Peroeriks blogg

Fredag 24 November 2017

Fyra dagar i november på Costa del Sol

Min son skulle till Costa del Sol och behövde sällskap. Jag bestämde mig för att följa med.

Vi har ett gemensamt intresse, Geocaching. Vill du veta mer om det kan du läsa här http://www.geocaching.com

Vi for alltså iväg för att få lite sol i november men också för att söka geocachar.

Det fanns två alternativa flyg med Norwegian till Malaga ett kl. 08.00 och ett kl. 13.05. Vi valde det senare. Något försenade kom vi iväg på vår ca fyra timmars flygning i ett plan med god plats för benen och wi-fi tillgängligt.
Vi landade i Malaga ca. 18.00. Hämtade ut hyrbilen, en liten Skoda Fabia och körde raka vägen till Fuengirola där sonen bokat in oss på ett lite hotell i den gamla delen av staden. Anledningen till att vi valde Fuengirola är att där finns massor med gömda geocachar.

Hotellet som heter Reyesol ligger på Calle Marbella är tvåstjärnigt men motsvarar i alla avseenden ett trestjärnigt hotell. Det är ganska modernt, snyggt inrett med bara rum. Det har visserligen ingen annan utsikt än mot en bakgård men det gör å andra sidan att det är tyst och lugnt.

Efter att vi checkat in och lämnat bilen i hotellets garage gav vi oss ut på sta´n för att få oss något att äta. Hotellet ligger endast ”ett stenkast" från Plaza de la Constitución där det finns gott om restauranger av olika slag. Vi valde en som serverade Tapas, Lizarran Gastro. Vi slog oss ner utomhus även om det började bli lite kyligt. Vi ett bord intill oss satt två svenskar och vid annat intill satt ytterligare två.

Vi hade ju redan före avresan hört att Fuengirola var ett ”svenskgetto”. Vi hade dock väldigt trevligt under kvällen och talade både om lämpliga utflyktsmål och om hur det är att äga lägenhet i Fuengirola. De tapas vi beställde var mycket goda. Till dem drack vi vanlig spansk öl som är helt karaktärslös men en bra törstsläckare. Vi pratade med våra bordsgranna ända till klocka var över 11 så sedan var det inte svårt att somna.

Hotellfrukosten visade sig vara riktigt bra också. Det fanns färskt bröd, ost, två sorters skinka, två sorters korv och leverpastej som pålägg. Juicen var riktigt bra. Kaffet från automaten var i min smak odrickbart men man kunde utan extra kostnad beställa en bra kaffe i baren och få den till bordet.

Efter frukost bar det av ut för att leta geocachar. Vi bestämde oss för att börja gå utmed stranden. Det är en jättefin strand, flera kilometer lång i Fuengirola. Det visade sig dock att många av cacharna var försvunna, ”mugglade” som vi geocachare säger.

Efter några timmar var vi åter nere vid stranden där vi hittade en bar där vi åt en lättare lunch innan vi fortsatte vår vandring. Fram på eftermiddagen satte vi oss på en bar för att dricka en cappuccino innan vi avslutade vårt sökande och gick tillbaka till hotellet.

På kvällen for vi med lokalbussen till Benalmadéna där min syster och svåger befann sig sedan tre veckor för att bl. a fira sina födelsedagar. Eftersom min syster fyllt 75 bara två dagar tidigare tog vi med en flaska Cava och lite tilltugg. Vi firade dem därmed lite på deras balkong innan vi gick ut för att äta en gemensam middag.

Vi hittade en jättebra restaurang, Mama Leone, nere i marinan i Benalmadéna. De hade inte tapas på meny men ”inkastaren” sa att det fixar vi och det gjorde de verkligen. Måltiden var fantastisk med ett stort antal rätter som alla var mycket välsmakande. Min syster och svåger blev speciellt nöjda då de inte varit ute och ätit tidigare eftersom de hade middag inkluderad i sin resa.

Mätta och belåtna for vi åter till Fuengirola med sista bussen.

Dagen därpå satte vi oss efter frukosten i vår hyrbil för att köra till Gibraltar. Resan tog ca 1,5 timmar. De spanska vägarna här på solkusten är i mycket gott skick.
Väl framme vid gränsen till Gibraltar parkerade vi bilen på den jättelika parkeringen på den spanska sidan. Sedan gick vi igenom passkontrollen och in i Gibraltar. Man måste passera över landningsbanan till Gibraltars flygplats för att komma in i staden. Har man otur kan man få stå och vänta medan något flygplan startar eller landar. Vi tittade upp mot den berömda klippan och kunde konstatera att den tvingade upp fuktig luft från havet vilken bildade ett moln som hela tiden växte sig allt större. Detta var ett fenomen jag aldrig tidigare sett.

Vi kryssade kring någon timme nere i stadens tråkigare delar för att leta geocachar innan vi slog oss ner på en brittisk pub, Trafalgar Sports Bar, och intog Fish and chips till lunch. Till detta drack jag äntligen en ale. Sonen som körde bil fick nöja sig med mineralvatten. Sedan tog vi linbanan upp till klippan.

Linbanan kostade 13 Euro för seniorer och något mer för vuxna. Innan vi bestämde oss för att ta linbanan erbjöds vi från flera håll att ta en guidad tur med minibuss för ca 30 Euro, upp till det som finns att se uppe på klippan. Vi bestämde oss dock för linbanan.

Väl uppe hade man en hisnande utsikt över staden Gibraltar och dess hamn samt ut över havet.

Linbanan leder upp till ett gammalt nedlagt fort. Fortet som inte verkade vara mer än från tiden för andra världskriget var sedan länge övergivet och platsen var ganska ”sunkig” och bitvis riktigt farlig. Det var branta betongtrappor, löst bråte att snubbla på och diverse rör och annat som för länge sedan borde tagits bort med tanke på alla turister som varje år åker hit upp.

Här uppe på klippan huserar Europas enda vilda apor. Det är de som är turistattraktionen. Alla skulle fotografera och filma dem, men det gäller att hålla i sina tillhörigheter för aporna nappar gärna åt sig det de kommer åt. Speciellt förtjusta verkar de vara i plastpåsar.

Efter en stunds apstudier bestämde vi oss för att gå ner till staden igen, trots att returresa med linbanan ingick i priset. Vi visste att det utmed serpentinvägen ner fanns ett antal geocachar som vi ville försöka hitta. Vi fann samtliga som vi sökte.

Väl nere i staden igen hamnade vi i en betydligt trevligare del än den vi gått på före linbanefärden. Det var en trevlig gågata som sträckte sig nästan hela vägen bort till gränsen vid flygfältet. Gågatan slutade vid ett stort torg med många barer och restauranger och vi satte oss en stund i solen och jag fick ytterligare en god ale och sonen tog en milkshake. Sonen är 47 men fick inte dricka ale eftersom han skulle köra hyrbilen.

Vi lämnade Gibraltar lagom för att hinna köra tillbaka till Fuengirola innan det blev mörkt. Nu kan vi bocka av att vi varit i Gibraltar men det är inte en plats som någon av oss kommer att vilja återvända till. Den gav inga stora bestående positiva minnen. Kanske hade det varit annorlunda om vi valt den guidade turen istället för linbana och promenad nerför berget.

Åter ”hemma” i Fuengirola tog vi en dusch på hotellet innan vi gick ut för att äta. Denna kväll blev det en enkel pasta Carbonara på en närliggande Italiensk restaurang, La Pergola, som såg trevlig ut. Därefter bums i säng och omedelbart insomnande.

Dagen därpå var det efter frukost åter dags för geocaching i Fuengirola. Vi ägnade oss nu åt utkanterna av den äldre delen av staden. Mycket trevliga områden med bostadskvarter med både radhus och flerfamiljshus. Många parker och påtagligt gott om lekplatser med många spännande lekredskap för barnen. Det var även gott om utegym.

Vi lunchtid gick vi ner till stranden där vi åt en billig lunch, sex olika tapas plus en öl för fem Euro. Riktigt gott och prisvärt. Efter lunchen gick vi ner till vattnet och doppade fötterna. Något riktigt bad var det aldrig tal om, men det fanns några få modiga som badade. Lufttemperaturen var under alla dagar kring 20 grader. Hur det var med vattentemperaturen vet jag inte annat än att det var allt för kallt för mig.

På eftermiddagen tog vi, på förslag från min syster, lokalbussen upp till den lilla fina staden Mijas som ligger ca en kvart bort. Det är en underbar liten stad med fantastisk utsikt över stranden och Medelhavet. Här finns bl. a. ett mineatyrmuseum, vilket vi dock inte besökte. Inte heller tog vi någon tur med stadens stolthet Åsnetaxi. Vi nöjde oss med att beundra utsikten, besöka den gamla borgen och kyrkan under den samt att ta en öl på en bra restaurarang med utsikt, El Olivar. Därefter återfärd med bussen ner till Fuengirola.

Sedan blev det ytterligare några timmars geocaching då vi bl. a. gick till den lilla borgen Castillo Sohail.

Slutligen gick vi ut för att äta, för min del, resans sista middag på en bra restaurang vid namn El Capricho Andaluz. Vi åt en tre rätters middag som de hade till specialpris 14.90 Euro. Mycket prisvärt.

Morgonen därpå skulle jag, efter frukost, återvända till Stockholm med ett plan som gick vid lunchtid. Sonen skulle stanna ytterligare några dagar i Spanien. Han körde mig till flygplatsen i Malaga där jag väntade någon timme innan planet tog mig tillbaka till ett Stockholm med snöblask och nollgradigt.

Costa del Sol var en positiv upplevelse. Jag återvänder gärna dit. Klimatet, maten och naturen är tilltalande. Det är enkelt och billigt att åka mellan orterna med lokalbussarna.

Fuengirolas gamla del består av många små bilfria gränder kantade av citrusträd och restauranger och barer ligger tätt.
Dela med andra:    

Kommentarer
Bibchen säger till Peroerik:
:-)
Postat 2017-11-26 22:14  Anmäl
Peroerik säger till Bibchen:
Det fina med geocaching är att man tar sig till platser som man annars aldrig skulle ha kommit till. Ibland är det riktiga pärlor.
Postat 2017-11-26 22:06  Anmäl
Bibchen säger:
Geocathcing finns visst överallt, men som du ser det finns en hel del annat att ägna sig åt också!! :-)
Postat 2017-11-26 21:17  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet