Stöd Ukraina

Gsouls blogg

Tisdag 17 Oktober 2006 - Nha Trang

Nha Trang

Så kom vi till slut till Saigon och landade mitt i natten och fick ett fotbollslag med taxichaffisar över oss när vi klev ut ur flygplatsen. Efter visst dividerande och spekulerande över vilken bil vi skulle åka med (liten röd, stor röd? liten blå, stor blå?) åkte vi med en kille som lovade att köra på taxameter. Löftet höll hela 400 m innan han sade att det var väldigt sent och han tjänar inget på taxameter och därför vill han ha dollar istället och det ena och det andra. Eftersom han vägrade sätta på taxametern igen fick han vad vi tyckte färden var värd och han blev märkbart sur över att han inte lyckats lura oss.
I Saigon stannade vi bara en natt och morgonen efter bokade vi genast tåg till Nha Trang samma dag.

Nha Trang var bara 6 tim bort och vi kom dit pa kvällen och letade upp ett hotell som skulle vara billigt enl Lonely Planet. När vi kommer fram till hotellet visar det sig att det har renoverats så det är ett fräscht hotell och förmodligen pga lågsäsong får vi ett 4-bäddsrum för 14 USD/natten.
Nha Trang var riktigt underbart. En 6 km lång strand helt för oss själva då avsaknaden av turister var näst intill total. Alla sade att det brukar regna nu men vi hade 30 grader och sol.

Vi hyrde moppar för 25 kr/dag (tankade upp dem för 35 kr), badade i nåt slags gyttje-spa som skulle vara jättebra mot ALLT (botade reumatism, vattkoppor och ebola) och bara cruisade runt och toppade mopparna. Det är en slags galen trafik här nere (Greker kör som gudar i jämförelse) men det som gör att man ändå sällan ser en olycka är att alla kör så förbannat långsamt.
Det gör man ju inte själv utan när man är utomlands så MÅSTE man se om moppen gör över 100 km/h. Helst i shorts, t-shirt och tofflor för här utomlands är man på nåt konstigt sätt "safe".

Första dagen spenderade vi på beachen och efter alla storstäder måste jag säga att det var otroligt skönt att svalka sig i saltvattnet. Där blev vi dock lätta offer för alla som vill ge massage, sälja frukt, vykort, tändare, armband, böcker och you name it.

Det kom fram en liten tjej på typ tolv år och ville sälja tuggumi. Jag var inte alls sugen på gum men hon var rolig så jag skojar lite med henne och hon skojar tillbaka och tjatar om att köpa hennes gum. Efter ett tag tycker jag lite synd om henne och jag säger att jag bjuder på lunch istället. Hon beställer in ett lass med nudlar och vräker i sig det, kräver Coca-Cola och glass och hon är helt proppmätt när vi går ner till stranden igen. Tänk vad snäll jag är tänker jag naivt. Hon måste vara jätteglad nu när hon fick en lunch för 40 kr istället för 5 kr för gum. Väl nere på stranden försoker hon än en gång sälja gum till mig och när jag åter avböjer blir hon såå sur och förnärmad och kastar engelska okvädningsord på mig.

Medans hon säger dessa ord till mig ser jag mig omkring och upptäcker en gigantisk reklamskylt en bit från stranden. Det är en bild på en vuxen man hand i hand med en ung flicka och en varnande text ang barnprostitution. 10 min tidigare gick jag alltså omkring sådär. Bilder av Gary Glitter dök genast upp i mitt huvud...

Vi tog mopparna en dag till något som heter Monkey Island där det av namnet att döma ska finnas apekatter. Man tar en båt över till en liten ö som ser ut som ett litet paradis med palmer vid beachen och iland klev vi och började genast leta efter aporna. Vi var väldigt ensamma på ön eftersom vi envist vägrade hyra en guide (vi e faktiskt från Skandinavien, vi kan sånt här) och det tog oss ett tag att hitta några apor men till slut fann vi ett slags staket och innanför satt de små liven.

Apor är ju ganska små (de små aporna i alla fall) så vi gick bara rakt in i inhägnaden utan att riktigt tänka. Helt plötsligt sätter ca 10-15 apor fart mot oss och man vet ju inte riktigt vad de vill så vi vände ganska fort och tog STORA kliv därifrån innan vi efter en stund vågade stanna.

Vi insåg dock snart att vi är minst 3-4 ggr så stora som aporna så vi måste ju gå tillbaka. Sagt och gjort, vi vänder om och närmar oss försiktigt. Denna gång satt aporna stilla och bara tittade nyfiket på oss. Vi går runt bland dem (på avstånd dock) och tar lite bilder och bara tittar. Jag får syn på en apa med en mycket liten apa som kryper omkring och lite naivt tar jag några steg mot den för att få en bild. Apjäveln skickar då på ett ordentligt vrål och visar sina knivar till tänder och går till attack mot mig. Jag gjorde förmodligen en Konstantin Kenteris (dopade greken) och förflyttade mig ca 300 m på under 7 sek. Jag har dock inget minne av detta då jag bara hade FLY FÖR BÖVELEN i tankarna. Det enda jag minns var att jag snabbt ville komma i vattnet för att tvätta mina badbyxor, speciellt baksidan.

Utan att någon behövde säga något bestämde vi oss för att lämna Cape Fear och åka till de fantastiska vattenfallen som skulle finnas i närheten och som av guiden som ville sälja in en tur till dem beskrevs nästan som Victoriafallen. Vi tog båten tillbaka och tog våra Harley-Davidssons och begav oss in i djungeln. Väl där hittade vi en slags bäck som vi klättrade uppströms för och bitvis var det faktiskt riktigt avancerad klättring bland klippor och djungel. Vi följde hela tiden pilar som man hade målat på stenar och träd så man inte skulle gå vilse. Till slut kom vi fram till nåt slags lagunliknande område och den sista skylten vi såg sade helt enkelt STOP DANGER. Så vi stoppade där och badade lite (inte jag förstås eftersom jag kräver 30+ i vattnet)

Det var liksom allt som fanns att se där, helt ok men knappast något vattenfall.

Vi drog tillbaka till beachen. Där kom det genast fram några damer som skulle sälja krims-krams och massera och greja och en av damerna kom fram och hade riktigt god färsk frukt som hon gjorde nån sorts fruktsallad av.
Damen blev självklart störtförälskad i mig och kallade mig Coconut pga min frisyr. Eller snarare avsaknad av frisyr. Norskorna lyckades sälja min kropp till henne i utbyte mot färsk frukt så varje gång hon såg oss hädanefter skrek hon högt över hela stranden, Cocooooonaaaat, I laaaaav jooooo !!!
Fast frukten var jävligt god...

Vi var även ute och dök en dag. Sikten var inte den bästa men det var ju egentligen regnperiod. Detta var faktiskt mitt första dyk sen jag tog certet nån gång -97. Jag fick dyka med en holländare i 50-årsåldern som hade över 60 dyk och han hade dykt på de mest fantastiska ställen. Sade hann i alla fall. Tryggt tänkte jag eftersom jag är amatör. Jag har fått lära mig att bara använda benen när man dyker men den här farbrorn såg ut som Therese Alshammar fast på 12 meters djup. Den enda stil han missade var nog fjärilssim och jag tappade även bort honom en gång.

Själv låg jag väl som en skalbagge på rygg några gånger innan jag fick kontroll på grejerna.
Jag fick i alla fall se en muräna, lite koraller, nånting som såg ut som en stor blomma men som bara drog ihop sig och försvann ner i sanden när man petade på den och lite koraller. Att jämföra med ett bildäck, ett bilbatteri, mörker, sten och förfrusna händer från mitt dyk i Sverige.

I Nha Trang hittade vi även en turk som hade restaurang och eftersom jag ej har ätit kebab på ett tag gick vi dit och bad honom laga till nåt gott till oss. Jisses vad glad han blev när han fick briljera för en grek och visa vilken mästerkock han var. Och gott satan var det kan jag lova.

Vietnam är alltså mopedernas land. Här åker hela familjen (samtidigt) moppe, man fraktar saker på moppar som vi använder lastbilar till och man har givetvis moppe-taxi eller Motobajk som de så glatt ropar när de ser en turist.
Dessa förare ropar alltid först "Motorbike?" Man säger No thanks, då säger de med lite lägre röst "Marijuana?" Man säger No thanks, de säger "Ecstacy?" No thanks igen och de säger "Opium?" Noooo, och slutligen säger de "Lady boom-boom? och fnissar.
Alltid samma ordning och alltid samma envisa frågor.
Jag undrar dock hur faan de får plats med alla dessa varor på en moppe.

Efter 5 dagar ville vi åka vidare uppåt landet och bokade buss för att få uppleva dessa obekväma men billiga turer. Samma dag som vi skulle åka ringer killen med biljetterna upp oss och säger att bussarna inte går för det är tjafs med polisen och nån lokal maffia på vägen och folk har blivit skjutna och vägarna spärrade. Vi bokar raskt om till tåg utan onödiga frågor.

Måste säga att Nha Trang varit höjdpunkten hittils. Riktigt skön och avslappnad stad med massa billig mat, skön strand och trevliga människor. Avsaknaden av turister passade mig perfekt och jag skulle lätt kunna tänka mig 2 veckor här istället för tex Thailand (eller Grekland farsan).

Vill också bara säga att jag läser och uppskattar ALLA inlägg även om jag inte alltid svarar.

Over & out, nu är jag hungrig igen....
/Coconut

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kung Konstantin kommenterade torsdag 2 november 2006
Jaadu bror, varför inte åka till samma stalle år ut och år in? Grekland har ju allt?

Dimmi(Bror) (dimmi@unibase.se) kommenterade torsdag 2 november 2006
Vad ska du där o göra. Varför åkte du inte till Kastrosika(Grekland)?????

sevan (sevan76@hotmail.com) kommenterade torsdag 2 november 2006
hej hej hej, det här låter som en dröm!!! Fri från alla måsten och bara dra dit man känner för. Passa på och fortsätt att njut av varje dag.. om en vecka drar jag oxå till värmen:-) Det känns verkligen att du inte e i Sthlm... saknar dig här! kram kram

Emma (emma.andersson@mrjet.com) kommenterade torsdag 2 november 2006
Hej Kostas,
Jag följer dig på din resa och är så jääääääävla avundsjuk. Kan säga att jag o Jenny Tegnhed råkade ut för apekatter som anföll när vi var på Railey...Inte kul..Det är ju inga herr Nilssons precis..
Ha det så bra och ta hand om dig.
Kram Emma

Kung Konstantin kommenterade torsdag 2 november 2006
hahahahahaha....som i Indien....fast kallare....
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789 ,922687,00.html

Kung Konstantin kommenterade torsdag 2 november 2006
No comments by the way Aleks....

Kung Konstantin kommenterade torsdag 2 november 2006
Datum stämmer ej utan jag försöker bara skriva ikapp alla ställen jag varit på, snart stämmer allt igen. Jag badade i 30-gradigt vatten i Halong Bay i helgen så just nu skrattar jag bara åt kaoset hemma :)

Aleks (knackamackadam@hotmail.com) kommenterade torsdag 2 november 2006
Jaha... du skriver att du svarat No till alla erbjudanden av moppenissen, men efter Lady så vart det "no comments". Hade det känts bättre om de vände på ordningen?

En annan grejj... stämmer verkligen datumet på denna blog?

Yoyye (yoyye_@hotmail.com) kommenterade torsdag 2 november 2006
Shooo bre. Låter som om du har det heeeelt ok down there. Här är värsta trafikkaosen då folk som vanligt står som fågelhålkar och gapar när första snön och halkan slår till. Tog mig 4 timmar och 15 minuter att köra från butiken i stan hem till Orminge igår. 4 fucking timmar. Fast lite kul va det att titta på alla loosers i trafiken. =) Take care där nere nu gubben så hörs vi. Ciao.

Maria (mariathunder@gmail.com) kommenterade torsdag 2 november 2006
Ja du min kära vän, det låter inte helt fel med lite sol och bad i Vietnamn. Men du, kebab? det kan du väl käka när du kommer hem? Försökte förresten att hitta en Greek restaurant åt dig i Hanoi men sorry där har tydligen inte grekerna slagit sig ner än. Finns massor av fransk o spansk mat dock :o)
Njut av sol och värme vännen min, själv håller jag på att frysa ihjäl här i Oslo.
Saknar dig massor.. det vet du!
Kram!

Stålle (peter@travelpartner.se) kommenterade torsdag 2 november 2006
Låter ju helt underbart, jag tänker på maten asså :) Det fanns ingen CBR att hyra, tror den hade passat bättre till tofflor och linne, jag menar ju snabbare man kör ju större är chansen att man kör förbi olyckorna, visst är det så Kostas?

Cissi (cecilia.lindquist@ebookers.se) kommenterade torsdag 2 november 2006
Hej Kostas! Härligt att höra att du har det så bra och det är så roligt när man får ett mail att du varit inne och skrivit något nytt.. för du är för rolig i dina berättelser och bilderna är bara så bra. Ha en fortsatt toppenresa och jag ser fram emot att följa din resa. Ps. Snön har kommit här hemma det var trafik kaos igår.. men snön kostas....ds.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet