Stöd Ukraina

Jambo_habaris blogg

Lördag 31 Mars 2012 - Tsavo

Kenya 2012, Safari

En safari ut i nationalparkerna är ett måste när man är i Kenya. Så på min frus födelsedag bar det i väg på en tredagars safari till Tsavo West, till tältlodgen Finch Hatton.
Arrangörerna av resan ville att vi skulle starta kl 05 eftersom det är långt att köra. Men det var inte vår önskan utan vi ville ta det lugnt. Så vår safaritransport kom klockan 10. En stor Toyota Landcruiser för 9 personer, bara för oss och som vi kunde styra och ställa över hur vi ville. Vi ville ha en mysig resa Inte bara flänga runt och titta på djur. Det var många timmar i bilen men de 3 sista timmarna användes för s.k. game drive. (Game drive = köra runt, leta och titta på djur). När vi kom upp till lodgen Finch Hatton möttes vi av personalen som gav oss våta frottéhanddukar att torka av oss med och kall juice. Vi fick tältet med det bästa läget, tält nr 7, med en terrass alldeles intill vattnet ca 2 m över vattenytan och där flodhästarna normalt passerar när de skall gå upp och beta på kvällen. Det var tid för middag så det var bara att gå in i tältet och duscha innan vi skulle ge oss av till restaurangen. En beväpnad vakt kom klockan 8 och hämtade oss eftersom området inte är inhägnat så alla djuren har fri tillgång till området runt tälten. Vi hann inte mer än ut ur tältet så stod det en flodhäst där, som just gått upp ur vattnet för att beta. Men han/hon brydde sig inte om oss.
Finch Hatton är en av de finare lodgerna i Tsavo West och vi funderade lite på klädkoden. Klädkoden, som alltid efter kl 18, långa byxor. Men här gällde nog också skjorta, gärna vit. Vi kunde dock inte jämföra oss med andra då vi var de enda gästerna. Restaurangen hade mycket god service. Vatten och andra ädla drycker serverades i glas av hög klass. Vi började med en stund på terrassen med en drink innan vi gick in i restaurangen där vi fick matsedeln. En meny på 7 rätter. På vägen tillbaka till tältet så stötte vi på flera giraffer som stod på gångstigen i mörkret. De flyttade sig så sakta. Under natten verkade som alla flodhästarna var runt vårt tält. Vid 5-tiden var det ett herrans liv runt tältet och jag gick ut på terrassen och spanade, jag kunde skönja 4 flodhästar men det var så mörkt så det var svårt att se. Någon halvtimma senare, just när jag lagt mig igen så det blev ett jädrans bölande utanför tältet och en eller flera flodhästar rusade ner till vattnet. Tältet vibrerade så vi trodde att de mer eller mindre sprang genom det. I övrigt allt lugnt.
Söndag morgon, gick ut på terrassen och tittade bl.a. på soluppgången. Den afrikanska nattens ljud började att ersättas av dagens ljud och djuren i vattnet och alla fåglarna började röra på sig. Närmast vår terrass fanns två stora krokodiler och lite längre bort ett tiotal sköldpaddor. Flodhästarna hade samlats t 200 - 300 meter längre bort. Innan vi åt i kvällen innan bestämde vi att det inte skulle bli någon game drive på morgonen eller förmiddagen som är normalt när chaufförerna är ute med turister. I stället åt vi frukost i lugn och ro innan vi slappade vid poolen några timmar. Vi hoppades att molnen runt Kilimanjaro skulle skingras så vi kunde se toppen men så blev det inte. Sedan var det lunch men det var bara 4 rätter. Efter lunch gjorde vi vår game drive och var tillbaka kl 6. Vi såg väldigt mycket djur för att vara Tsavo West. Det ät lite svårt att se djur här eftersom det finns mycket växtlighet. Efter kvällens 7-rätters förtäring gick vi tillbaka till tältet för att sitta och njuta på terrassen. På vägen tillbaka från matsalen stötte vi på antiloper på stigen och i närheten av stigen, vakten sa att de alltid kommer in i området och bland tälten när leoparder är i närheten. De känner sig tryggare där.
Tälten är stora, ca 8x5 m, och står på pålar ca 0,7 m över marken i bakkant och ca 2 m nära vattnet. Det händer att krokodiler och flodhästar ligger under tältet så man får kika lite innan man går ner från terrassen. Man vill ju inte bli en måltid till krokodilen.
På måndag var det dags att påbörja hemresan. Efter en god frukost och en skön morgon på terrassen gav vi oss iväg. Resan ut ur parken gjordes som en game drive och tog lite mer än 2 timmar. Vi hade fått med oss lunchboxar eftersom vi åkte före lunch. Det var mycket i boxen men ingen 4-rätters lunch. Vi tog av från Nairobi - Mombasa vägen någonstans i närheten av Samburu, genade över till Shimba Hills och vidare till Tiwi. En mycket dålig grusväg men vi vann förmodligen någon timma då vi slapp sitta i kön till färjan i Mombasa-Likoni. Vi var tillbaka omkring kl 6 just innan det började mörkna.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet