Stöd Ukraina

Maremas blogg

Onsdag 15 September 2010 - Cusco

En rak höger från verkligheten för vissa här i Peru...

Vissa av er har säkert redan sett min statusuppdatering på Facebook, inte den om quizvinsten utan den före om kvinnan vi bygger ett hus åt :-) Tänkte utveckla historien lite mer här, statusuppdateringen berörde bara en ynklig liten del av hela historien :-(

Så... Igår åkte vi upp till den andra lilla byn som vi kommer jobba i under min tid här i Peru, Quilla Huata. Syftet med besöket var att påbörja byggandet av ett nytt hus åt en underbar liten kvinna som heter Marisa. Smällarna och motgångarna som hon åkt på i livet är helt makalösa men jag ska försöka ge en kort(?) sammanfattning av det hela här.

Marisa är 35 år gammal, har 6 barn mellan 5 månader och 16 år. När skyfallen slog till här i Peru i början av året så blev hennes hus så skadat att hon var tvungen att flytta därifrån till ett annat hus. Det huset bestämde sig staten/staden (eller vem som nu bestämmer sånt här) efter ett tag sig för att jämna med marken för att en ny väg skulle gå just där Marisas hus låg, detta är hon tyvärr inte ensam om att ha råkat ut för. Sen ett tag tillbaka hyr hon ett ynkligt litet hus av sin gudfar som han nu bestämt sig för att han vill att hon ska flytta ur inom en vecka, vilket link url=http://www.peruschallenge.comPeru's Challenge/link åtminstone försöker skjuta på tills vi är färdiga med det nya huset.

Vi fick besöka huset hon bor i nu och det var ungefär som att gå rakt in i en skorsten när det gäller doften och luften i det lilla rum som huset består av. Ingen skorsten eller luftkonditionering att prata om där utan när hon lagar mat inomhus (med gas) så samlas all rök och os i taket av huset, inte den hälsosammaste miljön direkt. En bild av huset går att se bland bilderna kopplade till det här inlägget.

Marisas man, som nu lever hos en annan kvinna, har tidigare brukat komma tillbaka till Marisa när han har hört att Peru's Challenge varit där och lämnat nåt, t.ex. matpaket till familjen, och helt enkelt tagit med sig det och sålt det för att få pengar till sig själv. Nu är mannen bannlyst från byn så förhoppningsvis ska inte detta behöva hända igen.

Av Marisas barn så bor den äldsta i Argentina just nu men tydligen är han på väg tillbaka till Peru då han är sjuk, väl här måste han, eller Peru's Challenge, hitta ett jobb åt honom. Den näst äldsta sonen vill gärna gå i skolan men det har Marisa inte råd med, taxiresan till Cusco kostar 2.50 Soles per dag, vilket motsvarar ungefär 7.50 SEK!!

Till råga på allt så har Marisa en cysta i hjärnan och dom misstänker även att hon har någon form av cancer, kommer tyvärr inte ihåg vilken form av cancer dock. Utöver detta så är hon allmänt undernärd men har ändå lyckats uppfostra underbara barn och är alltid positiv och glad när man träffar henne.

Som ni kan förså en väldigt känslosam och stark upplevelse!! Kändes helt underbart att dra sitt lilla strå till stacken för att göra livet lite enklare för henne och hennes familj!

Som en extra bonus den dagen så födde Marisas gris 5 små kultingar bara 10 meter från där vi arbetade med det nya huset, häftig upplevelse att vara med om bara det :-)
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet