Stöd Ukraina

Perrs blogg

Onsdag 29 Juli 2009

Luleå - Kukkolaforsen - Kiruna

Dag 6-7 Semester 2009
Massor med städer under en dag. Så såg gårdagen ut. Idag vaknade vi upp på hotellet i Luleå och det skulle bli betydlig mer landsbyggd, Ikea, en tur över gränsen och natti-natti längs Kukkolaforsen norr om Haparanda.

Vi började tidigt. Därför hann vi också med en av Sveriges mest kända - och historiskt, en av de kanske allra viktigaste försvarsfästningar som vi har i detta land - fästningen i Boden. Man säger ju Bodens fästning - alltså i singular, en fästning - men det är ju ett antal fästningar som är byggda för att försvara den strategiskt viktiga staden Boden. Om denna fästning, företeelsen att bygga en sådan samt om de som fanns och verkade här, finns det massor att läsa om. Gör det! Faschinerande. Vi fick detta i en snabbversion av utomordentligt duktige guiden Mats Drougge.

Trästaden Gammelstaden fick sitt besök på tillbakavägen. Ligger utanför Luleå och är väl värt ett besök. Vet inte men hittills på vår semester känns det som att alla besök på sitt sätt varit värt våra besök.

IKEA och Tältnatt
Vår tur fortsatte via Haparanda, äcklig pizza (ja möjligen fanns det restauranger som man kan hacka på) vid pizzerian vid torget, Stadshotellet, sedan Ikea i Happaranda (en glass och en 4 kr korv) över till Torneå. Det går snabbt här i svängarna men det var dags att fortsätta. Vi var helt enkelt tvungna att hinna med Kukkolaforsen - hemplats för bastubad och sik. Vi testade inget av dessa saker. Vädret var fint men något kyligt. Det blev ett par drinkar, ngn öl och sen in i tältet för vår första tältnatt.

Renar och Gruva
Så skulle vi tillslut få se renar då. Hade hoppats och hoppats men det var inte förrän nu det började duka upp renkött längs vägen. Vi skulle denna dag korsa landet - nästan. Kiruna var målet. Vi valde bort Pajala trots att M har en vän där.

För mig vart det faktiskt renkött. Tog och åt en Souvas med mos på grill i Gällivare. Mumsigt värre! Och trevlig personal var det också. Vi drog vidare, såg fler renar (som levde) och fick allt som allt ihop 9 renar denna dag.

Väl sedan i Kiruna satte vi upp tältet och gick ner på stan för att njuta - och äta. Ett tips. Camping Ripan är mycket bra. Vi var helnöjda! Ligger bra, trevlig personal och priser som motsvarar vad man får. Där ifrån campingen startar också en vandringsled (eller stig kanske? vet inte hur lång den är) kolla på Ripans hemsida.

Okej, i allt detta glattiga och glada måste jag kasta lite skit också. Vi var sugna på pasta. Där på torget fanns restaurang Milano. Visst försökte de hjälpa men när servitören inte berättar för tre holländska trötta vandrare som just kommit hem från lång vandring, att den öl de beställer är en mellanöl Heineken då är det dåligt. Och när pastan dryper av fet ost och allmänt känns billig. Då är det också dåligt. Därför säger jag: skippa restaurang Milano! Det jobbiga är att det inte finns så många andra restauranger som är öppet sent...

Annars har jag bara plus att säga om Kiruna. Underbar utsikt över staden, gruvan och kanske framför allt malmtåget och absolut främst Kebnekaise. Allt detta från gammelgruvan Lousevaara. Se bilder.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet