Trebs blogg

Söndag 4 September 2005 - Sarajevo
Resealbum: Dreamtrip

Sarajevo

Lat N 43° 49,74', Long E 18° 17,83'
Idag: +24 °C (75.2 °F)

Idag promenerade vi runt i Sarajevo som har ett mycket tydligt orientaliskt arv, vilket framförallt märks av de många moskéerna och minareterna samt den stora och pittoreska turkiska basaren.

Även i Sarajevo är krigets sår också är väl synliga, även om det betydligt mer påträngande i Mostar. Längs ”Sniper´s Alley” på vår väg in mot centrum ser vi flera trasiga och sönderskjutna hyreshus. ”Sniper´s Alley” blev en välkänd gata under belägringen. Serber låg på bergskullarna runt om och sköt på civila som korsade gatan. Hotellet Holiday in som ligger längs ”Sniper´s Alley” var hemvist för alla internationella journalister. Den sida av hotellet som är vänd mot ”Sniper´s Alley” var helt sönderskjuten efter kriget men har nu renoverats.

Det känns lite makabert att upptäcka att man här säljer krigsleksaker till barn. Ett land som varit i krig för mindre än tio år sedan trodde vi borde ha fått nog av sådant.

Sedan åkte vi mot Kroatien ingen, siktade på Split - en nätt resa på 30 mil genom Bosnien-Herzegovina. Även ute i ingenstans på landet är det gott om bombade, förstörda och övergivna hus , samt hus med skotthål i väggarna.

Något som slog oss på väg ut ur Bosnien-Herzegovina var att vi inte sett några militärer, militärfordon eller stora militärförläggningar som i Kosovo. Det enda vi sett i den vägen är några få EUFOR jeepar.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Sundsvall
14 år sedan
Sundsvall
14 år sedan
Gävle
14 år sedan
Göteborg
14 år sedan
Kinnekulle Ring
14 år sedan