Stöd Ukraina

Thomaskarlssons blogg

Lördag 11 Juli 2009 - Alicante

Ett leende betyder sa mycket!

bEn dag på jobbet/b

Ni kanske undrar hur våra rutiner utvecklats? Här kommer några vanor som börjar ta form.
Vi försöker planera så att vi angör en ny hamn efter lunch eller under siestan. Förtöja båten, göra klart skepp vilket innebär att linda upp alla tampar, sätta på bom och genuakapell, ev. spola av däck, snygga upp i sittbrunn, montera landström, mm.
Besöka hamnkontoret och clarera in båt och besättning. Det består av att fylla i papper med uppgifter om båt och besättning, visa upp pass, försäkring, båtcertifikat och betala hamnavgift. Sedan frågar vi efter sevärdheter, om dom har karta över området, om dom har Internet.
Tillbaka till båten, nu kommer belöningen, vi sätter oss alla ner och tar en ankaröl, planerar nästa etapp och eftermiddagens aktiviteter.
Den brukar bestå av joggingtur eller promenad till sevärdheter, handla på närmaste supermercado, fix på båten, ev. fylla vatten, duscha, kolla Internet, skriva resdagbok, besluta om middag på båten eller iland (oftast blir det på land) diskussioner brukar uppstå ifall vi ska ha fisk, kött, tapas eller något annan lokal specialité . Vanligt är att man rekar restaurang under joggingturen. Middag cirka 21.00 god natt vid 01:00 är det nattsegling stannar två uppe och tar första passet, resten går och kojar, sedan rullar det på med 2,3 eller 4 timmars pass beroende på besättning och vindar.
Den som går på passet fixar fika till den som går av, när man går av går man oftast ner i bingen (kojen) och lägger sig och läser, lyssnar på ljudskiva eller sover. Är det lite tuffare segling har den vakt som går av passning dvs. ska hjälpa till på däck om det behövs.
När man seglar på kryss har man i regel inga egna kojer utan man byter om och ligger i första hand i akterkojerna eller salongen om det går.


bEtt leende betyder så mycket!/b
10/7 Cartagena – Horadada
Logg 35 (9321)
Benni lämnar oss i Cartagena, han tar bussen upp till Alicante för ett tidigt flyg den 11/7, vid lunch kommer Svante och Ann-Catrin som bor i Arjeplog. Svante är bror till min kära Kerstin. Vi kastar loss och ställer kosan mot Horadada en mindre hamn strax söder om Torrevieja, kommer fram 20:30, bokar bord i hamnens fiskerestaurang. Vi tas emot av en fantastiskt trevlig kvinna, hon säljer på oss allt, kan inte ett ord engelska hon bara skrattar hjärtligt och ändrar hela tiden våra beställningar, bär in fat efter fat med havets läckerheter. Bengt som denna kväll ansvarar för vår GK (gemensamma kassan) smälter som smör (se bilderna) Middagen blir utan konkurrens resans hittills dyraste och kommer att bli svårslaget. Mätta och Mycket glada lämnar vi restaurangen för en liten runda på den livliga strandpromenaden. Klockan 00:30 känns kojen skön ställer väckaren på 04:45 och somnar direkt. Svante och jag ska ta första passet, målet för dagen är Moriara sista stoppen på fastlandet innan vi ställer kosan mot Balearerna och i första hand Ibiza.

bFrån ett annat perspektiv/b
Vill ni läsa om vår segling från en annan vinkel går ni in på nedanstående länk.

http://www.resdagboken.se/?documentId=3&userId=262283§ion=blog&entryId=2...

vill ni soka pa alias ar det / Nills
vill ni soka pa resa ar det / Segling med S/Y "Eufori"

Här skriver Anders W. om sina tankar och upplevelser. Anders hoppade på i Lissabon (29/6) och följer med till Sicilien (31/7)

bGröten!/b
Hur går det med gröten?
Jotack det går bra, vi har hittat spanska havregryn!
Bengt som är en hejare med grötsleven konstaterar att spanska havregryn tar upp vätska bättre, gröten blir fastare.
Troligtvis beror det på att kornen har en högre glutenhalt och därmed ett högre falltal, det ar var tori, kanske Torbjorn pa Mjalloms tunnbrodsbageri kan hjalpa oss med ratt analys. Gröten blir hursomhellst fastare det är bra för vem vill äta vattnig gröt?
Eftersom vi i varje fall siktat Afrikas kust kom tankarna på torkade dadlar, nu hittar vi inga så vi får hålla till godo med torkade aprikoser och plommon, det ger en liten känsla av Afrika.


God Natt!
/Thomas
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet