Stöd Ukraina

Insaneapes blogg

Onsdag 29 Juni 2011 - Florens

En varm dag i Florens med Fiat 500 Touring Club

Onsdag morgon och vi äter frukost på uteplatsen vid Aia Mattonata. De något disiga odlingsfälten vilar vid horisonten och man kan precis gestalta Siena med sina utstickande torn i fjärran.
Vi skall på ytterligare en reseaktivitet och denna gång i Florens.
Det är varmt idag. Våra värdar hjälper oss att planera vårt besök till Florens och ritar på en karta ut vart vi borde parkera hyrbilen. De är även noggranna med att berätta att det skall bli 34 grader idag.

Vi inleder med lite poolbad innan vi lämnar Aia Mattonata vid lunchtid och beger oss mot Florens. Mellan Siena och Florens går den en motorväg som leder en rakt in i Florens, mycket smidigt.
Vi har ställt in gps:en på den föreslagna parkeringen. När vi anländer till Florens tar vi oss ner till en rondell som leder oss in genom en stor port kallad Porto Romana - Den romerska porten.
Något förvirrad så ställer vi oss på en ruta mitt på torget innanför porten. Det råder trafik åt båda riktningarna här och utifrån skyltarna så verkar man inte få stå mer än 30 minuter. Vi sprider ut oss och letar efter en tydlig parkeringsskylt. Jag frågar ett cafébiträde och han förklarar att vi inte får parkera men pekar runt hörnet och säger att där finns parkering.
Tillbaka på torget går jag åt hörnet och kollar. Samtidigt kommer en av vår grupp och berättar att det finns ett parkeringshus längre ner på en enkelriktad gata.
Runt hörnet hittar vi en parkering som sträcker sig flera hundra meter längs en gammal mur. Vi hoppar in i bilen och kör in på parkeringen i jakt efter en ledig plats. Inledningsvis känns det dömt för att misslyckas då de enda platserna som är lediga är reserverade till boende. Efter några hundra meter ner så dyker det dock upp massor av lediga platser och lyckliga och avkopplade kan vi ställa oss här för dagen. Vi kliver ut och leder oss ner mot Florens centrum längs de få skuggfyllda trottoarerna.
En digital informationsskylt presenterar temperaturen som 36 grader, och det känns.

Det tar ca 5-10 minuter från parkeringen tills vi är i Florens kärna. Vi börjar med att leta upp en plats för att käka lunch, något som inte är helt enkelt. Till slut så hamnar vi på ett café med en uteservering på ett litet torg. Under parasoll, men helt vindstilla, äter vi vår lunch med svetten rinnande ner för kinder och rygg. Vatten har sällan smakat så gott. Jämte caféet skyltar en liten butik med vattenflaskor för €1. Vi köper på oss några och ger oss sedan ut några timmar på vandring för att utforska Florens.
Staden är skitig, rörig och full av turister. Värmen påverkar besöket negativt men ger gärna upphov till att kliva in en och annan luftkonditionerad butik. Vi besöker några av torget i jakt på den lokala marknaden. Så fort man kliver ut på Piazza del Duomo slås man av storheten från den enorma katedralen med sin gigantiska kupol i bakgrunden.

Efter lite promenerande och lättare handel så beger vi oss till vår mötesplats för att gå samman med en vintur till en vinproducent strax utanför Florens. För att ta oss dit har vi hyrt två små Fiat 500 med ca 50 år på nacken.
Vi besöker Fiat 500 Touring Club där guiden presenterar de olika bilarna för oss. Då vi är först på plats så får vi välja bil och det blir en beige och en röd liten skönhet. Strax efter kommer ett amerikanskt par som även skall delta på turen.
Vi börjar med en lektion i hur bilarna fungerar. Det är manuella växlingsmoment men växellådan kräver dubbelkoppling, något som vi chaufförer inte tidigare varit med om. Efter 10 minuters teori så är vi reda att ge oss ut och testa bilarna. Vi får starta dem i garaget och därefter puttrar vi iväg genom Florens folkfyllda gränder och gator.
Bilarna är roliga att köra och det går rätt snabbt att vänja sig vid kopplingstekniken. Vår guide är med oss i täten och dirigerar så gott hon kan över en kom-radio som är installerad i varje bil. Vi uppmanas att tuta så mycket vi kan under turen vilket verkar uppskattas av turisterna, men kanske inte de lokala boende i staden.
Vi lämnar Florens och åker upp i närliggande bergsmarker genom en liten by där Galileo Galilei spenderade sina sista år vid livet.
Vi slutet av byn kommer vi till en villa där vi parkerar och får gå en tur genom trädgården och vinkällaren. I källaren har det dukats upp för vinprovning och tilltugg.
Efter turen så köper vi några flaskor av det goda vinet och kör vidare med minibilarna. Vi passerar en utsiktsplats lagom vid solnedgången på vägen tillbaka till Florens och kör in för en kvarts paus och lite fotograferande.
Vi kör sista vägen tillbaka och får lämna bilarna utanför garaget, varav vår guide backar in dem en efter en i det trånga garaget. En lyckad aktivitet som medförde ett gott skratt och lite äventyr.

Full fart hem till Siena för att avsluta ytterligare en dag med en skön natts sömn.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet