Thomaskarlssons blogg

Torsdag 9 Juli 2009 - Alicante

Nu har det hänt det som alla varnat oss för – fiskeredskap i propellern!!!

b4/7 Lagos – Ayamonte /b
Logg 67 Nm.

Inloppet till Ayamonte är uppför gränsfloden mellan Portugal och Spanien här står Anders vid rodret och lägger snyggt korsstygn på plottern. Vi har rak motvind in och kryssar till alla fiskare och seglares nyfikna blickar, vissa slag sker väldigt nära både pirer och kajer vi gastar får bra träning i att snabba upp vår teknik vid stagvändning.
I hamnen hjälper vi Michael, en trevlig ensamseglande engelsman att få igång Autopiloten ovärderlig om man seglar ensam, så han var mycket tacksam. Följ gärna hans äventyr på http://www.simoandi.blogspot.com eller http://www.justgiving.com/michaelwithsimo eftersom vi bara ska stanna och jogga, handla och äta i stan så går vi senare ut i floden och lägger oss på svaj.
Där lägger vi oss i närheten av en finne som varit ute och seglat i 12 år!!!!
Middagen äter vi ute på torget av den enkla anledningen att vi vill se människor.
Klockan 24:00 lägger vi ut med sikte mot Cadiz.

Ja just ja… det som inte fick hända men ändå hände…
På vägen in till centrum med jollen så fastnade en 0.15 fiskelina i propellern på våran 2 hkr. Utombordare.
Enligt Janne Källman, känd rubriksättare, fd. journalist på DN och PR konsult så säger han så här:
-: är det sant till 51% så är det en sanning.

bMiss i Cadiz/b
5/7 Ayamonte – Cadiz
Logg 67 Nm.

Medvind och fin segling hela natten Anders och Bengt tar båten in i gryningen, solen kommer upp 07:13 vi angör Cadiz 11:30.
Cadiz en underbar gammal stad som vi alla vill återvända till.
Under 1700-talet en av världens rikaste städer (vilket man också kan se i den gamla stadskärnan) det var här ostindienfararna lastade och lossade mycket av sina dyrbara laster.
På kvällen längst ut på udden vid en fästning sliter Benni i oss och vill att vi följer med och titta på solnedgången, vi andra är mer intresserade av MissCadiz-tävlingen vilket är helt naturligt, Benni har just kommit på båten vi andra har betydligt mer tid till sjöss och tittar hellre på brudar än solnedgångar.
I kväll har vi viktig planering, imorgon ska vi genom Gibraltarsund, här gäller det att pricka strömmen rätt! Enligt tabeller och sjökort ska vi vara vid Tarifa (Europas sydligaste udde) -3 timmar högvattnet i Gibraltar, det inträffar 12:45 vilket bör betyda avfärd 06:30 planen är att sedan angöra Gibraltar 18:00.


bEtt stopp i det brittiska imperiet/b
6/7Cadiz- Gibraltar
Logg 65 Nm.
Bättre än så här blir det inte, när vi dom senaste fyra dagarna seglat söderut ner efter Portugals kust har vi haft nordliga vindar, nu när vi viker av 90 grader vid Gibraltar och in i Medelhavet rakt österut så får vi västliga vindar.
Vid 12-tiden siktar vi Afrikas kust för första gången, vid 13-tiden börjar strömmarna ta tag i oss, känner också hur vinden ökar akterifrån (vindstyrkan är alltid cirka 30-40% starkare genom sundet). Det blir en häftig undanvindssegling runt Tarifa med upp till 4 knop medström och vind på13-14 m/s samt en lurig och krabb sjö.
Efter sundet är det en kort segling in till Gibraltar och Queenswy Quay mitt i stan som vi angör 18:00, lätt joggingtur, middag på torget och för oss som förstod att beställa rätt (Anders och undertecknad) bestod den av en god Linguini, det är sällan som det är mer räkor och färsk parmesan än pasta men så var det i detta fallet. Planen är ett lugnt uppvaknande, se oss omkring ytterligare, Benni planerar att bestiga toppen, lite underhåll på båten för att sedan ställa kosan mot den spanska solkusten!
Försökte köpa en vantskruv till det övre inre vantstaget som lossnade i samband med att Genuan slog lös radarreflektorn, troligtvis slet den även med sig låsningen till vantskruven. När jag står i båttillbehöraffären i det alltmer krympande brittiska imperiet med sina egna mått och regler får jag ett svar med tydlig brittisk accent.
-: we dont go millimeters, if you want that you have to go to Spain.

Spain here we come!!

Manjana! Det känns som om semestern har börjat!


bFartyg och sjömän ruttnar i hamn!/b
iCitat av Anders W./i

7- 9/7 Gibraltar – Fuengirola – Cartagena
Logg 210Nm.
Avgång 11:30, 13 m/s plattläns, kryssar oss förbi 100-talet fraktfartyg som ligger för ankar runt hamnen, nu får Anders bestämma vilken natthamn vi ska ta, det här är hans hemtrakter eftersom hans föräldrar i 20 år hade hus i Fuengirola.
Klockan 19:00 angör vi Fuengirola lägger till vid hamnpiren, målet är besök på båtaffär, kolla vädret på Internet och äta en bit mat.
Efter 45 minuter med taxi t&r. till båtaffär har vi nu monterat både vantskruv och radarreflektor. Efter en koll på vädret beslutar vi oss för en snabb bit mat och därefter fortsatt segling. vinden verkar hålla i sig över natten för att avta och vrida till ost längre fram. Vi kastar loss från Fuengirola klockan 22:00, på onsdagförmidsdag dör vinden, på skepparmötet i sittbrunnen beslutar vi oss ändå för att fortsätta med motor ytterligare 20 timmar fram till Cartagena, målet är att angöra klockan 07:00 den 9/7 för att få en heldag i hamn med tvätt av kläder bädda rent i sängarna och städa båten innan vi får våra två nya besättningsmedlemmar Svante och Ann-Catrin från Arjeplog.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet