Stöd Ukraina

Trebs blogg

Torsdag 2 Maj 2002 - Gdańsk

Färjan, Polen - Sverige

Long 17 58 E Lat 56 27 N

Med det oväsen som båtens motorer och familjen med väldigt många och högljudda barn som bor i hytten intill, så blir det inte så mycket till sovmorgon denna morgon heller. Man serverar en god bufféfrukost ombord, det går att äta frukost i nästan 1 och en halv timme om man spänner sig. Vi skall vara framme i Nynäshamn kl 13, så någon timme innan börjar det dyka upp lite öar i Stockholms södra skärgård.

Vi passar på att vara ordentligt i tid på bildäck med vår packning, det är ju lite extra fixande med att ta loss surrningarna och sela på våra numera ganska smutsiga rosa paket. Vi hör slamret från bogpropellrar och förtöjningar och till slut öppnas rampen framför oss, Svensk mark, för Bertil:s del för första gången sedan 22 Februari, för Bert en månad kortare.

Cyklarna startar snällt även nu, vi puttrar sakta fram till passkontrollen och lämnar våra numera ganska fullstämplade pass. Passkontrollen var inget problem, vi får reda på att vi skall parkera innanför staketet hos tullen och promenera till kontoret för tulldeklarering. Vi hinner också med att träffa vår välkomstkommité, Bert:s syster med familj och tre kompisar från fallskärmsklubben i Västerås som kommit på motorcyklar för att möta oss. Tyvärr får dom vänta på oss lite till för vi har en del pappershantering i tullen att reda ut innan vi släpps ut.

Det är uppenbarligen inte varje dag det kommer personer som vill importera motorcyklar från Indien till tullen i Nynäshamn. Vi fick dock mycket hjälp från en snäll kille i tullen som halar fram ett par ganska omfattande blanketter som skall fyllas i. Efter en del funderande och konsulterande av pärmar och instruktioner komer man fram att vi skall betala ca 3500:- i tull och moms samt ytterligare 500 för en månads försäkring. Det går ocså iväg ett papper till Vägverket om att man skall börja tillverka registreringsskyltar till oss. Hela proceduren tar ungefär 2 timmar, fortfarande en timme bättre än den Indiska tullen.

Våra vänner står fortfarande och väntar på oss när vi kommer ut, vi pratar fort och i munnen på varandra för att hinna berätta allt på en gång. Hungern gör sig påmind igen, vi åker upp till ett lunchställe i Nynäshamn.

Det går en precession med 5 motorcyklar upp mot Stockholm, när vi kommer fram till stan så vinkar vi av Bert vid avfarten E4:an norrgående och vi övriga förtsätter hem till Bertil. Vi står och snackar en bra stund ute på gatan, det känns lite konstigt att komma hem till slut. Efter lite drygt en månad i sadeln, ca 1100 mil och tio länder så blir det lite omställning att vara tillbaka.

Från att våra vägar skiljs åt vid avfarten har Bert en heldagetapp på 38 mil kvar att köra hem till Sundsvall. Det känns lite konstigt att köra på välkända vägar som man åkt tusentals gånger. Vi har ju sett nya vyer varje dag under så lång tid. Känns också lite ovanligt att kolla backspegeln och inte se Bertil. Han som funnits där i över 1100 mil! Efter E4:an mötte Bert ett av våra största fans Sune Backlund, som också har en "Bullit". Han kände genast igen Bert och det grisrosa vattentäta packfodralet när han kom körande E:4 söderut.

En sak vi kan vara mycket glada över är att vi har haft så lite problem med motorcyklarna och framförallt inga incidenter eller skador. Lalli och hans mekaniker har gjort ett utmärkt jobb med att säkerställa att cyklarna fungerar perfekt, och vi kan konstera att folk ute i världen är otroligt trevliga och hjälpsamma, oavsett vilket land man kommer ifrån. Det kanske bästa av allt är att vi kan konstatera att det fortfarande är hjärtligt roligt att köra motorcykel.

Vi vill passa på att tacka alla som följt vår hemsida under färden, och be er om ursäkt för att vi varit så sena med den sista delen. Det blev lite mycket att ordna med när vi väl kommit hem. Vi har haft över 4000 träffar på vår site under tiden, jätteskoj. Det har dykt upp mail från personer som vi inte känner eller inte har haft kontakt med på många år, internet är fantastiskt.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Sundsvall
16 år sedan
Sundsvall
16 år sedan
Gävle
16 år sedan
Göteborg
16 år sedan
Kinnekulle Ring
16 år sedan