Stöd Ukraina

Insaneapes blogg

Lördag 19 December 2009 - Prag

Julmarknad och besök på Klementinum

Lördagen hade två förbestämda aktiviteter. Dels så skulle vi besöka byggnaden Klementinum för en guidad visning samt en julkonsert och därefter skulle vi äta middag på restaurang U Modré Kachnicky.
Vi inledde större delen av dagen med att vandra i gamla staden och besöka julmarknaden. Det var intressant att jämföra själva julmarknaden mot förra året då vi var i Salzburg som i princip verkar vara gjord för julfirande. Prag som stad känns mycket finare än Salzburg men själva julmarknaden kändes inte lika inspirerande. Utsmyckningen och dekorationerna var mycket fina och julgranen på stora torget i Gamla stan var helt enormt fin. Troligtvis den vackraste julgran jag någonsin sett.
Innehållet på marknaden var dock en besvikelse. Det var mest suvenirer och lokala skapelser som såldes och väldigt få saker kunde associeras med julfirandet. Man kunde dock köpa lite bakelser och dricka ett varmt glas vin samt smaka på den berömda pragskinkan men annars så var det bara en massa krimskrams.
Det astronomiska uret som man kan se på utsidan av rådhuset på stora torget anses vara en av de större turistattraktionerna i gamla stan. Här samlas en grupp människor varje hel timma för att bevittna några figurer i form av Jesus och några andra titta ut vid varje jämt klockslag. Personligen så hade jag förväntat mig något större men med tanken på klockans ålder så får man nog vara lite imponerad över det hela.

Vi vandrade med folkströmmarna genom de små gränderna till de större torgen och givetvis Karlsbron. Bron höll på att renoveras vilket förstörde känslan lite med en massa byggställningar. Dessutom så var ena sidan av bron avstängd vilket gjorde den annars breda bron något trång bland folkmassorna. Pragborna är dock extremt bra på att ljussätta och skapa stämning i staden. Slottet, katedralen och andra framhävda byggnader stod majestätiskt i bakgrunden med belysning som gav dessa en riktigt magisk känsla. Ibland kunde man tro sig vara mitt i en disneyfilm med dessa olika upplysta byggnader och ståtliga torn.

Vi begav oss till Klementinum för att ta del av den guidade visningen. Ingen av oss visste vad vi kunde förvänta oss men blev glatt överraskade. Våran guide presenterade en kyrka, ett väldigt gammalt bibliotek samt det astronomiska laboratoriet där man använt olika medel för att mäta stjärnhimmelen. Det hela var mycket intressant och avslutningsvis så fick vi träda ut på toppen av ett av byggnadens torn där man hade utsikt över hela staden. Väldigt härligt!

Efter visningen så gick vi ner i kyrkan för att ta del av adventskonserten som framfördes av en grupp på fyra. Det hela var väldigt fint och musiken var vacker, men man kände kanske inte igen alla de klassiska melodierna.

Mot kvällen så begav vi oss till restaurangen U Modré Kachnicky som specialiserar sig på anka och kanin. Vi åt trerätters som var ljuvligt gott och njöt av levande musik från ett piano. Restaurangen är brittisk vilket märks på både maten och inredningen och den kommer väl rekommenderad.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet