Stöd Ukraina

Kjell_meyers blogg

Måndag 12 Maj 2014

Besök Gozo den legendariska ön i Homeros Odyssén

Gozo är en ö i Maltas arkipelag och den näst största ön efter huvudön Malta. Gozos yta är på 67 kvadratkilometer att jämföra med gotska Fårö som har en yta på 114 kvadratkilometer. År 2003 hade Gozo ett invånarantal på 30750 personer varav 6635 då bodde i öns största stad Rabat (Victoria), enligt Wikipedia. Det finns även en stad som heter Rabat på huvudön Malta.) Mellan Malta och Gozo finns både färjor och helikopterförbindelse.

Här råder ett lantligt lugnt tempo, ön är grönare och mindre trafikerad än det pulserande Malta.

Ggantija-templen är en av ön många sevärdheter. Megalit-templen ligger på en höjd vid byn Xaghra. Tempelområdet byggdes omkring år 3600 f.Kr och de kan vara tom äldre än pyramiderna i Egypten. Stenblocken väger flera ton och de utgör ytterväggar på 7,5 meter. Man vet inte hur människorna som byggde tempelkomplexet för 5600 år sedan klarade av att förflytta dem. Enligt en legend var det en kvinnlig jätte vid namn Sunsuna som bar klippblocken på huvudet från Ta´Cenc.

Gozo har ett kargt landskap och en fantastiska klippkustlinje som bara väntar på att utforskas, med några av Medelhavet bästa dykplatser. Med dessa ord lockar Visit Malta turister.

Gozo är även kallad "The Island of Calypso" då den lär motsvara ön Ogygia i Homeros Odyssén där nymfen Kalypso höll kvar Odysseus i 7 år som en kärleksfånge och därmed försenade hans hemkosmt till sin hemö Ithaca och sn troget väntande fru Penelope.

Gozos officiella hemsida: http://mgoz.gov.mt/

Lästips: http://www.expressen.se/res/europa/malta-gozo/

Kjell Meyer
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet