Trebs blogg

Fredag 26 Augusti 2005 - Albanien
Resealbum: Dreamtrip

Durres

Lat N 41° 15,18', Long E 19° 31,27'
Idag: +32 °C (89.6 °F)

Durres är en badort som ligger bara fem mil från huvudstaden Tirana. Den är stor, överbefolkad, skräpig och inget vi rekommenderar. Istället spenderade vi dagen i Tirana. Det är inget speciellt att titta på där. Men det är ju kul att se sig omkring några timmar när vi ändå hade vägarna förbi.

Bilkörning i Tirana är en prövning. Ingen bryr sig om vare sig rödljus eller trafikregler. Alla pressar sig fram tills trafiken står helt still och då övergår man till att skrika och tuta som galningar. Att vi kom ut ur detta kaos utan att krocka var mer tur än skicklighet. I Albanien är alla bilar är buckliga både här och där. Det här med trafikregler är tydligen också ett nytt påfund här – det har bara funnits i fem år har vi hört.

En annan intressant upplysning som vi fått är att polisen har rätt stoppa en utländsk registrerad bil fram till den 1 september 2005 – om det inte är så att man gjort någon allvarlig trafikförseelse. Vi har passerat massor av poliskontroller utan att ha blivit stoppade. Det känns skönt eftersom man alltid är lite orolig i länder med korrumperad polis.

Sedan åkte vi vidare på slingrande vägar över bergen mot Makedonien. Passerade Elbasan med sitt enorma stålverk innan vi stannade i Prrenjas för att göra slut på valutan genom att tvätta bilen , proviantera och tanka .

Gränspassagen till Makedonien tog betydligt längre tid än väntat, en hel timma trots att det bara var tre bilar före. Kändes inget vidare att sitta fast vid gränsen och se mörkret falla när man ska in i ett nytt land. Det blir så mycket svårare att hitta i bäckmörkret.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Sundsvall
12 år sedan
Sundsvall
12 år sedan
Gävle
12 år sedan
Göteborg
12 år sedan
Kinnekulle Ring
12 år sedan