Stöd Ukraina

Peroeriks blogg

Onsdag 26 December 2018 - Thailand

Resedagbok från Huay Yang.

Jag och hustrun har tillbringat drygt två veckor i den lilla fiskebyn Huay Yang, som ligger ca 10 mil söder om Hua Hin. Vår son med familj har varit där minst fyra gånger tidigare och har ”tjatat” på oss att vi borde följa med dit.

Vi har tidigare varit i Thailand fem gånger men på helt andra ställen.
Huay Yang är en by helt dominerad av svenskar som äger hus och lägenheter där. I byn finns inga hotell utan man hyr eller köper sitt boende antingen via ThailandBo eller Whipanai. Vårt boende på Dolphin Beach kostade 3.000 SEK per vecka.

Huay Yang har en fantastisklång strand utefter vilken man kan göra långa promenader. Man kan naturligtvis även bada i havet de dagar då vågorna så tillåter.

Byn har många bra och trevliga restauranger och det finns ett antal butiker där man kan köpa vad man behöver under sin vistelse. En lokal marknad finns också.

För att det ska fungera att bo i Huy Yang behöver man ha tillgång till något slags fordon. Det vanligaste är att man hyr en s k saleng. En saleng är en ”EU-moppe” med ett tredje hjul och en påbyggnad som kan vara med eller utan tak. För att köra en saleng krävs att man har körkort. D v s det är inte tillåtet för ungdomar under 18 år att köra salengen. Saleng kan hyras hos Huay Yang Travel. Tänk också på att det är vänstertrafik i Thailand.
Vi flög till Bangkok via Helsingfors med Finnair. Från Bangkok hade vi en förbeställd biltransfer till Huay Yang. Transfern kostade 4.000 THB i vardera riktningen plus dricks.

Det finns järnväg som passerar Huay Yang men hur det är att åka tåg Bangkok – Huay Yang vet jag inget om.

Resedagbok Thailand 2018

26/12
Resa från Stockholm till Bangkok via Helsingfors med Finnair.
27/12
Biltransfer Bangkok – Huay Yang. Ca.4,5 timmar. Vi installerade oss i vårt boende, en lägenhet i området Dolphine Beach. Sonen som varit i HY sedan mitten av december körde oss sedan runt på en liten guidad tur i HY i ”sin” saleng, för att visa oss de viktigaste platserna. Vi åt lunch på restaurangen vid Mali Beach. Det blev en klassiker, Kyckling med cashewnötter.
Efter lunchen tog vi oss ett första bad i havet bara ca 80 meter från vårt boende. Havet var då nästan alldeles lugnt.
Tröttheten efter resan gjorde att vi hoppade över middagen och sov istället. Vi sov sedan i 11 timmar.
28/12
Vi fick vår saleng levererad till boendet. Även denna dag var havet lugnt så vi tog ett bad vid stranden. Salengen var något svårstartad så vi var till uthyraren för att få ett nytt batteri.
Vi åt lunch på rummet eller snarare på balkongen. På eftermiddagen var vi på fotmassage, en lyx man bör unna sig då man är i Thailand.
Till kvällen åter bad i det lugna havet och ett långt och mycket trevligt samtal med Kjell Bergqvist med familj som har sitt boende i hus, som var granne med oss. Ett mycket trevligt samtal där Kjell bl a berättade om sin simskola och det välgörenhetsarbete som han och familjen bedriver i HY.
Till kvällen åt vi middag tillsammans med sonens familj och dennes svärföräldrar på närmaste restaurang. Denna gång åt vi Chicken Garlic. Aningen torrt i mitt tycke.
29/12
Vaknade 06.30. Tog en kort (2,5 km) morgonpromenad utmed stranden. Det blev snabbt mycket varmt. Efter promenaden, bad i havet.
Lunch med sonens familj på den restaurang som barnbarnen kallar ”Lysrörstanten” men som heter Jor Jarn. På eftermiddagen bad i havet tillsammans med sonens familj.
Middag på en närbelägen restaurang Soas Kitchen. Ölen var ljumme, de hade inte den fiska som var angiven på menyn men de serverade en bra Pad Thai.
30/12
Åskblixtar ute över havet på natten. Inget dunder.
Hustrun vakande med migrän och fick därför avstå den minibussutflykt vi planerat göra denna dag.
Vi övriga (7 personer) åkte dock trots detta. Första stopp blev Akvariet i Waghor. Här brukar det vara lugnt och nästan inget folk, men denna dag var många thailändare lediga så det kryllade av människor och det blev trångt inne i byggnaden och ute på parkeringen. Det var dock ett fint akvarium som denna dag kompletterats med ”sjöjungfrur” i ett av de största akvarierna.
Efter akvariet for vi vidare till ett militärområde/flygbas och flygmuseum där för vår del huvudattraktionen skulle vara att besöka ett berg där det finns vilda apor som man kan mata. Tyvärr var det även här alldeles för mycket folk så vi förhinddrades, till barnbarnens stora förtret, att gå upp till aporna. De enda apor vi såg var de i betong vid bergets fot.
Fi tittade på några gamla stridsflygplan innan vi for vidare till den fina badstrand som finns inom området. Här åt vi alla Fried Rice till lunch.
Barnbarnen var fortfarande sura för att vi inte fick gå till aporna. De vill avbryta utflykten och åka tillbaka till HY. Jag föreslog att vi skulle bada men inge var riktigt intresserad. Då fick jag se att man kunde åka ”bananbåt” och förselog att jag skulle bjuda dem på det. Det är en bananformat uppblåst gummikorv som bogseras efter en snabbgående motorbåt eller en vattenscooter. Man sitter gränsle över bananen, givetvis försedd med flytväst. Vi som åkte var jag, två barnbarn och sonen. Kostnad 500 THB. Det var jättekul tyckte alla. I slutet av turen gjorde föraren en för snäv sväng så att vi alla kastades av d bananen välte. Jag bräckte ett revben på kuppen visade det sig, men vad gör väl det när barnbarnen blev på bättre humör.
Efter båtturen baddade vi vid den fantastiska stranden och alla visade bara glada miner.
På vägen hem i minibussen ropade barnbarnen från baksätet ”TACK FARFAR FÖR ATT VI FICK ÅKA BANANBÅT”.
På hemvägen stannade vi vid ett stort varuhus (TESCO)för att proviantera. Vi var åter i HY vid ca. 16.30
På kvällen åt vi som vanligt en gemensam middag. Tror vi åt hos Kaew denna kväll.
31/12, nyårsafton
Upp vid 6.30 och tittade på soluppgången ute över havet. Därefter morgonpromenad utmed staranden ca 5 km. Glömde tyvärr ta med vatten så jag hade stort behov av att dricka då jag kom tillbaka. Badade i de för dagen något högra vågorna och blev bränd av en manet på vänster axel. Tyvärr hade jag inte tillgång till någon vinäger att omedelbart hälla över brännskadan, vilket rekommenderas. Detta visste jag dock inte. Jag hade ont av brännskadan i ca ett dygn.
Vi åt lunch på balkongen och därefter var vi på nytt iväg för att ta fotmassage. Därefter en liten inköpsrunda. Därefter eftermiddagskaffe och vila inför kvällen.
Kl. 19 åt vi Nyårsbuffé hos Mr Klea. Den bestod av diverse thaimat samt väldigt bra pommes frites. Då vi ätit stannade ”pannkaksmannen” mycket lägligt vid restaurangen så att några av oss kunde avsluta måltiden med bananpannka. Thailändska pannkakor är väldigt speciella och serveras ofta från ambulerade specialutrustade salenger.
Hos Mr Klea fortsatte festligheterna med lotteri med diverse priser samt med lekar för både stora och små leksugna. Främst lektes ”hela havet stormar”.
Efter middagen för vi till sonens boende för drinkar och samvaro. Meningen var att vi skulle invänta tolvslaget gemensamt men på grund av min mycket svåra hosta denna kväll blev jag och hustrun tyvärr tvungna att bryta upp redan vid 22.30-tiden.
Jag for hem för att lägga mig. Min märkliga hosta lugnar oftast ner sig då jag kommer i horisontalläge. Hostan lugnade som väntat ner sig och vid 23.45 kunde vi ta den korta promenaden ner till stranden för att uppleva ett annorlunda och mycket stämningsfullt nyårsfirande. Ett minimum av fyrverkeriet men en mängd rispapperalyktor, som sakta lyfte mot den stjärnklara natthimlen.
GOTT NYTT ÅR
1/1 2019
Vaknade redan 7.30 med ont i höger arm. Varför? Kanske hade det varit för jobbigt att köra salengen. Den är inte helt lätt att hålla i rätt riktning, man måste anstränga sig för att den ska gå i den riktning man vill.
Det blev en stilla förmiddag med lyssning av ljudbok på balkongen medan hustrun fortsatte att sova. Därefter åt vi lunch på balkongen med färsk ananas som dessert.
Sedan var det dags för en liten inköpsrunda igen. Bland annat köptes ytterligare en ananas och så var det dags att tanka salengen. Apropå att det är tungt att hålla salengen i rätt riktning så höll det denna gång på att gå så illa att vi kört av vägen. Minsta grop, och sådana finns det många, får salengen att ta ett rejält skutt.
På eftermiddagen tog jag en 6 km promenad utmed stranden, tillsammans med sonen. Vi hade också sällskap av en av de lösspringande hundar som finns i HY och som adopterat sonens familj. Hunden kallas av barnbarnen för Urban, men namnsättningen gjorde de innan de förstått att det var en tik.
Efter promenad, en Chang-öl på balkongen och till kvällen middag som vanligt med övriga. Eftersom det var nyårsdagen åt vi pizza med Peperoni på Huay Yang Pizzeria som ligger bara ca 100 meter från sonens boende.
2/1
Morgonkaffe på balkongen som vanligt. Därefter packning för en dag på stranden. Tillsammans med sonen familj for vi med våra salenger till Mali Beach. Där kan man ligga på solstorlar antingen i solen eller i halvskugga under vävtak.
Vi badade i vågorna, promenerade utmed stranden, lyssnade på ljudbok i skuggan. Lunch åt vi på restaurangen, Chicken Paneng.
På vägen tillbaka köpte vi bananer hos ”fruktkillen” och dessutom mer vatten, en vara som verkligen går åt.
Vi var också till den sömmerska vi hört talas om för att lämna henne ett uppdrag, att efter förebild sy upp två västar. Hon lovade göra detta färdigt till 8/1. Hon ville ha 500 THB för jobbet.
Då vi kom tillbaka till Dolphin Beach badade vi en stund i havet. Därefter en öl på balkongen.
PÅ kvällen gemensam middag hos den som barnen kallar ”järnvägstanten”. Restaurangen heter Maew Restaurant. Här hade sonen förbeställt två sorters grillspett. Vi kompletterade sedan måltiden med att beställa in ett antal thairätter som vi delade ungefär som man brukar äta tapas. Det blev många rätter. Mycket gott och trevligt.
3/1
Upp 7.30. Morgonpromenad med hustrun, dryga 3 km.
Efter en frukost bestående av yoghurt med banan åkte vi åter till Mali Beach. Denna dag var det molnigt men det positiva med det var ju att man inte behövde vara så noga med att smörja in sig med solskydd. Sonens familj vistades denna dag vid det intilliggande Umporn (restaurang) som också tillhandahåller solstolar. Vi åt lunch på Mali Beach restaurang, denna gång Pad Thai som var mycket bra.
Lekte i vågorna tillsammans med ena barnbarnet medan den andra ägnade sig åt Internet via gratis Wi-Fi. Jag gick sedan en lång promenad på stranden med sonen.
Inköp gjordes p hemvägen av mer yoghurt, mjölk till kaffet samt tomter och lök. Även mer bensin till salengen inköptes.
Denna kväll hade vi lite svårt att hitta en restaurang som kunde erbjuda ett bord för åtta personer men slutligen hamnade vi hos Kob Seafood som ligger i närheten av själva den ursprungliga fiskebyn/-hamnen. Jag åt en filé av White Snapper med vitlök och ris. Mycket gott. Här satt vi länge och pratade eftersom barnen involverade sig i samtalen och skippade uppkopplingen via Wi-Fi.
4/1
Denna dag steg vi upp före sju för att åka till den lokala marknaden. Det var mulet och inte en skymt av solen. Besöket på marknaden gav inköp av små goda tomater och små bananer. Vi hittade inga cashewnötter vilket vi väntat oss.
Själv ägnade jag sedan några timmar åt att leta upp och logga de två geocachar som finns i HY. Väntade också ca en halvtimme på att få se tåget komma till HY men förgäves. Det är alltså precis som hemma tågen kommer inte på den tid som tidtabellen anger.
Då jag var tillbaka var vädret något förbättrat och man kunde ana en blek januarisol. Jag tog därför en promenad på stranden. Känner av mitt skadade revben då jag hostar. ”Botas/lindras med Alvedon.
Idag lagade hustrun omelett med lök och tomater till lunch hemma i lägenheten. Mitt bidrag var som vanligt tt hacka ingredienserna. Det var gott som omväxling till thaimaten. Det blev ananas till efterrätt.
På eftermiddagen var det åter dags för fotmassage. Massörerna är mycket duktiga medicinska massorer. Hon som tagit hand om mig, Nom, har lyckats få ordning på problemen jag haft med min vänstra fot sedan 15 år tillbaka.
Efter massagen tittade vi på de allt större vågorna medan vi tog en Chang Beer resp. en Lemon shake på närmaste restaurang med utsikt över havet.
Efteråt hade vi ett videosamtal över Internet med vår dotter som är hemma i Sverige. Mycket bra bild- och ljudkvalitet via Wi-Fi på vårt boende.
På kvällen middag med samtliga på restaurangen I am. Åt då en Green Curry med kyckling. Även det mycket gott. En mycket trevlig kväll då vi talade mycket med barnbarnen om allt möjligt.
Det regnade lätt då vi åktetill restaurangen men regnet varade sedan hela kvällen. På väg tillbaka blev vi våta trots taket på salengen.
5/1
Regnet öser ner nu då klockan är sju. Vågorna vräker in mot stranden. Det är följder av det tropiska oväder som passerar Thailand en bra bit söder om den plats där vi befinner oss. Vi har hört och sett varningar för detta oväder både från folk i HY och från ”hemmafronten”.
Vi fikar dock som vanligt på balkongen. Vid 8-tiden gick vi ner till stranden för att titta på vågorna och känna på regnet. Havet trycker på och vågorna når nu ibland ända upp till vägen.
Efter ytterligare en timme går vi ner igen och nu är hela vägen överspolad med sand och bråte.
Kjell B som haft sitt hus här i många år säger att detta har aldrig hänt tidigare. Han och hans familj skottar sand från tomt och infart. Polisen ställer ut varningstrianglar utmed vägen som löper längs Dolphin Beach.
Vi tar vår saleng och kör ut på shopingrunda. Man blir rejält våt då man sitter på salengen. Regnet kommer nu i 45-graders vinkel in under taket.
Det ljusnar. Vi somnade en stund på eftermiddagen efter lunchen som vi åt hemma. Lyssnade också en stund på min ljudbok. Drack kaffe och så småningom provade jag också en Dark Lager som jag hittade på Si Shop. Ingen höjdare.
Vi gick på nytt ut en stund för att se på vågorna och regnet. Denna gång iförda badkläder. Något bad i havet var dock inte möjligt.
På kvällen bar det åter av ut för gemensam middag hos Mr Klea (där vi var på nyårsafton. Det regnade fortfarande och den äng där vi suttit på nyårsafton vara nu en liten sjö. Som vanligt god mat. Förslag på maträtt kom från ett av barnbarnen, en rätt med glasnudlar. Efter måltiden hejade sonen pannkasmannen då han for förbi och vi avslutade med bananpannkaka.
Sedan for vi hem i ösregnet och blev jätteblöta.
6/1
Solen försöker titta fram igen.
Jag tog en helkroppsmassage på förslag från min massör. Plågsamt men jätteskönt efteråt. Hustrun tog pedikur.
Vi åt lunch på balkongen.
Vi köpte sedan små tomater och ananas på marknaden. Vi köpte även ananas på ett annat ställe. Det visade si dock att ananas ska man köpa hos ”fruktkillen” han knäpper/knackar på dem och väljer en som är helt perfekt att åta samma dag. De ananasar vi köpte idag var lite övermogna och inte alls lika goda.
På apoteket uppe vid motorvägen. Alldeles intill Seven eleven köpte vi en liten burk Vicks Vaporub. Denna produkt finns inte längre i Sverige men den lindrar min hosta då jag ska sova.
Stannade vi restaurangen Kritsana, där ”vår sömmerska” jobbar då hon inte sys våra kläder eller lagar kläder åt andra svenskar. Här satt sonens familj och åt lunch. Vi nöjde oss med att dela på en Coca Cola.
Jag tog sedan en stilla promenad på stranden, det som fanns kvar av den efter stormen. Varmt och fuktigt var det nu. Sedan återvände jag till vial och lyssnande på ljudbok.
Tog sedan ytterligare en liten (3 km) promenad på stranden barfota. Det småregnade. Fick ett ”bett” eller möjligen ny manetbränna på vänster fot. Tog bild på en vacker regnbåge över stranden.
Kvällens middag intogs på Tamarind. En mycket trevlig kväll med båda barnbarnen i högform. Inga sura miner. Det regnade ordentligt medan vi åt, men varken på vägen dit eller därifrån regnade det.
7/1
Denna morgon var himmelen rosa med guldkantade moln. Havet något lugnare. Vi tog en promenad efter stranden i ömsom regn ömsom sol. Sedan frukost på balkongen och därefter åter till ljudboken.
Ösregn över HY.
Efter förmiddagskaffet en ny promenad på stranden för att känna det ljumma vattnet skölja över fötterna i brist på bad i detsamma.
Då vi var åter hemma försvann elen under ca en timme. Vi fick besök av sonen, tillsammans med hunden Urban.
Strömmen åter ca 12.30. Lunch på balkongen och därefter åter vila och ljudbok.
Strax före ”kaffetid” börjar det blåsa och regna. Ett tropiskt regn med jättedroppar som vräker ner och in över vår balkong. Jag går ut barfota (dumt nog) och halkar omkull på de regnvåta klinkerplattorna. Ett ögonblicks verk och jag ligger där i vätan. Som tur var har jag vana att inte ta emot mig med armarna vid fall. Jag har ju fallit både som cyklist och som skridskoåkare. Jag slog i vänster axel och vänster ben känns också lite stelt. Klarade huvudet och inget känns brutet endast mörbultat.
Ösregnet pågick i olika intensitet i ca två timmar. Vinden avtog dock efter ca en timme. Efter en kort glimt av solen började regnet åter men vid 17-tiden upphörde det. Vi fick besök av sonen med fru. De var ute för att gå det sk.” varvet”, en promenad genom en del av HY. Vi beslutade att även denna dag äta gemensam middag eftersom det blir sista gången då de återvänder till Sverige dagen därpå.
Vi bestämmer att träffas hos Kaew kl 18.30. Vi åker dit i tid. De andra dyker inte upp. Jag ber om lösenordet till Wi-Fi och nås då av meddelande från sonen att problem uppstått. Ett av barnen vill inte åka till restaurangen. Dessutom visar det sig att hans svärföräldrars saleng plötsligt inte har något lyse. Efter ytterligare ca 10 minuters väntan lyckas dock alla ta sig dit och vi kan beställ avår middag. För min del blev det ChickenSatay och för hustrun Pad Thai. Vi avslutade samtlig med glass, jag och hustrun med en utmärkt cappuccino-glass. Tillbaka på boendet var vi ca 21.30
8/1
Solen skiner. Efter morgonkaffet drog vi iväg för att handla. Köpte mer Vic-salva för att ta hem. Även youhurt, cashewnötter, öl, bananer och ananas inköptes. Även mer bensin.
Åter på boendet åt vi frukost för att sedan gå ut på stranden i 45 minuter. ”Solade” och svalkade fötterna i de fortfarande allt för höga vågorna. Att ”sola” tidigt på förmiddagen går bra utan att smörja in sig.
Sedan hem för kaffe och dusch. Idag skulle vi äta lunch med ”hemvändarna” kl 12 hos ”lysrörstanten”. Fram till dess lyssning på ljudbok på balkongen, ”Bränn alla mina brev” av Alex Schulman.
Lunch, Fried Chicken with pepper sauce för mig. Tom Ka Gai för hustrun.
På eftermiddagen då de andra åkt var det så soligt och varmt att vi bara satt i skuggan på balkongen tills det var tid för eftermiddagskaffe.
Strax före 16 gick vi ut på stranden. Först gick vi lite i cirklar för att få sol på hela kroppen nu då solen inte har så starkt UV-index. Sedan gjorde jag ett försök att bada i vågorna även om de fortfarande var ganska höga. Det gick bra och var helt underbart. Jag är lite barnslig då det kommer till att leka i höga vågor. Har gjort det på andra ställen i världen också.
Att bli överspolad av våg efter våg och sedan passa en lagom stor för att få hjälp att t sig upp på stranden igen är kul.
Till kl 17 hade vi beställt fotmassage igen. Vi for i god tid för att meddela ThailandBo, genom vilka vi hyr, att vi ska åka hem på fredag kl 14. De behöver veta för att ordna med sluträkning och avläsning av el.
Massagen gjorde susen både för mina fötter och för min onda axel som man också tog hand om. Definitionen av fötter är här något diffus. Varje gång vi tagit fotmassage har man också fått en rejäl omgång av axlar och nacke.
Då massagen precis var färdig kom ett rejält ösregn men det upphörde lika kvickt så vi slapp att vara ute i det.
Vi åkte hem och hustrun lagade middag åt oss ”hemma”. Sedan blev det tid för ljudbok igen före insomnandet.
9/1
Vaknade på natten med symptom på urinvägsinfektion. Det var inte att tänka på att köpa medicin (antibiotika) i Thailand så egenvård var det enda som stod till buds, men detta ska jag inte gå in närmare på. Jag försökte maila vårdcentralen i Sverige för att få recept som skulle kunna hämtas ut direkt då vi kommer hem. Den nya dataskyddsförordningen GDPR satte dock stopp för detta. Inga patientärenden kan hanteras via mail.
Vi bestämde dock att vi skulle tillbringa dagen på Mali Beach i skuggan. Solen verkar bli dominerade denna dag. Det blev en härlig dag på stranden trots infektion i kroppen.
På vägen till stranden stannade vi hos sömmerskan för att hämta våra västar. De blev långt ifrån som originalen som vi lämnat men de kostade ju å andra sidan inte mycket. Det var värt försöket. Vi tackade och betalade med lite extra dricks. Hon hade gjort så gott hon kunde.
Vi badade i vågorna två gånger vid Mali Beach. Andra gången kastades vi omkull av en stor våg så vi var på väg upp. Hustrun kom under vattnet och fick baddräkten fylld med sand. Jag och flera tillskyndande män på stranden försökte hjälpas åt att få upp henne i säkerhet. I baksuget som vågorna åstadkom lyckades jag vrida till mitt vänstra knä så att jag fick en lindrigare ledbandsskada. Även vänster fot ömmade. Allt gick dock bra till slut.
Bensin, mjölk, ananas och iskaffe inköptes på vägen hem. Vi drack sedan vårt eftermiddagskaffe och började därefter med en improviserad matlagning. Jag skar lök, vitlök och tomater i små bitar. Hustrun gör av detta en sås/gryta genom att tillsätta tomatjuice och kryddor. Till detta kokar hon pasta. Det blev en riktigt bra måltid. Det enda som saknades var lite riven Parmesan.
Efter avslutande av ljudboken tillbringade jag kvällen med att lyssna på Sommar i P1 med Kaj Linna, intressant. Det blev tidigt i säng dels för värken i knäet men också för att sömnen varit dålig natten innan.
10/1
Antydan till urinvägsinfektion även denna natt. Fortfarande ont i vänster knä och fot.
Ingen ”thailandsgök” väckte oss denna morgon, precis som jag bestämt mig för att spela in dess läte. Denna fågeln, som vi inte vet hur den ser ut, har väckt oss varje morgon sedan vi kom hit med sitt gälla skrikande.
Idag måste vi ta ut mer pengar, THB, så det räcker till sluträkning och transfern till Bangkok.
Efter kaffet gör vi ett litet besök på stranden trots att det gör ont. Inget bad men en timme på stranden blev det. Vi gick hem då ett störtregn kom över oss kl. 11.
Vi for nu till Kritsana för att äta lunch, resans godaste Pad Thai. Vi hämtade ut pengar.
Får massage av fötter och ben hos min vanliga massör, och allt känns mycket bättre.
Hemma igen hade vi precis kommit in då det kom en otrolig åskknall och därefter regn. Regnandet och åskan pågick en stund så vi bestämde oss för att så smått börja packa för hemresan.
Vi beslutade att äta hemma och jag skar lök och tomater till en omelett. Åskan går och regnet det bara öser ner, så ut kan man inte gå. Omeletten konsumerades vid 18.30-tiden och sedan spenderades kvällen med fler sommarprogram till ackompanjemang av åskmuller och regn.
Resterande packningsbestyr får vänta. Vi ska ju inte åka förrän kl. 14.
11/1
Orolig natt. Vaknade både vid 3 och 5. Åt yoghurt då och sov sedan till 7.
Morgonkaffe och sedan slutförande av packningen. Det är alltid mycket lättare att packa då man ska hem än då man ska bort.
Soporna är tömda, det mesta är packat. Vi packade i stort sett färdigt och kontrollvägde väskorna. Resten av förmiddagen ägnades åt vila eller vistelse på stranden. Idag skiner solen och det är kvalmigt och ca 30 grader varmt.
Vi hade redan tidigare bestämt att även vi skulle äta vår sista lunch i HY hos ”Lysrörstanten”. Hon har den absolut godaste Tom Ka Gai som erbjuds i HY. Vi körde sedan ett extra varv genom HY innan vi återvände till Dolphin för att för gott parkera salengen, lägga ifrån oss hjälmarna och lämna nyckeln till vakten.
Vi badar normalt inte i poolen, och poolen vid Dolphin är löjligt liten, men denna dag gjorde vi ett undantag. Vi var tvungna att försöka svalka av oss kvalmigheten före avresan.
Kl. 13 ca kom representanten från ThailandBo och vi betalade sluträkningen som blev mindre än väntat. Vi har gjort av med väldigt lite el och eftersom vi har liten lägenhet så halverar hon kostnaden för slutstädning och tvätt. Man tackar.
Kl 14 kom bilen för att hämta oss. Vi lämnade nycklarna till vakten samtidigt som vi fick hjälp med väskorna till bilen.
Resan till Bangkok tog ganska precis 4,5 timmar med ett kort stopp för toalettbesök. Trafiken genom Bangkok mot flygplatsen var kaosartad, det var ju fredagseftermiddag och det förekom stora vägarbeten.
På flygplatsen gick incheckningen smidigt och sedan var det bara att vänta . Boarding var kl 22.25 och take-off kl 23.05, allt enligt tidtabell.
Flygresan till Hesingfors tog 11 tim 15 minuter. Det blev inte mycket sömn under resan. Landning i Helsingfors kl. 05.30 lokal tid. Nästa flight gick sedan 07.55 och landade på Arlanda samma tid med anledning av tidsskillnad och flygtid på en timme.
Vi tog taxi från Arlanda och det var skönt. Var hemma redan kl 09.00.
Försökte sedan sova en stund men det misslyckades. Tittade en stund på TV. Hade svår hosta efter att ha vistats så många timmar i sträck i luftkonditionerade miljöer.
Packade upp en del men somnade sedan och sov ett par timmar och vaknade sedan och kände mig helt bedrövligt dålig. Att resa är jobbigt men ändå härligt.

Detta var dock troligen sista gången vi besökte Thailand. Resan med tidsomställning börjar kännas för jobbig. Drabbas man av infektioner och har som jag dessutom haft en hjärtinfarkt för ca två månader sedan så är resan en pärs. Jag blir ju ändå 75 om två månader.
Dela med andra:    

Kommentarer
Bibchen säger till Peroerik:
Låter lagom att njuta av.
Postat 2019-01-26 11:15  Anmäl
Peroerik säger till Bibchen:
Ja vi har nog åkt färdigt till Thailand nu.
Till hösten blir Maggioresjön i Italien.
Dessförinnan lite Höga kusten.
Postat 2019-01-25 15:48  Anmäl
Bibchen säger:
Men oj det var mycket som gick fel, men ändå beundransvärt hur du håller modet uppe och försöker njuta dagen, dels med bad, dels med massage. Och så god mat förstås. Säkert skönt att komma hem till vila och en kall öl! Det är VINTER och den byter vi snart ut mot varmare klimat i vårt älskade Puerto Mogan. Det är så långt vi orkar resa numera. Maken 81 och jag 75 i år :-)
Postat 2019-01-25 12:39  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet