Stöd Ukraina

Trebs blogg

Onsdag 21 September 2005 - Istanbul
Resealbum: Dreamtrip

Istanbull

Lat N 41° 23,35', Long E 27° 33,06'
Idag: +24 °C (75.2 °F)

Hela natten vräkte regnet ner. Sov på en truck-stop 15 mil från Istanbul. Käkade frukost på lastbilsfiket, bittert te och börek. Det var lite mat och stillade bara den värsta hungern, men kostade ändå 25 spänn. Är det en indikation på prisnivån i landet möjligen?

De fem första kilometrarna på motorvägen såg vi tre bilar som nyligen kört av vägen, förmodligen på grund av vattenplaning. Alla var av märket BMW.

Istanbul kryllar av stora moskéer med höga, spetsiga minareter. Det bidrar mycket till den lite dimmiga och mystiska aura som omger staden. Vi besökte Blue Mosque som är den mest kända moskén, och alldeles bredvid ligger Aya Sofya . Efteråt när vi satt och vilade på en bänk mellan dessa två moskéer och en tredje moské som låg i närheten, började bönestunden. Bönetutroparna i de tre moskéerna verkade synkroniserade med varandra. När den ena ropade verkade de andra svara – och de bytte av varandra genom hela bönestunden. Ljudet av böneutropen känns väldigt exotiska och gör att man känner sig som om man är långt hemifrån.

Därefter tog vi en tur till Grand Bazar . Det var mysigt att strosa omkring bland de 400 små butikerna och titta på vackra mosaiklampor, höftskynken med tingeltangel och allt annat färggrant, glittrigt och exotiskt som säljs där. Det är verkligen synd att vi inte kan köpa något. Vi har tyvärr bara plats för det absolut mest nödvändiga i bilen. Allt annat har vi redan tvingats välja bort för att bilen inte ska bli för tung.

Vi tog en kebab på stående fot innan vi ”rekade” för kvällens planerade båttur på Bosporen. Det är ju kul att se staden från vattnet. Vi valde att ta en tur & retur med pendelfärjan för 5 Skr/person, istället för att ta en turistbåt som var 20 gånger dyrare. Vi fick ju se precis samma saker i alla fall…

Efteråt flanerade vi runt i stan. Stora delar av staden är vackert belyst .
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Sundsvall
16 år sedan
Sundsvall
16 år sedan
Gävle
16 år sedan
Göteborg
16 år sedan
Kinnekulle Ring
16 år sedan