Stöd Ukraina

Trebs blogg

Onsdag 1 Maj 2002 - Gdańsk

Gdansk, Polen

Long 18 37 E Lat 54 21 N

Naturligtvis vaknar vi alldeles för tidigt, nu när vi har alla möjligheter till en ordentlig sovmorgon, kroppen är väl fortfarande inställd på att bli blöt och kall redan före klockan 8. Hotellet erbjuder en hyfsad frukost innan vi går ut och försöker få tiden att gå i stan.

Det känns att vi är bättre på att tillryggalägga 40 mil efter vägarna än att försöka vara turister i stan. Lite glass och några koppar kaffe senare är det i alla fall dags att åka iväg mot färjan. Vi är ute i mycket god tid, men har helt enkelt inte mycket annat att göra.

Färjeläget är placerat i ett riktigt trist Polskt industriområde, vi åker länst fram i kön och smiter därmed förbi ett antal långtradare och några personbilar som kommit tidigt. Ingen protesterar dock, det är mer än en timme innan de öppnar tullen och vi kan börja åka ombord, så alla verkar ha lika tråkigt.

Vi kollar vår bokning av biljetter, det var naturligtvis bokat åt andra hållet, från Nynäshamn till Gdansk. Färjan är dock mindre än halvfull, så det är inget problem med att komma med. Vi kan dessutom få en tvåbäddshytt istället för den 4 personers tillsammans med två Polska långtradarförare som vi blivit lovade. Dags att sätta sig i gräset och läsa en stund, det regnar åtminstone inte.

Till slut börjar tullen vakna till och det börjar röra på sig lite. Lika lite kontroll i denna tull som överallt annars. Ombord på färjan, längst fram till höger. Man kommer och hjälper oss att surra fast cyklarna vid däcket så de inte välter om det går hög sjö. Det känns lite underligt att det är mindre än 10 mil kvar att köra till Stockholm.

Upp med packningen och stuva in den i en minimal hytt. En runda runt båten för att kolla vad som erbjuds. Det är en ganska liten båt jämfört med de jättefärjor som går mellan Stockholm och Helsingfors. Ändå finns det ett par restauranger, en pub, ett disko och en större danssalong. Däremot finns det nästan inga pasagerare, man vill tydligen tillbringa 1 Maj med något annat än en Polenfärja.

Polsk öl är inte så tokig den heller, vi provar dessutom snaps till middagen för att utröna vilken sort vi skall köpa på taxfree. Vi hittar en bastu längst fram i fören, ytterligare något att fördriva tiden med. När till slut det mesta börjar stänga ombord är det dags att gå för att sova.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Sundsvall
16 år sedan
Sundsvall
16 år sedan
Gävle
16 år sedan
Göteborg
16 år sedan
Kinnekulle Ring
16 år sedan