Kjell_meyers blogg

Måndag 12 Maj 2014

Skopelos – en av grekiska arkipelagens mest fantastiska öar?

Skopelos beskrivs som en fantastisk ö med stränder, klippor, vacker natur, ett eget vin och ett omgivande hav grönare, blåare och klarare än någon annanstans i Grekland. Förklaringen till att vattnet är bättre är oklart, men det spelar ingen roll. Skopelos stad anses vara en av grekiska övärldens finaste och trivsammaste byar.

Skopelos ligger i det västra Egeiska havet och hör till ögruppen Norra Sporaderna. Till ytan är Skopelos 96200 kvadratkilometer och därmed lite större än Mykonos och Santorini.

Det finns många fler attribut som tillskrivs Skopelos. Här finns fina vandringsleder, naturligtvis mysiga tavernor, ett rikt grekiskt vardagsliv, trevliga öbor och intressanta kulturella sevärdheter. Skopelos kallas för “den gröna ön" och karaktäriseras av pinjeträden som täcker hela ön

Här spelades filmen "Mamma Mia" in fast den heter Kalokairi i filmen. Turistströmmarna har ökat sedan filmen hade premiär 2008, men det lär inte finnas några särskilda guidade turer till filminspelningsplatserna.

Under antiken hette Skopelos istället Peparethos.

Mitten av ön är bergig och den högsta punkten är berget Delphi som är 681 meter högt.

Det finns få spår från klassisk tid. Ön var allierade med Aten, men blev överförd till makedoniskt och sedan romerskt styre, bysantiskt, venetianskt, turkiskt och slutligen grekiskt styre. Skopelos under frihetskriget på 1820-talet en fristad för dissidenter. Många på Skopelos var bra skeppsbyggare och försåg revoltörerna med fartyg", skriver Vagabond.

Karta på Skopelos: http://goo.gl/oUZx8f

Läs mer i Vagabond: http://www.vagabond.se/reseguider/europa/grekland/skopelos

Kjell Meyer
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet