Peroeriks blogg

Tisdag 12 Juli 2011 - Stockholm
Resealbum: Stockholm

Stockholms vattenvägar

Under 1800-talet korsades Stockholms vatten av massor av roddbåtar som transporterade folk mellan de olika öarna varpå staden är byggd. De roddes av så kallade "roddarmadammer", ofta härstammande från Dalarna.

Dessa transportmöjligheter är sedan länge borta, men idag har vi testat några av dess moderna motsvarigheter. Det finns faktiskt flera färjeförbindelser i Stockholm, inte bara Djurgårdsfärjan.

Vi startade med att promenera hemifrån, utmed Katarina Bangata ner till Norra Hammarbyhamnen. Där tog vi en av de färjor som trafikerar Hammarby sjö. Det finns tre stycken, alla med namn efter kvinnor som förekommer i P-A Fogelströms Stad-böcker. De heter Lotten, Lisen och Emelie.

Viåkte först med Lotten från Barnängsbryggan till Lumabryggan i Hammarby Sjöstad. Denna färjelinje är gratis. Färjan Lisen låg vid kaj på Södermalmssidan och var föremål för renovering. Målningsarbeten pågick.

Vid Lumabryggan inväntade vi Emelie, som skulle ta oss till Nybroviken via Henriksdalsbryggan, Saltsjö Kvarn och Allmänna gränd. Biljetten kostade 25 kr per person för ålderspensionärer. Ordinarie vuxenpris är 40 kr. Biljett inhandlas i automat ombord. Endast kortbetalning var möjlig, åtminstone i den automat jag använde. Biljetten skulle sedan uppvisas då man steg iland.

Det blev en härlig sjötur, ut genom Danvikskanalen. Förbi Vikinglinjens fartyg och de stora kryssningsfartygen som för tillfället gästar Stockholm. Vi strök nära land vid Beckholmen så att vi kunde se de gamla hamnkranarna, vid Beckholmsvarvet, vilka har ett tidigare "arbetsliv" i Hammarbyhamnen. Numera är de näst intill pensionerade och dessutom ommålade så att de ser ut som giraffer. Sedan passerade vi Gröna Lund med alla dess berg- och dalbanor av skiftande slag för att därefter angöra Allmänna gränd på Djurgården. Sedan stod det inte på förrän vi var framme vid Nybroviken där vi steg iland.

Vår plan var nu att ta en annan färja till Allmänna gränd. Tidigare gick det en med vilken man fick åka "gratis" om man var innehavare av SL-kort. Sen linjen är tydligen nedlagd, men vi fann en annan lösning.

Ett försöksprojekt kallat Sjövägen, pågår sedan augusti 2010. Det innebär trafik med båtarna M/S Ballerina och M/S Mysing mellan Nybroviken - Nacka - Lidingö och Frihamnen. Dessa båtar angör även Allmänna gränd och ytterligare några bryggor. SL-kortet och Stockholmskortet gäller här. Alternativt betalar man 40 kr för enkel resa.

Vi frågade för säkerhets skull vid ombordstigningen om vi kunde åka med SL-kortet till Allmänna gränd. Vi fick svaret: Visst men det tar en stund, vi ska först till Frihamnen. Det kan tyckas lite lång omväg men denna dag då solen sken och det var som gjort för ytterligare en sjötur i Stockholm var valet enkelt. Vi steg ombord.

Nu gick färden ut samma väg som vi nyss kommit, dock utan stopp vid Allmänna gränd. Första stopp var Saltsjö Kvarn, därefter Finnboda Varv, Nacka Strand, Larsberg (på Lidingö) och slutligen Frihamnen. Därefter stävade vi tillbaka igen samma väg.

Under resan passade vi på att förse oss med en kopp kaffe med bulle. Den här båten är utrustad med en servering där man förutom kaffe även kan inhandla någon god öl från Nynäshamns Ångbryggeri och till den en smörgås om man så önskar.

Vi kunde från övre däck njuta av infarten till Stockholm. Vid Blockhusudden, vid den första AGA-fyren med solventil, var det trångt med alla fritidsbåtar och sightseeingbåtar. För att komma in till bryggan vid Nacka Strand blev vi tvungna att ligga och skvalpa en stund i vågsvallen och vänta på vår tur att gå in till bryggan. Det finns förutom de båtar vi provade idag också ett antal så kallade Hop-on-hop-off-båtar som också ska in vid alla de nämnda bryggorna.

När vi så efter en timme och tjugo minuters härlig sjöresa på Stockholms vatten steg iland vid Allmänna gränd, låg där en Djurgårdsfärja och väntade. Vi steg ombord på den efter att ha fått validiteten av våra SL-kort kontrollerad. nu gick färden den vanliga vägen mot Räntmästartrappan (Gamla Stan) via Skeppsholmen.

Ilandstigna tog vi den korta promenaden över det rivningshotade Slussenområdet upp till Södermalmstorg . Vår avsikt var nu att avsluta denna resa i det inre av Stockholms skärgård med en skärgårdslunch, strömming med potatismos, samt pressgurka och ättika. Strömmingsvagnen på Södermalmstorg har öppet alla dagar och serverar härlig nystekt strömming. Har man tur finns det sittplats vid något av borden. Den turen hade vi idag.

Slutligen promenerade vi hem mot Södra stationsområdet via Götgatsbacken och Medborgarplatsen. Nu hade molnen hopat sig. Risken för regn verkade överhängande. Men vi hade haft en underbar dag till sjöss, i solen.
Dela med andra:    

Kommentarer
Bibchen säger:
Tack för den båtresan. Den borde man verkligen göra!
Och Stockholms bästa strömming är den på Södermalmstorg, så även vintertid. Det kan jag garantera.
Postat 2011-07-12 19:21  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet