Micke73s blogg

Lördag 5 Oktober 2002 - Swakopmund
Resealbum: Södra Afrika

Namibiern som var bland de rikaste tio procenten i världen!

Ett av stoppen under min Overlandresa i södra Afrika var Swakopmund i Namibia. Mina cashiolas hade börjat sina så jag var tvungen att plocka ut lite pengar på en bank. Bankomater fanns det inga så det blev till att ställa sig i en vanlig kö inne på banken som man en gång gjorde hemma i Sverige också.

När jag kom fram och skulle berätta för kassörskan hur mycket jag ville ta ut tappade hon hakan nästan ända ner till marken. Kommer inte ihåg exakt hur mycket jag ville ta ut men det var åtskilliga hundralappar,säkert flera månadslöner för den förvånade kassörskan. Hon stammade fram att hon inte var säker på om de hade så mycket pengar i banken att ge ut till en vanlig privatkund. Efter lite diskuterande med sin chef kom hon dock tillbaka med den önskade summan och allt var frid och fröjd för alla parter (i alla fall tills nästa västerlänning kom dit för att göra ett uttag).

Under tiden jag stod och väntade kom det fram en namibier i kassan bredvid och berättade för sin kassörska att han skulle göra en insättning. Han tog fram motsvarande tjugo kronor, lämnade sedeln och traskade sedan lugnt därifrån. Många tankar gick genom mitt huvud om hur påtagliga de ekonomiska skillnaderna verkligen är när man kommer som västerlänning till ett fattigt afrikanskt land”.

Väl hemma från resan läste jag på lite mer om ekonomi i I-länder och U-länder och det var då en sak som särskilt slog mig. Av alla människor på den här jorden är det bara runt 10% (vid den här tidpunkten 2001) som har tillräcklig inkomst för att det överhuvudtaget ska vara lönt att ha bankkonto. Namibiern som stod brevid mig på banken i Swakopmund tillhörde alltså enligt denna grovhuggna estimering den rikare tiondelen i världen!

Detta har fått mig att fundera flera gånger efteråt hur extremt många av jordens människor som har en väldigt låg eller ingen inkomst. Människor som säkert hade skattat sig väldigt lyckliga om de haft några pengar över att sätta in på en bank, eller ens att tjäna tillräckligt för att vara säkra på att kunna köpa mat för dagen.

Något att fundera på när det gäller insamlingar av alla de slag till de mer behövande i världen!
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Öluffning i södra Kroatien
10 år sedan
Stefan Storsnark
10 år sedan
Klockan med förbannelsen
11 år sedan
Att handla på kopiemarknader!
12 år sedan
Air Asia
13 år sedan