Stöd Ukraina

Gsouls blogg

Fredag 13 Oktober 2006 - Hong Kong

Hong Kong

Efter 10 dagar i Shanghai var det dags att lämna alla skyskrapor och bege sig till....nya skyskrapor, Hong Kong.
Jag tog mig till tågstationen och denna gång fick jag ett trevligare bemötande än det i Beijing. När jag sitter där i lugn och ro ser jag tre vilsna själar med ryggsäckar som var i akut behov av min hjälp. Som den barmhärtige samarit jag är började jag samtala med dessa människor (2 jenter, 1 gutt) och det visade sig snart att vi kunde kommunicera ganska bra då de kom från vårt kära grannland (tillika sista Sovjet-stat) Norge.
Vi hade det lite koseligt (trevligt) på stationen och sen fortsatte vi tala på tåget och vi fann varandra nästan direkt så vi beslöt att slå följe ett tag.
Detta var alltså helt ömsesidigt och inte ett desperat behov av att klänga mig fast vid människor från min sida :)

Norska är ett fantastiskt språk. Jag tror att man någon gång för länge sen samlade typ Dave Chappelle, Conan O'Brien, Jim Carrey, Jerry Seinfeld och kanske även Borat och stängde in dem i ett rum och gav dem uppdraget att skapa ett språk. Efter ett tag kom Norskan. Lyssna på detta:

Rundekjöring = Rondell
Tisseman = snopp
Apekatt = Apa
Vifte = Fläkt
Sendeplate = Frisbee
Klapperslange = Skallerorm
Bläkksprut = Bläckfisk
Örontelefon = Hörlur
Schybert = Molgam (Alfons)

Till detta kan vi bara lägga till Jan Teigen så fattar ni grejen.

Hursomhelst, de är ju faktiskt otroligt trevliga våra grannar så när vi kom till Hong Kong bestämde vi oss för att dela rum. Hong Kong är lite som Shanghai fast mindre och kompaktare. Det finns galet mycket billig elektronik till salu här och i efterhand inser jag att jag borde ha startat resan här prylbög som man är.
Vi gick i alla fall runt på stan och tittade oss omkring och av en händelse ser vi massa flaggor som visar på att det är gatukarneval på gång.
Vi letar snabbt upp dessa karnevalskvarter och där är festen i full gång och vi är inte sena med att dra upp tempot och visa vägen. Den ena norskan ställer glad i hågen upp i en liten ölhävar-tävling och vinner den helt utan konkurrens. Priset var en orange telefonlur (modell Tintin i Hajsjön) som man kan koppla till sin mobil. Istället för att plocka upp en mobil som är ca 10 cm kan man nu bära omkring på en 55 cm lång, ful, orange lur. Vem faan kom på denna pryl???

Vi hade i alla fall mycket kul hela kvällen och avslutade den på klassiskt vis på McDonalds.

Dag 2 kontaktade jag min gamla kära kollega Steffi som bor här nere och vi bestämde att vi skulle äta middag på kvällen.
Under dagen gick vi runt på Hong Kong Island och letade efter Jackie Chan. Istället för Jackie hittade vi en liten festival av nåt slag i en park där det var massa uppvisningar av olika slag. Säckpipa, rockband, dansnummer och en slags a cappella-kör på ca 30 man med NOLL, jag upprepar NOLL taktkänsla, ton-känsla eller koordination. Men det var kul att se att de försökte.
På kvällen tog Steffi med mycket trevlig make oss till en otroligt god buffe med massa olika rätter som man själv grillade på en inbyggd grill i bordet. Efter det tog vi en tur på stan och spanade in skylinen. Utmed vattnet har de en slags Hollywood-star gå-gata där Hong Kongs alla stjärnor har gjort handavtryck i betongen. Vi konstaterade att jag och Jackie Chan har lika stora händer vilket då automatiskt innebär att jag också är grym på Judo.

Sista dagen strosade vi mest omkring och spanade in skyskraporna (jag mitt cp klev givetvis upp 05.30 och gick runt på stan med kameran) och sedan begav vi oss till flygplatsen för att flyga till Saigon och givetvis var planet försenat 5 tim.
Vi fick dock matkuponger som vi köpte massa kex och kaffe för och eftersom vi flög med amerikanska United är det ganska grundliga kontroller vid gaten. Ena norskan hade ju med sig nån slags pepparspray och det blev ju ett liv med polis och profil-foto och hela grejen innan de släppte ombord henne i allra sista minuten så vi kunde åka. Bra Laura, bra jobbat.... :)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mopeder (peroy@burea.se) kommenterade tisdag 31 oktober 2006
Tjena mannen! Grymt kul att läsa din resedagbok faktiskt. Stackars dig som fick vänta på flyg i 5 tim. Själv har jag fanimej skottat snö i nästan samma timantal. Fråga förresten ifall ngn av norskorna är 'Värpesugen'! Har för mig det betyder gravid (på tal om skum norska). Betyder det ngt annat så kan det i värsta fall endast leda till lite action jackson för din del ;-P // P

Pete (peter@travelpartner.se) kommenterade tisdag 31 oktober 2006
Tja mannen, Kul att höra att du lever. Skönt med några följeslagare, hakar dom på till Saigon asså, eller är det du som leker blodigel nu igen :) Hoppas det inte är norskor á la Hemavan, if you know what I mean. Ha det bra mannen, som kamrat Björk skriver så är det vinter på antågande här hemma, kommer snö i veckan.
Stålle

Björk (bordsvattnet@hotmail.com) kommenterade tisdag 31 oktober 2006
kan meddela att det regnar och jag har bytt till vinterdäck.... svinkul... muahhaha
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet