Stöd Ukraina

Legustas blogg

Söndag 22 Mars 2009 - Bodrum

Hamam i Bodrum

Hamam i Bodrum. Det är på motsatt sida av Bus Depot. Det är mycket ren, ägarna är mycket vänliga och både kvinnors och mäns hamams är trevliga. Jag föreslår att du får det att fungera - en Kese, tvål Massage och Olje Massage. Den bästa tiden att gå är tisdagar eller någon dag efter 17.00. Respektive på Bodrum Hamam talar engelska perfekt - så slappna av - du kommer att älska det!

Websida Hamam i Bodrum: http://www.bodrumhamami.com.tr

Timmar och tjänster
- Bad & Bastu ungefär 78 SEK
- Kese & Massage ungefär 117 SEK
- Kese & Massage med olja ungefär 197 SEK
- Bad tider är: 06:00 till midnatt.
- Både avsnitt för damer och för män är tillgängliga hela dagen, varje dag.
- Du måste komma innan 22.00 för att få full kese & massage.

Bokningar är inte obligatoriska, men stora grupper (fler än 6 personer) skulle ringa 24 timmar i förväg.

Få ett specialpris följ länken nedan och skriv ut. Bad, Kese & Olje Massage 197 SEK (med kupong)
http://www.destinationcoupons.com/turkey/bodrum/Health_Hamam/Bodrum.asp

Hur går det till på ett turkisk Hamam

Det finns normalt "för män" och "kvinnliga" sidor till Hamam. Dessa är fristående och det finns inget sätt män och kvinnor kan blandas. Dessutom din Kesecis och massage personer kommer att vara män för män och kvinnor för kvinnor. Så slappna av, låtsas att du är i ett harem under det ottomanska imperiet och njut!

Först, gå till omklädningsrummet och klä av sig helt (du kan bära ett bad svit om du är blygsamma - men det är inte vanligt). Sätt på tofflor och svepa in dig med "Pesdimal" (linneduk).

Ange Hamam och vara extra noga med att inte halka på våta marmor. I mitten av rummet finns en stor marmor sten. Ligg ner på stenen och efter 15-20 minuter så att din kroppstemperatur stiger.

Den Kesaci (män för män och kvinnor för damer) kommer då att kalla er för "Kese" och börja skrubba kroppen med en "Kesa", en gammal uppfinning gjord av vävda get hår. Du kommer att bli förvånad över att se din döda hud rullande utanför kroppen. (Tips: Använd inte Body Lotion 24 timmar före din Hamam och inte tvätta kroppen och håret med tvål innan detta förfarande som tvål kommer överhuden och kese kommer inte att fungera lika bra).

När detta kort är klar, den Keseci smörjer kroppen med rika olivolja tvål medan han / hon massage dig från topp till tå. Då brukar de säga "färdiga" - men det betyder inte att du är klar - det innebär att han / hon är klar. Du ska inte tro hur slät huden känns! Du kan stanna så länge du vill. Turkiska kvinnor kan umgås där i timmar - och män kan stanna hela dagen!

Då du kommer att flytta till "Kourna" (bassäng) där man kan skölja själv med varmt sötvatten. Vid vissa hamams den Keseci sitter du mellan hennes ben och tvätta håret. De har schampo men du kan sätta ditt eget schampo och conditioner.

När du är klar, du svepa in dig i ditt (wet) Pedismal "och från Hamam där en skötare bör väntar på dig med en torr handduk.

Då är du redo för din olja massage (Observera att inte alla hamams erbjuda olja massage). Du kommer då få i uppdrag att lägga nedåtvända på massage tabell där du kommer att få dina 20 minuter olja massage. Den massage är vanligen en lätt massage, så om du vill djup vävnad bara tala om för din massös.

När du är klar, gå tillbaka till din omklädningsrummet, förändring sedan gå ut ur kvinnornas del att det gemensamma området där du kan slappna av och dricka te eller äpple te (varm dryck rekommenderas).

Källa: http://www.destinationcoupons.com/turkey/bodrum/Health_Hamam/Bodrum.asp
--------------------------------------------------------------- ;-) ----------------------------------------------------------
En Hamam består traditionellt av tre rum: Soğukluk kallas det kalla rum där man byter om samt påbörjar och avslutar vistelsen. Här kan man också köpa något att dricka och relaxa efter behandlingen.

Sessionen börjar med att man får en peştemal, en slags färgrik handduk, att täcka kroppen med. De flesta brukar välja att ha badkläder under. Dessutom tar man på sig ett par nalıns, eller badskor. Sedan går man in i ett medelvarmt rum där det sprutar varmluft, eller till en bastu eller liknande. Därefter går man vidare in i själva kärnan, och det hetaste rummet, sıcaklık eller hararet.

Rummet är vanligtvis i marmor och i mitten står navelstenen, gobektasi. Här inne är luftfuktigheten mycket hög och huden bör nu vara uppmjukad och redo för skrubbningen. Därefter följer skumtvätt och sedan ofta massage, beroende på vilken behandling man väljer.

Resultatet blir en bäbismjuk, rosaskimrande och riktigt ren hud på dryga timmen (eller längre om man så vill). I mer moderna anläggningar, och även på vissa hotell, kan man ofta basta, bada i jacuzzi och pool med mera. Alltså inte helt olikt dagens spa-anläggningar. Men turkiska bad är betydligt billigare, 100-200 kronor ska räcka. Dyrast är de kända, historiska inrättningarna.

Tvättarna/massörerna i ett hamam kallas för tellak. Förr var det unga pojkar som tvättade, skrubbade och ibland även utförde sexuella tjänster. Idag är tellakens roll allt utan det sistnämnda och både kvinnor och män arbetar som tellaks. Det hör till att man ger sin tellak dricks när man lämnar stället.

Ett hamam bör besökas före man har skaffat sig en solbränna! Och aldrig om man har bränt sig.

Hamam-byggnaderna är ofta vackra inslag i den turkiska stadsbilden, ett av de vackraste och mest kända är Çemberlitaş Hamamı i Istanbul från 1584.

Källa: http://www.turkietsajten.se
Dela med andra:    

Kommentarer
Gullsing säger:
Vi var i Alanya ett år. Därifrån gjorde jag ett album med adressen http://www.reseguiden.se/forum/resor/resa-till-pamukkale-i-turkiet-311
I slutet på det har jag beskrivit hur vi upplevde ett bad i ett Hamam. Det är något bland det skönaste jag har varit med om.

Gilla
Postat 2009-03-22 12:06  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet