Stöd Ukraina

Legustas blogg

Söndag 10 Januari 2010 - Thailand
Resealbum: Tips i Thailand

Över 2600 svenskar sjuka i Thailand

Kraftig ökning av fall av den farliga denguefebern. Nästan var hundrade Thailands-resenär drabbas av en infektion. I en del fall resulterade den i livslångt lidande.

Över 300000 svenskar reser på semester till Thailand varje år. För de flesta några njutningsfulla veckor – men för några slutar resan med lidande som kan bli livshotande.

Enligt statistik från Smittskyddsinstitutet insjuknade 2635 svenska resenärer i en mer eller mindre allvarlig infektion i Thailand under 2008. Närmare häflten – 1222 – insjuknade i salmonella orsakad av mat eller dryck.

• Kap Verde drabbat
Men även de två allvarligaste infektionerna – denguefeber och hepatit B – ökade kraftigt. Bägge dessa infektioner kan vara dödliga.

Hälften av de svenska denguefallen sker i Thailand, under 2008 drabbades 28 svenskar, enligt sajten Myggfeber.se.

Nyligen drabbades också Kap Verde-öarna, ett annat populärt chartermål för svenskar, av ett dengueutbrott. Det finns dock inga rapporter om att svenskar ska ha insjuknat där.

Dengue förekommer i olika former och det finns idag inget vaccin eller behandling för att bota den. Enda sättet att skydda sig är att undvika att bli myggbiten.

• Sällsynt malaria
Fallen av Hepatit B har nästan fördubblats de senaste 10 åren Hittills under 2009 har 67 svenskar blivit smittade i Thailand.

Däremot är det sällsynt att svenskar i Thailand drabbas av malaria. Det har bara hänt vid 28 tillfällen de senaste åren.

• De 5 vanligaste sjukdomarna som drabbar svenskar i Thailand:
- Denguefeber
- Hepatit B
- Giardiainfektion
- Salmonella
- Campylobacterinfektion

Källa: Aftonbladet 2009-12-23

Läs mer om Vaccinationer, farliga djur & sjukdomar i Thailand.
http://www.reseguiden.se/minsida/legusta/blogg/6424
Dela med andra:    

Kommentarer
Grougue säger:
Denge på kap verde är endast på de nedre sydligare öarna. Sao Vicente, sal, boavista Santo Antao är inte drabbade
Postat 2010-01-14 20:25  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet