Marikas blogg

Fredag 26 Mars 2010

Spara pengar - boka resan själv!

Detta är något jag ofta får frågor om så nu präntar jag ner det en gång för alla och hoppas det kan komma många till nytta och glädje!

Det är enkelt att spara pengar genom att boka sin egen resa jämfört med om man bokar charter. Bland annat så betalar man oftast per rum/lgh eller hus när man hyr bostad. Med charter får man oftast betala per person.

Hur gör man då?

1. Börja med att i god tid (ibland ett par månader före avresa) kolla om vaccination behövs. Kolla tex. här: http://www.vaccinationsguiden.se/vaccinationsguiden/landrek_..

Behövs visum? Kolla genom att googla "visa + aktuellt land"
Oftast måste även passet vara giltigt 6 månader EFTER HEMKOMST.

Kolla vädret på resmålet: http://www.climate-charts.com/world-index.html

Köp inga dyra reseförsäkringar utan betala flyget med kort så ingår oftast avbeställningsskydd (gäller om du blir sjuk och kan visa upp läkarintyg eller annan oförutsedd händelse som nära anhörigs sjukdom, brand etc.). Kolla med din kortutgivare vad som gäller för just ditt kort.

Skaffa en tilläggsförsäkring till din hemförsäkring så har du även en bra reseförsäkring. Kolla med ditt förs.bolag vad som gäller hos dem. Hemförsäkringarnas reseförsäkringar gäller oftast hela familjen (alla som bor på samma adress) och alla resor under ett år till skillnad mot många rena reseförsäkringar som endast gäller specifik resa. Ska man däremot stanna borta längre än 45 dagar behövs oftast en extra separat reseförsäkring. Kolla även här med ditt försäkringsbolag.

Sök hotell på nätet och läs reviews (omdömen skrivna av tidigare gäster). Lägg tid på detta för ibland är det inte lika paradisiskt som det verkar vara. Den ljuvliga stranden kan var bråddjup, bestå av vassa klippstenar på botten, rummen kan var skitiga, störande omgivningar etc etc.

Boka hotell:
http://www.reseguiden.se/hotell
http://bookings.com

Läs sk. reviews (omdömen): på tex.
http://www.tripadvisor.se
http://www.zoover.se

Hitta och jämför flygpriser:
http://www.skyscanner.com
http://www.reseguiden.se
http://www.flygbilligt.se

Ibland har resebolagen bättre priser än flygbolagen och ibland tvärs om så det gäller att kolla runt.

Tips! Jämför antal mellanlandningar, mellanlandningstider och flygrutt. Flyg till Asien via London tex gör resan längre då London är åt fel håll!

Vikigt att veta innan du bokar flyget på egen hand!

I Sverige finns något som kallas för paketreselagen och det innebär i grova drag att den som bokar en paketresa omfattas av den "Allmänna resegarantin". En slags reseförsäkring som ersätter dina utlägg för resan alternativt erbjuder dig en ny resa vid tex. researrangörs eller flygbolags konkurs etc.

För att din resa ska klassas som en paketresa och omfattas av den allmänna resegarantin så måste du samtidigt som du bokar tex. flyget även boka boende (se minimum antal nätter för din destination nedan), utflykt eller hyra av bil och detta ska alltså bokas av samma leverantör.

Vi brukar tex boka billigaste hotellet i 1-2 nätter beroende på destination, men vi bor aldrig på dessa hotell utan tar det som en försäkringsavgift för att resan ska klassas som en paketresa. Vikigt ! Glöm inte att meddela hotellet att du inte kommer. Du får inga pengar tillbaka men de slipper undra vart du tagit vägen.

För att resan ska klassa som paketresa krävs att något av följande bokas av samma leverantör tillsammans med din biljett:

• En hotellnatt inom Europa
• Två hotellnätter vid resa utom Europa
• Utflykt på resmålet
• Hyra av bil.

Det gäller dock att se upp noga här för hos vissa flygbolag kan man boka ovanstående på deras hemsidor men i själva verket länkas man vidare till ett annat bolag.

Läs mer om allmänna resegarantin här:

http://www.kammarkollegiet.se/resegar/resegar.html

Nu är det bara att börja boka själv och spara pengar!

MVH / Marika Simo´
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet

Senaste bildkommentarerna

Anderslindb
Anderslindb säger om Marikas bild "Underbar poolutsikt":
Oj..oj... så sugen man blir.
29 maj 2009 07:05