Stöd Ukraina

Legustas blogg

Lördag 18 Februari 2012 - Papua Nya Guinea
Resealbum: Indonesien

Papua nya Guinea & Irian Jaya Barat (Västra Guinea)

Research för resa till Irian Jaya Barat (Västra Guinea) och "PNG" - Papua nya Guinea.

PNG är beläget i ett seismiskt aktivt område där jordskalv, tsunamivågor och kraftiga oväder kan förekomma alla tider på året. Cyklonsäsongen varar från november till april. Under regnsäsongen, november till maj, kan vägar översvämmas och bli oframkomliga.


Malaria är vanligt i många områden och särskilt under regnperioden från november till april.

Denguefeber förekommer, speciellt i kusttrakterna. Tuberkulos är allmän. Det finns en oroande tendens till ökning av det redan höga antalet hiv-/aidspositiva.

Det är klokt att inhämta lägesrapport och studera nyhetsbevakningen före avresa och under vistelsen samt att anmäla sin närvaro i landet till svenska ambassaden i Canberra.


Det finns inget ömsesidigt avtal mellan Sverige och PNG om socialskydd eller sjukförsäkringar varför en heltäckande reseförsäkring rekommenderas. Samråd bör ske med läkare före resa.

Att flyga i små plan kan vara mycket riskabelt. Knappt går det ett år utan minst en dödsolycka (den senaste i augusti 2009 då 12 människor dödades). Medan planen är oftast välskötta och piloterna tekniskt skickliga problemet är den bergiga terrängen. Många mindre flygfält ligger i branta dalar. När det finns moln plan har svårt att hitta dem och ibland kraschar in i ett berg. Det nationella flygbolaget, Air Niugini, som flyger internationellt och att större städer i landet har dock en opåverkad säkerhetsrekord under 32 års drift.

http://www.indonesienhotell.se

Att resa i PNG kan vara en utmaning.
Med nästan ingen turism infrastruktur och begränsad information som finns i böcker och på webbplatser, kan det kännas som att du kliva in i det stora okända. Men det är just därför resenärer tycker det här landet så övertygande. Ingenting är krystat för turister och varje erfarenhet är giltig - även den största ön Bougainville är en stor del reseupplevelse. Den slående vacker natur och otaliga komplexa kulturer erbjuda några nitning och verkligen livsbejakande erfarenheter. Ön Nya Guinea, varav Papua Nya Guinea är den östra delen, är endast en niondel så stor som Australien , men det har lika många däggdjursarter, och fler sorters fåglar och grodor. PNG är Australiens 's biologiska spegel-värld. Båda platserna har en gemensam historia som går tillbaka tiotals miljoner år, men Australien är platt och har torkat ut, medan PNG är våt och har blivit bergigt. Som ett resultat, australiska kängurur bundna över slätterna, medan PNG de klättrar i regnskogen.

Fakta 492 st flygplatser.

För en inblick i PNG fascinerande nomadkultur är det till högländerna du ska bege dig till (staden Tari är ett bra ställe att se traditionella Huli wigmen), medan Central, Oro & Milne Bay provinserna är hem till vackra rev och historiska krigstida platser - inklusive landets främsta attraktion, Kokoda Track . Också en del av dessa östra provinser, och ungefär lika långt från allfartsvägarna som du kan få den D'Entrecasteaux öarna är som det land som tiden glömde, bergigt, djungelartad och helt outvecklad.

Den skitiga huvudstaden Port Moresby , å andra sidan, är stor och spretig och även lite skrämmande tills du får under sin hud och se förbi den dåliga pressen.

PNG är ett av jordens megadiverse regioner, och det beror mycket av sin mångfald till dess topografi. Den bergiga terrängen har gett upphov till mångfald på två sätt: isolerade bergskedjor är ofta hem till unika flora och fauna som finns någon annanstans, medan i någon bergskedja hittar du olika arter som du går högre.
I låglandet är djungeln som träd är inte så annorlunda än i Sydostasien. Ändå är djuren är ofta olika - cassowaries istället för tapirer och pungdjur istället för apor.

Den största mångfalden av djurliv sker vid cirka 1500m över havet. Förfäder många av pungdjur som finns i dessa skogar härrör från Australien cirka fem miljoner år sedan. Som Australia uttorkade att de försvann från kontinenten, men de fortsatte att frodas och utvecklas i Nya Guinea, som producerar en mycket distinkta fauna. Birds of Paradise och bowerbirds överflöd också där, och skogen har många träd som är typiska för skogarna i gamla Gondwana. När du går högre skogarna blir mossier och luften kallare. Vid tiden du har nått 3000m över havet skogarna förkrympta och insvept i epifyter. Det är en formation som kallas elfin skogsmark, och i den finner man många ljusa honeyeaters, infödda gnagare och vissa unika reliker av förhistoria, såsom jättelika Långnäbbade Echidna. Ovanför elfinskogen träden faller ut, och ett sagoland med alpin gräsmark och herbfield dominerar, där vallabyarna och små fåglar, som den alpina robin, kan ofta ses. Det är en plats där snö kan falla och där tidiga morgontimmarna grupper med ispölar.

Resevarning:
Papua Nya Guinea besväras av en hög grad av allvarliga brott, särskilt i Port Moresby , Lae och Mt Hagen . Resenärer bör använda sunt förnuft för att undvika problem - inte resa ensam, speciellt på natten och respektera någon lokal råd om säkerhet. Alla resor till Höglandsregionen, utom med resesällskap via lokal guide, bör omprövas på grund av höga nivåer av brottslighet och inter-tribal våld. Detta inkluderar Southern Highlands, Enga, Western Highlands , Chimbu och Eastern Highlands provinser. Resenärer bör hålla sig borta från no-go zon runt det förra Panguna gruvan i Bougainville . Kolla resor bulletiner och nyhetstjänster innan du reser. Läs på http://www.safetravel.govt.nz efter uppdatering ifrån regeringens varningar och säkerhetsläget.

Källa: Lonely Planet

Hälsovården på Papua Nya Guinea är begränsad
Malaria är vanligt i många områden, särskilt under regnperioden från november till april. Denguefeber förekommer, speciellt i kusttrakterna. Tuberkulos är allmän. Antalet hiv/aidspositiva är högt och ökar vilket är ytterst oroande, detsamma gäller andra könssjukdomar.

Kriminalitet och personlig säkerhet
Det finns anledning att undvika ensliga områden eller att röra sig utomhus utan sällskap, i synnerhet när det är mörkt. Värdeföremål bör gömmas och framför allt kvinnor bör inte klä sig uppseendeväckande.

Trafiksäkerhet
Det allmänna transportväsendet är opålitligt och vägnätet i allmänhet otillräckligt och i dåligt skick. Flyg är det viktigaste fortskaffningsmedlet.

Försäkringsskydd
Det finns inget ömsesidigt avtal mellan Sverige och Papua Nya Guinea om socialskydd eller sjukförsäkringar varför en heltäckande reseförsäkring rekommenderas. Samråd bör ske med läkare före resa.

Visum till Papua Nya Guinea
För information om visumregler hänvisas till
Papua New Guinea High Commission 3rd floor,
14 Waterloo Place
London SW1R4AR
Tel +44 (0)20-7030 0922-7
Dela med andra:    

Kommentarer
Legusta säger:
Jag har hört det förr och jag hittade en sida som bekräftat min misstanke
Lonely Planet har ALDRIG varit på Papua...
Postat 2012-02-22 08:00  Anmäl
Ivan säger:
Har också fått info om PGN och Port Moresby genom mitt abonnemang på LP. Hoppas att du inte var där.
Postat 2012-02-21 23:01  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet