Stöd Ukraina

Trixies blogg

Fredag 3 December 2010 - London

Topp Tio för en riktig engelsk julkänsla

Nr 1. Beskåda julgranen på Trafalgar Square med ett glas champagne i handen.
Julgranen på Trafalgar Square är giganisk och är en julklapp från Norge till invånarna i London som tack för den brittiska hjälpen under andra världskriget. Granen tänds traditonsenligt första torsdagen i december. Varje dag från den sjunde december kan man dessutom lyssna på Christmas Carols från klockan fem. Kanske inte så hög julfaktor men något riktigt avstressande och mysigt är det att besöka National Gallery en fredagskväll när de har öppet till klockan nio. Levande musik och ett glas vin eller champagne samtidigt som man kan beskåda granen med stort G.
http://www.london.gov.uk/trafalgarsquare/events/xmas.jsp

Nr 2. Gör en tidsresa i Severs House
Det känns som om man klivit in i en tidsmaskin när man stiger över tröskeln till Severs House. Från stressiga London till ett London där man hör klapprande hovar som slår mot gatstenen, eller är det bara som man inbillar sig? Det är mörkt och upplysningen är levande ljus i det gamla huset på Folgate Street nr 18. En kolbrasa flämtar i ett hörn, ett halvdrucket sherryglas och doften av citrus; rummen lever och dess invånare har bara lämnat rummet en stund. Huset är från 1724 och har återskapats av designern Dennis Severs och kan vara en upplevelse lite utöver det vanliga om man har fantasi och lyckas få en biljett.
http://www.dennissevershouse.co.uk

Nr 3. Värm dig vid en kolbrasa med en winter warmer
En mysfaktor är att besöka någon av alla Londons gamla pubar för att dricka en winter warmer dvs en Winther Ale. Föredrar man något vamt så kan man dricka lite mulled wine eller varm cider. Min favoritpub Star Tavern har två! kolbrasor och ligger i Belgravia.
http://www.viewlondon.co.uk/pubsandbars/pubs-with-open-fires-recommended-London-...

Nr 4. Njut av en lantlig julmarknad
För att få en riktig julkick kan man bege sig till Osterley Park and House. Där möts man av Christmas Carolssångare på den gamla stallgården, mulled wine och små läckra mince pies serveras och stämningen är härligt julig. Mulled wine är varmt vin smaksatt med honung och kryddor – en variant av glögg fast i min smak godare och till drycken serveras mince pies som är en liten paj fylld med hackade russin, aprikoser, äpple, citronskal, kryddor och nötter. Försvinnande gott. Förutom att köpa julhantverk så kan man se det vackra julpyntade slottet. Hit tar man sig med Piccadilly Line och hoppar av vid Osterley och promenerar sedan genom den lilla byn.
http://www.nationaltrust.org.uk/main/w-events-find_event.htm?propertyID=277

Nr 5. Lyssna på änglasång
Bedövande vacker är körsången i Westminster Abbey; man riktigt lyfter efter att ha hört aftonsången i denna gamla kyrka med anor från tusentalet. En kyrka med som varit skådeplats för engelska monarkers kröningar och festligheter. Under december finns det ett speciellt advents- och julprogram.
http://www.westminster-abbey.org

Nr 6. Lär känna Charles Dickens
Dickens ”En julsaga” känner vi alla till; vi förfasar oss över nedrige Uncle Scrooge och drar en suck av lättnad när julen räddas. Vill man fördjupa sig i denna författare så kan man hänga med på London Walks specialtur ”Charles Dickens’s Christmas Carol & Seasonal Traditions” den 11 eller 18 december eller följa med till Rochester och Charles Dickens’ Christmas Festival den fjärde eller femte december. London walks har ett fantastiskt program över guidade turer i London, guiderna är mycket duktiga och upplägget är enkelt; man träffas utanför en tunnelbanestation, betalar åtta pund och promenerar omkring i två timmar. Det finns även ett Charles Dickens museum i Bloomsbury som har ett speciellt julprogram.
http://www.walks.com
http://www.dickensmuseum.com

Nr 7. Bli expert på engelska jultraditioner
Om man är nyfiken på hur engelsmännen firat jul de senaste fyra hundra åren så är ett besök på Geffrye Museum väl värt besvären. Rummen är indelade efter olika tidsepoker och visar hur den engelska medelklassen firade jul från 1600-talet och framåt. Museet ligger en bit bort från centrum i stadsdelen Shoreditch men besöket kan kombineras med till exempel Dennis Severs’s House, Old Spitafields Market (http://www.visitspitalfields.com/osm.html) eller Columbia Road Market (http://columbiaroad.info/). Passa på att njuta en härlig curry på någon av alla Brick Lanes restauranger.
http://www.geffrye-museum.org.uk/whatson/christmas-past-2010/

Nr 8. Fönstershoppa i lyxiga och juliga butiker
Mitt favorit varuhus är Fortnum and Mason på 181 Piccadilly och speciellt delikatessavdelningen på gatuplan med te, kaffe, choklad och kakor. Glöm inte köka en Christmas Pudding! Kanske är inte detta platsen där man köper alla sina julklappar, men att njuta av alla dekorationer och den vackra skyltningen är gratis. I närheten finns Burlington Arcade - en arkad från 1819 med exklusiva butiker och en vaktande beadle dvs en väktare med hög hatt. På legendariska Liberty 210-220 Regent Street kan man köpa roliga julgransdekorationer eller varför inte en Christmas Crackers. Harrods (87-135 Brompton Road) är alltid Harrods och en fröjd att besöka. En annan av mina favoriter är Ralph Laurens butik på New Bond street - en makalös affär med brasa och en härlig soft julstämning. När man ändå är på New Bond Street så kan man fortsätt mot Oxford Street - längs gatan ligger lyxbutikerna vägg i vägg och ljusen och dekorationerna är överväldigande. Andra gator med Christmas Lights är Regent Street, Covent Garden och Carnaby.

Nr 9. Smaka på alla julens läckerheter
Borough food market ligger på andra sidan Themsen vid London Bridge och det lär ha legat en matmarknad här sedan 1276. Här finns ostar, pajer, cider, honung med mera och det är bara att njuta sig igenom Londons största matmarknad. I närheten ligger mysiga Geroge Inn - ett diligensvärdshus från 1600-talet - som nu är en populär pub i National Trusts regi.
http://www.boroughmarket.org.uk

Nr 10. Upplev en eftermiddag med Afternoon tea
Att dricka afternoon tea bör man göra varje gång man är i England. Det är en upplevelse oavsett om man gör det på ett tjusigt hotell i centrala London eller i en trädgård på landet. Visserligen varierar menyn, men teet är alltid av hög kvalitet. Brown’s i Mayfair är en dyr favorit, men ett storstadsäventyr mitt bland "the upper crust" i ackompanjemang av stilla pianoklink. Billigare och snabbare, men otroligt gott, är teet och de pyttesmå sconsen på Richoux på 172 Piccadilly.
http://www.afternoontea.co.uk
Dela med andra:    

Kommentarer
Trixie säger:
Tack! God Jul!
Postat 2010-12-18 19:12  Anmäl
Sierra säger:
Tack för bra info! Sparas till nästa Londontrip :-)
God Jul!
Postat 2010-12-07 15:18  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet