Stöd Ukraina

Peroeriks blogg

Fredag 10 September 2010 - Helsingfors

Helsingfors på en dag

Efter en mycket lugn natt till sjöss vaknar vi i god tid före inseglingen till Helsingfors. Jag har påpassligt nog fått en ”finne” i ena ögonbrynet upptäcker jag då jag ska kamma mig före vår första ”sjöfrukost”.

Vi går upp i buffé-matsalen redan strax efter sju då de öppnat. Vi är dock inte först eftersom de ju nu är finsk tid som gäller. Alltså är klockan redan åtta. Vi förser oss med en stadig frukost bestående av fruktyoghurt, flingor, bröd, ost, skinka, gurka och tomat, kokt ägg, äggröra med stekt korv samt kaffe och croissant.

Stärkta av denna rejäla frukost går vi ut på däck för att beskåda hur inseglingen till Helsingfors ser ut i det vackra sensommarväder som möter oss. Det känns lite lätt kyligt men det är nog i första hand beroende på ”fartvinden” även om fartygen nu går ganska långsamt då vi närmar oss kaj i Helsingfors. Vikingterminalen ligger till höger i hamnen ute på Skatudden. Rakt föröver ser vi i morgonsolen salutorget, presidentpalatset och den stora vita kyrkan, Helsingfors domkyrka, den med det runda kupoltornet, och den fantastiskt imponerande trappan framför. Precis där Skatudden börjar ser vi också den stora Uspenskijkatedralen i tegel med de förgyllda, lökformade tornspirorna som glänser i solen.

Vi går i land och vandrar in mot salutorget. Där tittar vi en lång stund runt i stånden bland allt från hela pälsar, pälsmössor, konst och konsthantverk till vackert arrangerade grönsaker. Det är härligt befriande med ett salutorg där man inte hela tiden irriteras av att försäljarna skriker ”billigt, billigt, halva pris, kom och köp” som på Hötorget i Stockholm.

Då vi tittat färdigt på salutorget går vi till änden av den långa parken som sträcker sig utmed hela Norra Esplanaden. Här stiger vi på spårvagnslinje 3T. Det är en spårvagnslinje som går i två slingor ungefär som en åtta genom hela Helsingfors. Att åka den är ett bra sätt att få en sightseeing genom staden på egen hand. För att få ut mesta möjliga av turen besöker man lämpligen först turistinformationen alldeles intill hållplatsen och förser sig med en broschyr som på flera språk, däribland svenska, berättar om allt man kommer att passera under färden. Jag hade åkt denna tur tidigare och hade därför med en sådan broschyr hemifrån. Färden kostar €2.50 per person.

Vi for nu med spårvagnen upp genom staden förbi det ljusblå stadshuset och upp mot Senatstorget. Där ligger den stora vita domkyrkan jag nämnt tidigare och framför den på torget står kejsar Alexander II:s staty. Spårvangen fortsatte sedan på Alexandersgatan, en av de viktigaste affärsgatorna i Helsingfors och svängde sedan upp mot järnvägsstationen. Sedan svänger spårvagnen ut på Mannerheimsvägen och vi skymtar den bastanta ”stenklump” som är Finlands Riksdagshus innan vi svänger upp mot Töölö.

Vi har redan innan vi steg på spårvagnen beslutat att stiga av på Runebergsgatan för att gå upp och även denna gång titta på det som är ett måste vid besök i Helsingfors, Tempelkyrkan. Tempelkyrkan eller bergskyrkan som den också kallas av många är ett fantastiskt byggnadsverk nedsprängt i urberget. Kyrkorummet är spartanskt utsmyckat. Det är bergväggarna och ljuset från de stora fönstren som ger den ett så mäktigt uttryck.

Efter besöket i Tempelkyrkan går vi tillbaka till Runebergsgatan för att ta nästa spårvagn vidare på rundturen i stan. Bredvid oss i spårvagnen får vi nu sällskap av en något ”luggsliten” finsk man som är klädd som en punkare. Han ser dock något överårig ut för att tillhöra punkarna skara. Han kammar hela tiden sitt långa tunna hår men avbryter sig då och då och tar ur den medhavda ryggsäcken upp en flaska som han dricker ur. På flaskans etikett står texten RUSKA, och där finns också en bild av lingon. Gissningsvis en finsk vodka smaksatt med lingon, ungefär som det vi kallar vargtass, eller?

Spårvagnen skramlar vidare förbi Operan och Olympiastadion samt en hållplats med namnet Folkpensionsanstalten och fortsätter till sin ”ändstation” Som heter Djurgården. Här blir vagnen stående några minuter varefter den fortsätter med beteckningen 3B mot hållplatsen Alphyddan där Borgbackens nöjespark ligger. Vidare far vi förbi Björnparken och Berghäll, och nu har vi åter svängt ner mot centrala delen av Helsingfors.

Då vi åter kommer till järnvägsstationen stiger vi av. Denna gång bryr vi oss inte om att åka med på den sista, lite mindre slingan ut mot stadsdelen Eira, Brunnsparken, Olympiakajen (där Siljabåtarna lägger till) och åter till Södra kajen och Salutorget. Det är dock en ganska vacker del av Helsingfors med en hel del hus byggda i jugendstil. I den delen av Helsingfors ligger också den romersk-katolska domkyrkan och i Brunnsparken finns många utländska ambassader.

Vi vandrar istället till Senatstorget för att på närmare håll titta på den mäktiga domkyrkan på sin fantastiska trappa. Vi ser då att på torget mellan Alexander II och domkyrkotrappan står mängder av björnar av plast, målade på alla möjliga sätt. Vad är nu detta?

Jo det är ett allkonstverk bestående av 142 United Buddy Bears på sin världsturné för fredlig samexistens. Björnarna är lika många som de stater som är erkända av FN. Vill man veta mer om United Buddy Bears kan man kolla följande länk. http://www.ubb-helsinki.com Utställningen finns kvar i Helsingfors till den 26 oktober.

Då vi tittat färdigt på alla björnarna vandrade vi tillbaka ner till Salutorget och därifrån till ett annat att våra obligatoriska mål i Helsingfors, Gamla saluhallen. Det är alltid trevligt att gå in där och titta på fisk, kött och grönsaker som finns till försäljning i de små stånden som ser likadana ut nu som då de byggdes 1889. Ovanför varje stånd finns skyltar med namnet på de som saluför varor. Dock tror jag att det på flera ställen inte stämmer längre. Flera av stånden med typiska finska eller svenska namn sålde numera orientaliska matvaror eller souvenirer.

Vi passade på att ta varsin vanlig kaffe på Snellmans Café. Till kaffet delade vi på en stor ”blåbärspirog”.

Efter besöket i saluhallen gick vi upp en sväng i området ovanför, till Kaserntorget där Försvarsministeriets hus ligger och där det finns en del hus i jugendstil som i det intilliggande Eiraområdet. Vi besökte en matvarubutik och jag fick chansen att utforska ölsortimentet. Utbudet av öl från mikrobryggerier verkar inte vara så stort i Finland. Jag fastnade dock för en lageröl som bar Generalen Sandels namn. En öl från Åland som hette Stallhangen och en Prykmestar Pale Ale. Vi köpte också med oss finskt bröd.

Med allt detta i bagaget gick vi sedan och satte oss i eftermiddgssolen i parken vid Norra Esplanaden, i närheten av Svenska Teatern.

Vi var nu nöjda med vår dag i Helsingfors och började så sakteliga vår promenad tillbaka ut på Skatudden till fartyget Gabriella som skulle ta oss tillbaka till Sverige. En dag med så fantastiskt väder som det vi hade fanns inte en tanke på att besöka något av de museer som finns i Helsingfors.

Om tiden räckt till hade vädret dock varit utmärkt för att ta en båt från Salutorget ut till Sveaborg/Suomenlinna. Sveaborg är en av världens största sjöfästningar.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet