtade för transport till flygplatsen.
Dryga 2 timmar spenderade vi på flygplatsen men flygningen hem tog bara 1 timme och 40 minuter.

Det finns mycket mer att se och göra i Prag så det blir att återvända en annan gång.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet