Stöd Ukraina

Kjell_meyers blogg

Onsdag 2 Juli 2014 - Grekland

Paliki kan ha varit Odysseus och Homeros Ithaka

Ithaka (Ithaca) är en sägenomspunnen grekisk ö i Joniska havet intill Greklands västkust. Ön blev känd genom Homeros episka berättelse Odysséen om Odysseus och hans 10 år försenade hemkost efter det trojanska kriget. Homeros beskriver Odysseus som ledaren för Kefallinierna.

Om Ithaka säger Homeros:

" dwell in shining Ithaca. There is a mountain there,
high Neriton, covered in forests. Many islands
lie around it, very close to each other,
Doulichion, Same, and wooded Zacynthos--
but low-lying Ithaca is farthest out to sea,
towards the sunset, and the others are apart, towards the dawn and sun.
It is rough, but it raises good men."

Om beskrivningen tas ordagrant kan inte dagens Ithaka vara samma som Homeros och Odysseus Ithaka. Istället pekar Homeros ord på en halvö tillhörande ön Kefalinia som idag heter Paliki. Anledningen är att den halvön är låglänt (medan de andra öarna är högre), den ligger längst ut i väster i ögruppen och om den en gång var avskild från ön Kefalinia blir beskrivningen pricksäker.

Forskaren Robert Bittlestone har gjort omfattande arkeologiska studier som geologiska undersökningar. I sin bok Odysseus Unbound (2005) skriver han att Kefalinias västra sida - Paliki - varit en avskild ö under sen bronsålder. Ett sund finns också beskrivet av Strabon, född cirka 63 f. Kr. i Pontos. Han var en grekisk historiker, geograf och filosof.

Bittlestone påpekar att gränsen mellan Paliki och Kefalinia utgörs av två tektoniska plattor och att kraftiga jordbävningar ofta förekommer, vilka kan ha fyllt en mellanliggande kanal. Geologiska borrningar har genomförts under 2012.

http://www.odysseus-unbound.org/

http://en.wikipedia.org/wiki/Homer's_Ithaca

Kjell Meyer
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet