Stöd Ukraina

Trebs blogg

Lördag 3 September 2005 - Orašac
Resealbum: Dreamtrip

Orasac

Lat N 42° 41,77', Long E 18° 00,75'
Idag: +32 °C (89.6 °F)

Vi hade en kattgäst tillfrukost som sade ”Ge mig ost gubbjävel”. Tog ett svalkande morgondopp på campingens strand innan vi satte av mot Bosnien-Herzegovina, mer bestämt städerna Mostar och Sarajevo.

Idag blev det många gränspassager mellan Kroatien och Bosnien-Herzegovina. Det var tur att de bara viftade förbi oss annars hade det blivit en lång dag.

Mostar var betydligt mer märkt av kriget än vad vi förväntat oss. Massor av skelett av sönderbombade hus står kvar som mitt i stan och påminner om vad som skedde 1993. Alla andra hus var helt pepprade med kulhål från alla vinklar. De enda som inte var fulla av kulhål var de som var nybyggda eller renoverade . Överallt fanns skyltar som varnade för rasrisk från de sönderbombade husen.

Mostar är en segregerad stad sedan kriget. Kroaterna lever på den västra sidan om floden medan Muslimerna kontrollerar floden och den östra sidan. Det är en gata som heter Bulevar Hrvatskih Branitelja , även kallad ”Front Line” som markerar vart gränsen går mellan de två sektorerna. Men man kan röra sig helt fritt i stan. Det finns inga hinder, gränsposteringar, polis eller militär. Allt känns lugnt och överspelat.

Stari Most – den gamla bron som går över smaragdgröna och virvlande Neretva River förstördes också under kriget men har nu åter byggts upp. Den fina bron är den mest kända bilden över Mostar.

Sen körde vi de resterande 14 milen till Sarajevo. Vi var framme precis innan skymningen och åkte direkt in till centrum för att käka middag i Bascarsija – de mysiga turkiska kvarteren. Sedan ringde Catharina till Kajsa som hade sin möhippa idag.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Sundsvall
16 år sedan
Sundsvall
16 år sedan
Gävle
16 år sedan
Göteborg
16 år sedan
Kinnekulle Ring
16 år sedan