Stöd Ukraina

Kjell_meyers blogg

Fredag 4 Juli 2014 - Grekland

Kjell Meyer: Amorgos pekas ut som en av Greklands mest attraktiva öar

Amorgos finns inga lyxiga hotell och inget partyliv. Öborna vill varken ha flygplats eller massturism. Turister kommer hit av andra skäl för att vandra i orörd och uråldrig natur, som om tiden stått stilla i 100-tals år.

Text: Kjell Meyer

Amorgós finns i Kykladerna och har cirka 1800 invånare. Den har en yta på drygt 126 kvadratkilometer, lite större än svenska Fårö på 114 kvadratkilometer.

På grund av Amorgos position i havet var ön en av första platserna som Jonerna passerade på sin väg till Greklands fastland. På Amorgos finns därför många arkeologiska lämningar, både från förhistorisk tid och från olika historiska epoker.

Amorgos har många beundrare. Greklandsentusiasterna åker hit två gånger per år. Många längtar tillbaka av de som besökt Amorgos. "Amorgos är även en av mina personliga favoriter av de 65 grekiska öar jag har varit på", skriver en resenär på sajten Kalimera.

Amorgos har en av grekiska övärldens märkligaste sevärdheter: klostret Panagia Chozoviotissa. Klostret ligger på en mycket brant klippvägg och är delvis bara 4 meter brett. Ett besök på klostret är ett måste när man är på Amorgos, är d flesta överens om. Utsikten över "Le Grande Bleu" från Klostret är makalös.

Amorgos ligger bara 5 mil sydväst om Patmos, en annan av Greklands finaste öar.

Panagia Hozoviotissa
http://traveltamed.com/wp-content/uploads/2013/01/The-Panagia-Chozoviotissa-Gree...

Film från Amorgos:



Läs mer i SvD:
http://www.svd.se/resor/vandringar-langt-fran-flygplats-och-massturism_8471740.svd

Kjell Meyer
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet