Stöd Ukraina

Micke73s blogg

Tisdag 20 Januari 2009 - Singapore

Semester

Juldagen brukar ju betyda lugn och vila för de flesta men för oss innebar det istället att dagen ägnades åt packning. Annandagen var det så dags att borda Singapore Airlines för en halvdygnsresa sittandes i ett trångt säte. Måste dock säga att bolaget likt, Thai Ariways, har en riktigt bra service som många andra bolag kunde lära sig av.

Singapore visade sig bli en positiv överraskning. Singapore Zoo är nog Asiens bästa zoo med relativt bra utrymmen för många av djuren samt mycket information om beskyddande av djur och natur via skyltar och diverse shower.

Bra restauranger och affärer finns det också i mängder var man än kommer och transportsystemet fungerar utmärkt om man skulle behöva ta sig längre sträckor än promenadavstånd. Dock använde vi oss själva mestadels av apostlahästarna.

Raffles Hotel var ett måste liksom att beställa en Singapore Sling inne på Long Bar på just nämnda hotell. Måste vara världens tråkigaste ställe att vara bartender på. Det enda man får höra dagarna i ända är "One Singapore Sling, please"

Little India är en charmiga stadsdel värd minst en halvdag, gärna en hel. Coola tempel och smågator som faktiskt känns mer som indisk småstad än Singapore med bilar, vagnar med mera ståendes i en kaotisk röra lite varstans. Vi provade diverse spännande indiska rätter i en av många restauranger. Fick in en massa småskålar med diverse mat, visade sig vara ca en tredjedel smaklösa rätter, en tredjedel goda rätter och en tredjedel alldeles för starka rätter. Efter smakprov av varje skål blev det till att välja och vraka bland rätterna.

Sentosa island är en ö som är fullspäckad med diverse attraktioner som skyride, linbana till fastlandet, go-cart, akvarium, utställningar, shower etc. Där spenderade vi en dag men tyvärr var det precis i Singaporeanska semestertider så det var massivt med köer precis överallt. Då det kinesiska folket har ett massivt köträngningsbehov djupt rotat i folksjälen och Singapore till 70% består av kineser så fick vi här uppleva den klart största kulturkrocken under resan. När man står i kö med en kines bakom har man konstant ett tryck mot sin rygg eller ryggsäck. Varför lämna en decimeters mellanrum till framförvarande när man kan stå kloss intill? Skulle man dessutom någon gång lämna en lucka kan man räkna med att den bakom snabbt slinker förbi utan några betänkligheter vem som egentligen ställde sig i kön först. Vid ett tillfälle utbrast jag till den som knuffade på bakifrån "Could you PLEASE stop pushing us!" men inte heller detta hjälpte, hon förstod nog helt enkelt inte varför man inte skulle knuffas.

Nyårsafton var inte mycket att skriva hem om. Med en 2½ åring med sig är det svårt att ta sig iväg på för stora utflykter under senkvällen/natten och då fyrverkerierna uteslutande sker i hamnområdet såg vi sålunda inte ett enda litet fyrverkeri, inte ens från vårt hotelltak.

Nyårsdagen var det så dags att åka vidare till Kuala Lumpur. Vi stannade i två dagar men sett i backspegeln skulle vi definitivt ha hoppat över det här mellanstoppet. Petronas Towers är en imponerande byggnad men förutom det var det svårt att hitta någonting som var bättre än vad man kan hitta i Singapore. Lägg till det att det är extremt svårframkomligt med barnvagn precis överallt på grund av dåligt byggda trottoarer. Barnfamiljer håll er undan!

Langkawi var vårt långstopp på resan. Tidigt på morgonen åkte vi ifrån hotellet med förhoppning att vara framme på vår solö lagom till lunch. Fast då hade vi inte räknat med Air Asia, försening, försening och åter försening och så var den dagen till ända innan vi först framåt kvällskvisten kunde checka in på vårt hotell.

Vi hade planerat att vara på Langkawi i tolv dagar och tur var väl det då vi spenderade fem av dagarna liggandes sjuka på hotellrummet. Hade vi bara planerat en vecka hade vi i stort sett bara åkt dit för att ligga i en säng på ett hotell och sedan åka tillbaka igen. Nu hade vi trots allt fem dagar till i slutet för sol och bad och en och annan utflykt på ön.

Vi bodde på Aseana Resort i Cenang, ett helt OK hotell med helt OK frukost och helt OK rum. Poolen är riktigt bra, enligt uppgift ska den vara 150m lång (dock är det i praktiken ett antal sammanhängande pooler men det kan ju kvitta). Vattenrutschbana finns det också så om man inte tvunget måst ha sand under fötterna kan man lätt tillbringa många timmar av semestern här.

Några minuters promenad bort ligger Pantai Tengah, en hyfsat fin strand som är relativt lugn. De flesta turister tillbringar sin strandtid på Pantai Cenang, en strand som ligger precis norr om Tengahstranden och är knökfull med restauranger, hotell och kiosker som försöker kränga saker till turister. På Pantai Cenang hittade vi vår favoritrestaurang under resan, La Playa, en spansk restaurang med fina lokaler och än ännu finare utsikt, särskilt under solnedgången.

En av dagarna åkte vi till Oriental Village. Först passade vi på att göra en elefantridning och efter det fick Simon även mata elefanten. Inga problem för pappas modige påg :-)

I byn finns också en linbana som leder upp till toppen av det närliggande 700m höga berget. I början av dagen var linbanan avstängd för att det blåste för mycket men när vi nästan hade bestämt oss för att åka tillbaka till hotellet så öppnade de upp igen. Var själv lite tveksam till om vi skulle åka när vindhastigheten nätt och jämnt var under det tillåtna men var man nu på plats fick man ju åka upp till toppen. När vi sedan åkte iväg dröjde det inte länge innan hytten började gunga betänkligt. Tittade upp och tänkte att om det blåser så mycket här nere, hur mycket blåser det då inte där uppe. Som tur är kom mina farhågor på skam då vinden snarare avtog än tilltog när vi kom högre upp :-). Väl uppe var utsikten magnifik och väl värd en gungig färd upp.

Sista tre dagarna spenderade vi återigen i Singapore. Blev ett besök till Singapore Zoo igen under första dagen. Andra dagen åkte vi ut till Sentosa Island för att se båtarna i Volvo Ocean Race lämna hamnen. Det är en riktigt cool tävling det och kul att få ha sett båtarna på nära håll. Ett tips till alla er som bor i närheten av Göteborg och Stockkholm då båtarna kommer att komma dit framåt vårkanten. Sista dagen tog vi det halvlugnt med en liten promenad till det närliggande området runt hotellet på förmiddagen och en taxitur till Hard Rock Café på eftermiddagen där vi även fick oss en titt på den kända shoppinggatan Orchard Road.

Kvällen tillbringades sedan på Changiflygplatsen. En högklassig flygplats med gratis internet, lekplats för barn, bra restauranger och allmänt modernt och fräscht. När sedan Singapore Airlines planet lyfte mot Kastrup strax efter ett på natten tog det inte många minuter innan man hade somnat i det halvobekväma sätet nöjd med minnen och intrycken efter en bra och varierande semester!
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Öluffning i södra Kroatien
12 år sedan
Stefan Storsnark
12 år sedan
Klockan med förbannelsen
13 år sedan
Att handla på kopiemarknader!
14 år sedan
Air Asia
15 år sedan