Stöd Ukraina

Legustas blogg

Lördag 5 Juli 2008 - Oslo
Resealbum: Tips Oslo

Oslo by night

Hær finns flera fina utestællen på takterasser och små lokala pubar och parker som folk sitter och chillar i.
Folk verkar allmænt vara lite laidback och inte så hysteriska som i Sverige på forsjelige måter.

Deras nattbussar ær katastrof hær, men taxi ær billigare hær¨æn i Sverige.

Jag træffade en barnboksførfattare igår på båten ut till Longøyene, han fortallte en rolig sak, Barnbøckerna om "Alfons Åberg" kænner ni nog till, han får inte heta så i Norge på grund av att Alfons ær ett namn på en hallick. Så han har bytt namn till Albert nydeligt eller hur.
---------------------------------------------------
• Designshoppa i Oslo

Huvudstaden i vårt vackra grannland i väst har mycket att erbjuda den designintresserade.

I Oslo finner man trendiga inredningsbutiker, nyskapande hantverk och det senaste från Norges yngre formgivare.

Huvudstaden i vårt vackra grannland i väst har mycket att erbjuda den designintresserade. I Oslo finner man trendiga inredningsbutiker, nyskapande hantverk och det senaste från Norges yngre formgivare.

Följer man Akersälven norr om Centralstationen så kommer man till det populära området Grünerløkka. (Uttalas Grynerlökka.) Området påminner om Stockholms Södermalm, det vill säga ungt, trendigt och kreativt. Här finns mysiga kaféer, barer och parker. De slitnare delarna är mer som Christiania med graffitimålade väggar och annan gatukonst. Här hittar du en spännande blandning av exklusivt och alternativt!

Åker du till Oslo över en weekend är ett bra tips är att shoppa på fredagen och lördagen eftersom butikerna har stängt på söndagar. På söndagar kan man kolla in loppmarknaden på Blå, fika på Tim Wendelboe, se Operahuset, promenera i Vigelandsparken eller besöka Norges mest besökta turistattraktion, nya Holmenkollen.

- Pur Norsk. Det senaste inom norsk design.
Strax norr om och cirka femton minuters promenad från Slottsparken hittar man den snygga butiken Pur norsk. Fokus ligger på norsk design, trendigt, ungt och nyskapande. Här hittar du moderna designföremål och finurliga presenter. Mängder av fina lampor från bland annat kända Northern lighting och norska designgruppen Permafrosts matta med traktorspår.
Thereses gate 14
http://www.purnorsk.no

- Eske. Tufft & romantiskt i snygg butik.
Norr om universitetet ligger den snyggt stylade inredningsbutiken Eske. Här hittar man en skön mix av moderna möbler, tuffa inrednings-prylar och vackra ting. Innovativ design och handplockade vintagefynd är butikens specialitet. Fint lampsortimentet med bland annat Nicolette Brunklaus pendlar med skogsmotiv och Matheiu Challieres fågellampor.
Sofiesgate 16
http://www.eske.as

- Hay. Populära danskar.
Det haussade danska designföretaget Hay har en egen butik på en av Oslos finaste affärsgator. Trendmedvetet urval av mattor, kuddar, småbord, stora sittpuffar, porslin och gummilampor. Hay har prickat in många av årets trender med obehandlat trä, vackra pappersaskar, pasteller, pinnstolar och marockanska mattor.
Hegdehaugsveien 27
http://www.hay.dk

- Småting & Ting. Allt för barn, kök & bad.
Småting är en butik som säljer inredning, förvaring och leksaker för barnrummet. En bra presentaffär med badleksaker, små möbler, lampor, barnporslin och mycket mera. Vägg i vägg ligger systerbutiken Ting, en inredningsbutik med mest prylar för kök och badrum, men även massor av kul presentförslag.
Akersgata 18
http://www.ting.no

- House of Oslo. Inredningsgalleria.
House of Oslo är en fyravåningsgalleria mitt i stan med massor av inredningsbutiker. Ett väldigt fint inrett Illums bolighus, nya Room med de senaste inredningstrenderna, stilrena People & design, samt Terence Conrans Habitat, en gång kallat Englands Ikea, är några av de butiker som finns. Glamorösa Milla boutique sticker ut med en blandning av industri-, natur- och vintagestil. Här finner du också svenska Designtorget och Åhléns.
Ruseløkkeveien 26
http://www.houseofoslo.no

- Norway designs. Butik och galleri.
Stor butik i två våningar som även fungerar som ett galleri. Butiken ligger en trappa ner på hörnet av huset. Här finns mycket norsk men också nordisk design. Massor av glas och keramik, bland annat Ole Martin Skaugs fantastiskt uttrycksfulla keramikhundar. Väskor, smycken, kläder och pynt i mängder! De har ofta olika slags konstutställningar. En fullmatad butik med kontors- och pappersvaror finner man också på bottenvåningen. Missa inte alla vackra presentpapper.
Stortingsgaten 28
http://www.norwaydesigns.no

- Futura. Nytt & gammalt.
11 En elegant mix av vintage och nytt hittar man hos Futura mitt i Grünerløkka. Butiken säljer mycket stolar, bord och prylar men sticker mest ut med sitt stora sortiment av gamla och tuffa lampor i starka färger. Här finner du klassiska möbler från Arne Jacobsen, men också nytt från nya norska formgivare. Ibland ordnar de designmarknad. Se hemsidan för datum.
Olaf Ryes plass 1
http://www.futuraoslo.no

- Blå. Gatukonst & loppis.
Blå är en samlings-plats för kreativa människor. Beläget i ett gammalt och slitet industriområde vid Akersälven i Grünerløkka. Här finns bland annat små utställningslokaler och gatukonst. Kolla in den gigantiska kristallkronan som hänger utomhus. Året om är det loppmarknad på söndagar. Då kan man fynda vintagekläder, tavlor, glas, keramik, väskor och mycket annat. Blå har ofta konserter som börjar tidigt på kvällen. Dansgolv och bar finnes. Blå är värt ett besök bara för att se hur det ser ut. Missa inte skulpturerna i och längs älven.
Brenneriveien 9c
http://www.blaaoslo.no

Källa: expressen.se
---------------------------------------------------
Utdrikkningslag är det norska ordet för svensexa.

http://www.nattguiden.no
Tipsar om de bästa klubbarna i stan och när de coolaste banden kommer till stan. Listar även barerna med de billigaste ölpriserna.

Oslos läckraste skybar måste utan tvekan vara Bar 34, vid Oslo Plaza.

- Du som gillar jazz och en lummig bakgård måste besøka denna fantastiska oas mitt i stan.
Bare Jazz på Grensen 8.
Øl halvliter pris: 48:-
http://www.barejazz.no

- Ekeberg Restauranten
Ekeberg ligger i en vacker 30-tals byggnad strax utanför Oslo. Från restaurangens terrass har du en fantastisk utsikt över Oslofjorden och det här är en av mina favoritplatser under en skön sommardag i Oslo. Menyn erbjuder en kombination av klassiker samt modernare tolkningar.
Kongsveien 15
http://www.ekebergrestauranten.com

- Olympen, som kallas "Lompa" av Osloborna, är stadens bästa ölhak. Men hak är fel ord eftersom det ligger i en helt magnifik lokal som restaurerats omsorgsfullt. Ölhallen öppnade för första gången 1892 och är inredd med mörk ek, imponerande kristallkronor och väggmålningar. Här serveras klassisk norskt kök och 100 sorters öl från i huvudsak mindre producnter och bryggerier.
Var: Grønlandsleiret 15
http://www.olympen.no

- Färgstarkt på Dattera til hagen
Det här är är både ett café, en bar och en klubb, inrett i en fantastifull och skön stil. Väggarna är målade i starka färger och borden har olika mönster. Dagtid serveras här mackor, tapas, burgare och pastarätter. Kvällstid är det en bar med klubbar och DJ's. På sommaren finns här en mysig innergård.
Var: Grønland 10
http://www.dattera.no

- Känslan i centrum på Kampen Bistro
Det här är en restaurang där känslan och maten står i centrum. Kockarna komponerar en ny meny varje dag med vällagade rätter. Här finns också tapas och smårätter.
Var: Bøgata 21
http://www.kampenbistro.no

- Tim Wendelboe. Kafferosteri med ambitioner.
Tim Wendelboe är en espressobar och ett mikrorosteri i Grünerløkka. Den ambitiösa ägaren Tim har som mål att vara bland de bästa kafferosterierna i världen och han har vunnit flera mästerskap. Han importerar, rostar och säljer kaffe som han anser kommer från de bästa tillverkarna. En lördagsförmiddag är kön till bardisken lång.
Grünersgate 1
http://www.timwendelboe.no

- Food Story. Ekologisk lunch.
13 Längs en av de största gatorna i Grünerløkka ligger restaurangen Food story. Här är det enkelt och rustikt inrett och fokus ligger på sund och vällagad mat. På helgerna är det fullt med folk men har du tur finns det plats på den mysiga innergården. Bredvid restaurangen ligger deras egen butik med färskvaror från när och fjärran, ekologiskt bröd, saft, kryddor och olika pastasorter.
Thorvald Meyers gate 61
http://www.foodstory.no
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet