Stöd Ukraina

Ziestas blogg

Söndag 15 Mars 2009

Nio tips för plånboken, magen och själen i Edinburgh

Under en långhelg på vårkanten valde jag bort gamla trotjänaren London och utforskade istället en ny blivande favorit: Edinburgh. Under mina två dagar där fann jag några godbitar, och fick mersmak att återvända.

Tre tips för plånboken
Edinburghs shoppingutbud har något för alla smaker. Trendiga affärer på Princess Street, udda butiker på tvärgatorna till Royal Mile, och så de obligatoriska souveniraffärerna med Loch Ness-figurer, kiltar och kondomer med whiskey-smak närmast slottet.

Paper Tiger, 6a Stafford Street
En mysig butik där man kan botanisera länge bland fina papper, roliga kort och presentböcker för alla möjliga tillfällen. För den resglade finns här också en mängd reserelaterade prylar.

Ness, 367 High Street
En charmig affär som säljer pastellfärgade kläder och accessoarer med de skottska rutorna i mer modern tappning.

Supa Kuru, 33 Cockburn St.
En udda butik med annorlunda presenter till den som har allt. Förhoppningsvis gillar personen ifråga kitsch.

Tre tips för magen
När man ändå är i Skottland kan man ju passa på att prova den lokala delikatessen haggis; fylld fårmagsäck, eller så struntar man i det och provar något mer lättsmält som kanske scones eller bakad potatis.

Clarindas Tea Room, 69 Canongate
Detta lilla kafé känns verkligen typiskt engelskt med broderade dukar och så långt från Latte och Cappuchino man kan komma. Det ligger i slutet av Royal Mile så efter att ha shoppat däromkring hela dagen passar det alldeles utmärkt att slinka in hos Clarindas på eftermiddagste och scones, eller något annat från det stora kakfatet.

Baked Potato Shop, 56 Cockburn Street
Om inte te är din "cup of tea" så kanske det istället kan passa med en bakad potatis som eftermiddagssnacks. Detta lilla ställe har en mängd olika fyllningar att välja bland. Om vädret är bra tar man förslagsvis med sig sin potatis ner mot Holyrood Park och har picknick i gröngräset.

David Bann, 56-58 St Mary's Street
En restaurang med ganska avskalad inredning i trä och mustigt rött som inriktat sig på lite finare mat från världens alla hörn. Det annorlunda är dock att hela menyn är vegetarisk.

Tre tips för själen
Ibland kan man behöva en paus från storstadens folkmyller och trafikbrus. Varför inte pusta ut lite i någon av Edinburghs gröna oaser.

Water of Leith
Om man går ned mot floden Leith strax före Haymarket Station så kommer man till bron Belford Bridge. Här kan man sedan följa en stig utmed floden mot Stockbridge och slå följe med strosande par, joggare och hundägare.

Dunbar Close Garden
Denna lilla undangömda trädgård med stenbänkar och massor av murgröna når man om man går in i första gränden efter Canongate Kirk på Royal Mile.

Holyrood Park
I slutet av Royal Mile möts man plötsligt av en jättelik kulle som mer ser ut att höra hemma på skottska höglandet än i en storstad. Härifrån får man även en fantastisk utsikt över staden.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet