Stöd Ukraina

Peroeriks blogg

Måndag 7 Maj 2018 - Brighton

Brighton and Hove, maj 2018

Vi har varit i Brighton för att bl a hälsa på vårt äldsta barnbarn som pluggar där.
Brighton är numera sammanslaget med grannorten Hove. Brighton är en gammal engelsk badort dit Londonborna än idag åker för bad och rekreation. Med Gatwick Express tar det endast en timme från London Victoria station till Brighton.

Vi flög till Gatwick med Norwegian, ca 2.5 tim. från Stockholm Arlanda. Därefter tåg (Gatwick Express) från Gatwick till Brighton. Tänk på att köpa ToR på tåget om du ska resa hem igen från Gatwick.

Vi hade bokat Airbnb via Internet men fick inte tillträde till lägenheten förrän kl. 18. Vi tillbringade därför hela eftermiddagen tillsammans med vårt barnbarn på ett café vid strandpromenaden. Endast några hundra meter från lägenheten som vi skulle bo i.
Vi satt under ett parasoll och åt och drack i väntan på att vår värd skulle höra av sig.

Det var trångt på stranden denna dag, det var Labour Day och mycket varmt och soligt så halva London hade nog åkt till Brighton denna dag, vilket vi fick erfara redan på tåget.

Lägenheten som låg två trappor upp i ett typiskt engelskt, smalt hus motsvarade gott och väl våra förväntningar. Värden var mycket trevlig och gick igenom allt väsentligt med oss vid ankomsten. Han till och med berättade hur vi skulle förfara i händelse av eldsvåda.
Lägenheten bestod av två rum och badrum samt en väl utrustad pentrydel i det rum som också var vardagsrum. Det fans TV, Wi-FI, tvättmaskin, diskmaskin, vattenkokare, spis och full uppsättning av husgeråd. Sängen (Queensize) var mycket komfortabel och varmvattnet fungerade direkt. Allt var således till belåtenhet.

Första dagen gick vi till sängs tidigt sedan vårt barnbarn lämnat oss för att gå ut med sina kompisar.

Andra dagen var barnbarnet i skolan endast till lunch. Vi hade för den kvällen redan hemma beställt biljetter till musikalen Mamma Mia på Novello Theatre i London.

Vi träffades därför på stationen i Brighton för att ta tåget in till London. Även denna gång var det klokt att köpa ToR-biljett.

Väl framme vid Victoria Station vandrade vi mot teatern. Även denna dag var solig och varm. På vägen letade vi först upp ett café där vi drack var sin cappuccino. För oss var det hög tid för eftermiddagskaffe. Vi hade därefter fortfarande gott om tid och valde att passera Buckingham Palace och sedan i sakta mak gå genom St. James’s Park. I parken njöt vi att grönskan och av att titta på alla de pigga ekorrana och alla de för oss okända fåglarna som simmade kring i den stora dammen/sjön i parken.

Efter parken passerade bl. a. Trafalgar Square och därefter besökte vi restaurang Zizzi på The Strand för en bit mat. Det var barnbarnet som valde restaurangen eftersom de har ett bra utbud för veganer. Även övriga rätter var bra. Vi valde en Toscansk soppa med toast till, som var mycket god. Efter maten vandrade vi vidare mot teatern.

Biljetterna skulle hämtas ut ca 30 minuter före föreställningens början. Föreställningen började kl. 19:45.

Vi har tidigare sett Mamma Mia både på film och live i Stockholm men det var ändå en lika fantastisk upplevelse. Duktiga skådespelare/sångare, väl fungerande scenerier och en fantastiskt engagerad publik. Härligt att med hela kroppen uppleva dessa så välkända melodier. Med andra ord en mycket lyckad dag och kväll.

Efter föreställningen promenerade vi, något raskare denna gång, tillbaka till Victoria Station för att ta tåget tillbaka till Brighton. Åter vid stationen i Brighton satte vi barnbarnet i en taxi för att hon skulle komma hem till sängen någorlunda kvickt. Hon bor ganska långt utanför centrala Brighton i Mile Oak i Portslade. Det tar nästa en timme dit med buss. Hon behövde komma i säng med tanke på att hon skulle vara i skolan nästa morgon.
Vi följde med taxin en bit tillbaka till vår lägenhet och somnade därefter gott.

Den tredje dagen satsade vi på att först åka sightseeingbuss runt i Brighton. Även denna dag var varm och skön även om det blåste lit mer som förebådan av att sämre väder skulle komma.

Vi hade tänkt ta första turen med Hop-On-Hop-Off bussarna kl. 10.00 men ändrad sedan våra planer till starten en timme senare. Det visade sig dock att vi inte kunde komma iväg förrän 12.00 gå grund av två bussar med tekniska problem. Vi flyttade mellan de båda bussarna till förarna insåg att ingen av bussarna skulle kunna köras med full funktionalitet innan de fått dit en reparatör.

I väntan på att allt skulle ordnas satt vi på ett lite strandcafé och väntade.
Vi åkte sedan runt i Brighton och Hove på den öppna övre våningen i bussen och fick där med se det viktigaste av orten.

Sevärdheterna är förstås den berömda piren, den av de två pirarna som finns kvar. Den västra brann i början av 2000-talet efter att ha varit i dåligt skick länge och efter att flera försök till restaurering skett.

Vidare såg vi naturligt vis den senaste av turistattraktioner British Airways i360, ett 162 meter högt utsiktstorn i vilket man hissas upp i en stor glasbubbla med runtomsikt ut över havet och orterna i närheten av Brighton. Tornet är placerat vid den gamla västra pirens landfäste där några av de gamla byggnaderna ingår i den nya sevärdheten.
Vi passerade naturligtvis också the Royal Pavillion, en tidigare kunglig bostad, som uppfördes under tidigt 1800-tal.

Det var Prince Georgs av Wales sedermera Georg IV av Storbritannien , som lät uppföra Royal Pavilion, som en plats att ha fester på. Detta bidrog till den popularitet och befolkningsökning Brighton genomgick från att ha varit en liten fiskestad på några tusen invånare till 50 000 invånare på 1800-talet.
Bostaden är känd för sin orientaliskinspirerade inredning som bland annat inkluderar bambutrappa i både riktig bambu och bambuimitation.

Prince George var inte alltid uppskattad av den engelska befolkningen så en tunnel byggdes från huvudbyggnaden till stallet, en tunnel som än idag är intakt men inte öppen för allmänheten.

Vi passerade även Brighton Marina.

Efter rundturen med buss gick vi tillbaka till vår lägenhet för att laga lunch i det mycket välfungerande köket.

Återstoden av eftermiddagen spenderade jag till att promenera runt i Brighton för att söka några Geocachar.

På kvällen for vi ut till Portslade för att se hur vårt barnbarn bor. Vid återkomsten till stan hade väderomslaget kommit. Det var både kallt och blåsigt och vi tog första bästa restaurang för att äta lite middag. Vi hattade en Thairestaurang kallad Siam Siam på en av gatorna i närheten av vår lägenhet. Vi åt Pad Thai resp. Tom Kah Soup. Mycket gott och prisvärt men inte särskilt brittiskt.

Därefter var även denna dag till ända.

Den fjärde dagen blev resans höjdpunkt. Vi inväntade att barnbarnet skulle sluta skolan vi lunchtid. Sedan träffades vi inne i staden där vi köpte bussbiljetter för att ta bussen ca. 1,5 timmar till Seven Sisters.

Seven Sisters är ett kustavsnitt mellan Brighton och Eastbourne med vita kalkstensklippor som störtar lodrätt ner i havet. Det är också ett naturreservat kallat Seven Sisters Country Park och alltihop ingår i The South Downs National Parks.

Det är ett helt fantastisk område med en betagande natur och ett rikt djurliv. Vi såg förstås en massa får och massor av vildkaniner men också en de fåglar som seglade i uppvindarna vid de branta klipporna.

Att stå eller sitta vid de branta kalkstensklipporna är hisnande. Denna plats är väl värd ett besök om du är i närheten och kan spendera minst en halv dag.

Ska du åka dit med buss från Brighton och är minst två personer lönar det sig att köpa Familjebiljett även kallad Network Ticket. Den berättigar till hur mycket resor som helst inom linjenätet under resten av inköpsdagen. För oss som är pensionärer kostade den £10.

Vid återkomsten till Brighton gick vi till restaurangen Dead Wax och åt pizza. Även denna restaurang har ett antal rätter för veganer att erbjuda. De hade dessutom lokalt öl på tap.

Det tar på krafterna att vandra i den vackra naturen i blåst och salta vindar så sedan var det åter dags för sängen, men först ett ordentligt farväl till barnbarnet som skulle vara i skolan nästa dag till långt efter det att vi måste lämna Brighton.

Sista dagen packade vi ner våra saker, tog en sista liten promenad genom Brighton. Jag orkade inte så mycket för jag kände att jag hade en förkylning på gång. Sedan släpade vi vårt bagage till järnvägsstationen. Det var tungt vi hade dels vårt eget och dels nästan 20 kg av barnbarnets saker som hon inte längre behövde. Hon slutar sina studier där om ca en månad och därför hjälpte vi henne att transporter hem vinterkläder mm.

Sedan var det bara att använda returbiljetten på Gatwick Express för att åka till Gatwick flygplats. Ett tips: åk i sista vagnen. Tag sedan hissen upp från perrongen i Gatwick och du är praktiskt taget inne vid incheckningen.
Gatwick flygplats var en positiv upplevelse mycket välfungerade. Allt flöt på mycket bra och det var korta vägar att gå för att å vår gate. Sedan var det bara att luta sig tillbaka i 2,5 timmar för att sedan åter befinna sig på Arlanda.

Brighton kan jag verkligen rekommendera. Ska du åka dit på sommaren och räknar med att bada kan jag rekommendera att du tar med badskor. Stranden består av stenar och många av dessa är flintstenar med vassa kanter.

I övrigt NJUT av det vackra England.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet