Stöd Ukraina

Flys blogg

Söndag 27 September 2015 - Island

Den Gyllene Cirkeln

Idag var det heldagsutflykt som startade kl. 09 - Men först lite annann fakta om Island:
Arial 450 x 250 km. Invånare ca 323 000. 7 universitet, 320 kyrkor 100 000 islandshästar (äter hästkött). De går 4 år i gymnasiet. Har haft en stand up komiker som stadsminister, och det fungerad ganska bra, men nhan sitter j var längre, utan dt var en period fter deras ekonomiska kris. Att gå till läkare är ungefär som i Sverige, men efter krisen så måste man betala för sina behandlingar själv, vilket kan bli kostsamt om man t ex får cancer.
Turism har gått om fiskenäringen när det gäller största näringen. Detta efter det senaste stora vulkanutbrottet 2010. Man trodde att det skulle bli mindre turister efter detta, men tvärtom har det ökat markant. Världen fick upp ögonen för Island :-)
Medelinkomsten på Island är ca 34 000 kr, skatten ligger på ca 37 %. Dock lite dyrare att leva på Island. De är till 80 % sjävförsörjande vad gäller grönsaker.
Island var danskt till 1944 då man blev självständigt.
Vädret är mycket ombytligt - ömsom regn och ömsom sol.

Rundturens första stopp blir på Pingvellir, som är av Unesco klassat som ett av världsarven. Platsen är belägen intill Islands största sjö, Þingvallavatn, och sägs vara den plats där islänningarna höll sitt första riksmöte. Förutom att Alltinget träffades där användes också vallen som domstol. Ligger också mitt emellan den europeiska och Nordamerikanska kontinentalplattan så marken här är aktiv.

Därefter åker vi vidare till Geysir (gejser), som ju är en het källa som kastar upp vaten / vattenånga ungefär var tredje minut. Var verkligen magnifikt att se detta skådespel.
Här åt vi också lunch på hotell Geysir.

På bussen igen och avfärd mot Gullfoss (guldfallet) som är ett vattenfall på 21 + 11 meter. Var magnifkt och se den mängd vatten som forsade ner.

På vägen hem (och under hela resan) så fick vi se det isländska lanskapet på nära håll, som ju skiljer sig från normala landskap i våra regioner, beroende på deras aktiva vulkaner mm och all den lava, magma och damm som detta medför. Finns mycket lite skog och nästan inga träd, förutom planterade i stadsmiljö - så man har svårt att gå vilse i skogar på Island ;-) men mycket mossbeklädd mark finns.
På hemvägen besökte vi också en liten kyka på lansbygden, som hade finna fönstermålningar och en fin altartavla av glasmosaik.

På kvällen blev det middag på egen hand. En kul detalj är att man inte betalar notan vid bordet utan går till kassan (om det inte är riktigt fina restauranger).
Därefter gick jag och fotade Harpan. På kvällstid så ändrar den färg med jämna mellanrum och det är också färgskådespeleri på fasaden.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Hemfärd
39 veckor sedan
Långa promenader
39 veckor sedan
Kvällen var bäst
39 veckor sedan
Avfärd
39 veckor sedan
Sista dagen
47 veckor sedan