Stöd Ukraina

Peroeriks blogg

Torsdag 9 September 2010 - Stockholm

Till Helsingfors, i elfte timmen.

Hösten 2009 vann jag, en av kategorierna i en bloggtävling på 50+ communityn Dax. Vinsten var ett presentkort på kryssning med VikingLine.

Hela sommaren har nu gått och vi har inte kommit iväg varken på någon kryssning eller på någon annan utflykt på grund av att min hälsa krånglat under sommaren. Plötsligt i mitten av förra veckan slog vi dock till. Beställde en kryssning till Helsingfors i lyxhytt (utsideshytt med fönster, dubbelsäng och kylskåp). Avresa torsdag kväll med två nätter ombord och en dag i land i Helsingfors.

Vi lämnade Stockholm vid 17-tiden i ett fantastiskt sensommarväder. Fartyget med namnet Gabriella avgick från Stadsgårdsterminalen. Vikingterminalen är belägen där en gång Stora Varvet låg, vid Tegelviken, som numera är igenfylld sedan länge.

Fartyget avgick i tid och vi stod på övre däck i solskenet och tittade på då vi lämnade, som vi tycker världens vackraste huvudstad. Där på Strömmen for båtar i olika storlekar kors och tvärs. Ändå säger man att Stockholm inte har någon sjötrafik att tala om längre.

Vi passerade först förbi Fåfängan uppe på berget vi Danvikstull. Jag kunde inte låta bli att tänka på att där var vi och fikade sista gången det var möjligt att ta med mamma ut, ett drygt halvår innan hon dog.

Sedan passerade vi Kvarnholmen, och Saltsjö kvarn på den högra sidan. Där ligger också det pampiga Danvikshem, ett tjusigt hus som åtminstone tidigare var äldreboende. En skröna säger att ryska flottan en gång skjutit salut då de passerade denna byggnad, i tron att det var Stockholms slott.

På vänstra sidan hade vi alla de vackra husen på Djurgården. Prins Eugens Waldemars udde, Manillaskolan, Täcka udden (familjen Wallenbergs tidigare hem), Thielska galleriet för att slutligen komma ut och passera Blockhusudden och den första AGA-fyren med solventil, uppfinningen som Gustaf Dahlén fick Nobelpriset i fysik för 1912.

Kort därefter passerades på högersidan, vid Nacka, disponentvillan vid Augustendal. Där fanns en gång stolta planer på att bygga Sveriges första automobilfabrik. Planerna gick dock i stöpet och det industripionjären J.A. Svensson lyckades producera blev tändkulemotorer.

Över till fartygets vänstra sida där vi nu passerade Fjäderholmarna, Stockholms närmaste skärgårdsöar. Tidigare militärt område. Numera åter en plats för nöje och avkoppling. Här finns idag både krog och teater m. m.

Fjäderholmarna spelade på viktig roll i det så kallade ”brännvinskriget” på 1870-talet då man här ute kunde köpa brännvin från L.O. Smidts fabriker då dessa holmar låg utanför Stockholms tullar inom vilket Utskänkningsbolaget hade monopol.

Sedan gick färden vidare förbi Lidingö ut mot Waxholm, genom Oxdjupet mellan Rindö och Värmdö och ut på Saxarfjärden och vidare upp mot Furusundsleden och ut på Ålands hav vid Söderarms fyrplats.

Klockan 20 hade vi dock för länge sedan lämnat övre däck för att klä om för middagen som vi denna kväll skulle inta i Food Garden där vi beställt bord. Vi bestämde oss för att hoppa över både förrätt och dessert och koncentrera oss på en bra varmrätt. Det var ju ganska sent för oss att äta middag efter klockan 20.

Vi valde stekt lammfilé med potatisfondant, vitlökscréme och rosmarinsås. Ölsortimentet var inte mycket att skryta med i FoodGarden. Det blev Lapinkulta på fat, men kanske var det lika bra med tanke på vad vitlök gör med smaksinnet efter en stund.

Efter middagen vandrade vi runt på fartyget en stund och utforskade utbudet av underhållning men det var inte mycket som föll oss i smaken just då. Något senare då jag tog mig en ”riktig ale” i baren Captains Corner, var där dock riktigt bra underhållning. Det var en ung blond tjej vid namn Alexandra som sjöng och spelade gitarr, hon var riktigt bra. Sångerna var på begäran från publiken så det blev en ganska blandad samling låtar.

Efter besöket i baren, och då den för Finlandskryssningarna obligatoriska angöringen av Mariehamn på Åland, var det tid att prova lyxhyttens sängar så att vi skulle kunna vara pigga då vi kom fram till vårt östra grannlands huvudstad. Vårt intresse för de nattliga förlustelserna ombord är inte så stort.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet