Stöd Ukraina

Ziestas blogg

Torsdag 26 Mars 2009 - Stockholm

På shoppingweekend i Stockholm - med tema inredning, grönt och ekologiskt

En fredag i februari bar det av med tåg på weekend till Stockholm. Alltid lika trevligt att kika runt i lite andra affärer än de som finns på hemmaplan. Speciellt när man råkar springa på några riktiga guldkorn mellan husen! Kanske inte riktigt lika trevligt för plånboken dock ;-)

Att möta mängden av människor som ilar förbi i underjorden vid ankomst till Stockholms station får mig alltid att känna mig lite som "kusinen från landet". Efter att ha inhandlat ett 72-timmars SL-kort (200 kr) var vi dock redo att ta oss an huvudstaden. Första stoppet blev såklart hotellet. Via Reseguiden och Hotels.com hade jag lyckats fynda 2 hotellnätter för 1500:- på det centralt belägna Crystal Hotel Plaza (Birger Jarlsgatan 35).

Efter en snabb titt på hotellrummet, där TVn hälsade oss välkomna (fånigt kanske.. men lite personligt känns det allt när ens namn står på TV-skärmen), kurrade magen rejält så det var dags att besöka den vegetariska restaurangen Chutney på Söder (Katarina Bangata 19, http://www.chutney.se/ ). Rejält med mat och riktigt gott! Speciellt deras egengjorda chutney och mumsiga bröd.
Efter lunchen fortsatte vi att strosa runt på Söder. Blev ett besök och en välfylld påse på ekologiska mataffären Goodstore (Skånegatan 92, http://www.goodstore.se ). Här fanns alla möjliga spännande produkter. Synd bara att vi inte hade med någon kylväska. Ska bli spännande att provsmaka den vegetariska ölkorven, rökt tofupaté och risnudlar med pumpa och ingefära.

Det råder inte direkt någon brist på roliga butiker på Söder.. så några timmar senare hade vi hunnit uppleva både färgglad kitsch (Coctail, Skånegatan 71), annorlunda konsthantverk med glada katter (125 kvadrat, Kocksgatan 17, http://www.125kvadrat.com) och mysiga tyger med ihopslingrade hundar (Hildahilda, Skånegatan 82, http://www.hildahilda.se/).

Shopping tar på krafterna så framåt eftermiddagen var det dags för en fika. Det blev två mumsiga kakor och en kopp latte på orientaliska kaféet Blå Lotus (Katarina Bangata 21). Sedan hade det tyvärr blivit mörkt och det mesta hade stängt så besöket på det annorlunda lilla Marmeladgalleriet (Bergsundsgatan 16, Hornstull) fick vänta tills nästa Stockholmsbesök.

Dag två i Stockholm började givetvis med en välfylld hotellfrukost. Vi skippade dock våfflan med sylt och grädde - något ska man ju spara till söndagmorgonen! :-) Efter att ha tillbringat gårdagen på Söder var det nu dags att avverka Norrmalm och kvarteren kring hotellet. Tegnérgatan visade sig bli en oväntad överraskning. Här fanns ytterligare en ekologisk mataffär (Hermans ekohandel, Tegnérsgatan 3, http://www.hermansekohandel.se/) och en butik med rättvisemärkta kläder och hantverk från jordens alla hörn (Fair trade shop, Tegnérsgatan 8, http://www.fairtradeshop.se).

Mittemot fick vi en glimt av Mexiko och Latinamerika i en liten pärla till butik som blev shoppinghelgens favorit! (Casa Canela, Tegnérsgatan 15, http://www.casacanela.se). Den trevliga affärsinnehavaren verkade verkligen brinna för Latinamerika efter sina 30 år där. Hon och hennes man åker själva ut till lokala hantverkare på landsbygden för att köpa in alla vackra saker (smycken, kopparfigurer, pinatas, träfigurer, tyger..) till butiken och hon berättade gärna om varifrån allt kom och historien bakom. Jag fastnade för en liten ödla i koppar att hänga på väggen. (2014: Affären har dessvärre upphört..)

Efter en tur till det färgglada Mexiko var det istället dags att besöka Japan (Sun Ai, Tegnérsgatan 15). Jag övervägde att köpa en bunt mönstrade papper och prova på origamins ädla konst men reste istället vidare till England. Åtminstone kändes det som om nästa affär var hämtad direkt ifrån engelska landsbygden (Syster Lycklig, Tegnérsgatan 12, http://www.systerlycklig.se). Inredning och kläder i blommigt, lantligt och romantiskt. Blev ett kort besök i Korea också (Nabi Collage, Rehnsgatan 22, http://www.nabi.se/), eller åtminstone var handväskan jag köpte därifrån, innan det var dags för lunch. Organic Green (Rhensgatan 24) kändes lite som vegetarisk "old school" men linssoppan och råkostsalladen var goda och om man ville kunde man beställa Di Levas smoothie med rismjölk, banan och nötsmör.
Efter lunchen utnyttjade vi SL-kortet och åkte mot Karlaplan. Där i krokarna hittade vi ytterligare inredningsaffärer. Mest färgsprakande var Bohem (Linnégatan 28-30, http://www.bohem.se) där varje rum var färgkoordinerat. Efter ett varmt och ombonat vardagsrum i orange och brunt, möttes man av en hall i blått och turkost. Perfekt om man letar efter grejer av en viss färgnyans till hemmet.. Om inte annat kan man handla lite fräcka stearinljus.
En bit därifrån låg Mad Elf Art (Sibyllegatan 51, http://www.mad-elf-art.com). Ett litet, charmigt ställe med ganska annorlunda kläder. Sedan var det dags att fika igen. Denna gång på gamla anrika Sturekatten (Riddargatan 4). Kändes dock tyvärr som om stället sett sina bättre dagar.. och den snorkiga servitrisen hade definitivt inte en av sina bättre dagar.. men visst är det lite charmigt med gamla, om än skamfilade, möbler och kladdkakan var ruskigt god. Sista butiken för dagen blev Stockhome (Kungsgatan 25, http://www.stockhome.se) - en salig blandning av skojiga, meningslösa och praktiska grejer man inte visste att man behövde.
På kvällen var planen att prata gamla minnen med en klasskompis på vegetariska, taiwanesiska Lao wai (Luntmakaregatan 74, http://www.laowai.se). Rätter som sojascampi, sojakyckling och blandade alger fick dock vänta till en annan gång för där var fullsatt. Istället fick det bli Malaysia en bit framåt på samma gata (Luntmakaregatan 98, http://www.restaurangmalaysia.se/).

Om vi ville hade vi kunnat tillbringa kvällen på Stureplan och sedan ha krypavstånd till hotellet som bara låg några minuter därifrån. Men det ville vi inte. Istället gick vi upp tidigt för att njuta av frukostbuffén och hinna med en extra våffla innan det var dags att bege sig i snöslasket mot Stadsteatern (helgens egentliga orsak) och senare en avkopplande tågresa hemåt med prasslade påsar av helgens fynd i bagaget.
Dela med andra:    

Kommentarer
Ellinor säger:
Den här bloggen får mig verkligen övertygad om att jag skulle kunna älska Stockholm! Trevlig läsning!
Postat 2009-03-26 13:22  Anmäl
Trea säger:
Tack för läsningen! Kul att få lite nytt perspektiv på stan man bor i :)
Postat 2009-03-26 11:23  Anmäl
Anns säger:
så mycket bra tps, jag älskar att gå på söder och hermans höjder på fjällgatan måste du bara prova nästa gång om du inte var där, man ser ut över vattnet så fint och mycket bra veg mat
Postat 2009-03-26 10:12  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet

Senaste bildkommentarerna

Ellinor
Ellinor säger om Ziestas bild "Fairtjusande.. ":
Fairtjusande..ordvitsigt värre! ;)
16 juni 2009 15:39
Crista
Crista säger om Ziestas bild "Med guideboken i högsta hugg.. ":
Mysigt att koppla av med en fika och gå igenom det man handlat och sen kolla in nästa mål.
26 mars 2009 19:36