Flys blogg

Torsdag 6 Augusti 2020 - Norrköping
Resealbum: Svemester 2020
Efter att ha promenerat i Västervik på morgonen och besökt Kyrkan så åt jag en mycket god frukost på hotellet.
Därefter bar det vidare till Linköping. Här skulle jag åkt kustpilen, men tåget var inställt så det fick bli ersättningsbuss, men det gick lika bra.
Linköping tyckte jag var fint - avslappnat, men man kände ändå att det var en lite större stad - och universitetsstad.
Efter någon timme här så tog jag östgötapendeln till Norrköping och gjorde mina sista timmar här på resan innan jag klev på x2000 till Stockholm.
Norrköping är ju än större än Linköping och det kändes + att det var en fin stad, men hann inte med så mycket som jag hade velat, då jag var en aning trött så efter att tittat på den största turistattraktionen här så blev det en pizza innan avfärd.
Onsdag 5 Augusti 2020 - Västervik
Resealbum: Svemester 2020
Efter att ha checkat ut i Kalmar tog jag buss upp till Oskarshamn och gjorde ett kortare stopp för lunch och utforskade denna stad. Var fint vid hamnen, men staden var lite mindre än jag förväntat mig. Efter någon timma här hoppade jag på bussen igen och åkte till Västervik.
Detta var en riktig pärla, dock var här inte heller så mycket turister, så det var lugnt överallt.
Måste rekommendera Bageriet / Caféet som ligger på stora torg! På kvällen intogs middag på en restaurang vid hamnen.
Tisdag 4 Augusti 2020 - Kalmar
Resealbum: Svemester 2020
Efter att ha avnjutit en god frukost på hotelet och en sista runda i staden så tog jag buss 500 till Kalmar. Bussen gick kustvägen och E22.
I Kalmar checkade jag in på hotell och sedan gjorde jag Kalmar resten av dagen och någon timme dagen därpå. Gillade Kalmar - Fin stad med mycket att se. Dock var det förvånansvärt lite folk / turister tyckte jag...
Måndag 3 Augusti 2020 - Karlshamn
Resealbum: Svemester 2020
Efter att ha varit nere i Skåne en vecka på semester var det dags att bege sig hemåt till Stockholm, men då miljön i Skåne är bekant och att jag inte kommit utomlands sedan i februari så kände jag att jag behövde lite miljöombyte, så i stället för att flyga eller åka tåg direkt hem så bestämde jag mig för att ta östkustvägen hem och göra stopp på de städer som ligger längs med vägen och som är sommarstäder.
Då jag inte har körkort så fick jag ta den kommunala vägen, och det gick bra!
Började med att ta buss från Simrishamn till Kristianstad och där byta till tåg till Karlshamn där jag stannade för lunch och åt en glass. Var inte så mysigt som jag förväntat mig, och inte så mycket att se i de centrala delarna, så 3 timmar var alldeles lagom här.
Därefter tog jag tåget till Karlskrona, och här checkade jag in på hotell och gjorde stan på kvällen och förmiddagen därpå. Fin stad, men fick inte så stort grepp om den, så det kom finare städer på vägen...
Lördag 2 November 2019 - Shanghai
Resealbum: Rundresa i Kina
Vi skulle åka från hotellet till flygplatsen vid 9 denna dag, men vid frukosten fick vi veta att troligen var vårt plan hem inställt, och det blev ju en del oro. Reseledaren försökte få besked om vi skulle åka till flygplatsen eller ej och de hade skickat ut vår lokalguide för att försöka få mer besked ute på flygplatsen. Vår reseledare skulle egentligen inte följt med oss till flygplatsen, då han skulle med ett annat flyg, men då det blev strul, så fick han omboka sitt plan för att ta hand om oss.
09,45 fick vi besked om att ändå åka ut till flygplatsen och väl där, då vi kom så tidigt (flyget skulle gå 13,00) så fick vi besked om att det var inställt, men de bokade om våra biljetter, så istället för att flyga direkt från Shanghai till Köpenhamn och sen till Stockholm med SAS så fick vi flyga med Thai air från Shanghai till Bangkok och vänta där i 4 tim för att sen flyga direkt till Stockholm. Detta flyg gick inte förrän 17,20, så det var lång väntan på flygplatsen.
Dock fungerade detta bra och jag upplever Thai air som lite mer serviceinriktat än SAS. Jag skulle varit i Stockholm 21,00 på lördagskvällen, men kom dit kl. 06,00 på söndagsmorgonen istället.

Sökte givetvis ersättning för flyget, och då jag valde voucher så fick jag dubbel ersättning, nästan 13 000 tillbaka – så jag är fullt nöjd 😊

Detta är bara drygt 100 bilder av 500 så om ni vill se mer... Återkom om ni har frågor, funderingar eller synpunkter. Jag tackar för att ni läst och tagit del av min Kinaresa 2019!
Fredag 1 November 2019 - Shanghai
Resealbum: Rundresa i Kina
Denna, den sista dagen i Kina, hade vi till eget förfogande. Jag hade här också bokat en lokalguide via ”showaround” och vi träffades kl. 11.00. Det var en trevlig kvinna som ursprungligen var från Ryssland, men bodde nu i Shanghai och var gift med en kines. Fick lite info om Ryssland också och hon var duktig på engelska, men vi började med att promenera nedför den stora shoppinggata som låg vid vårt hotell och som gick ända ner till The Bund. Här gjorde vi en avstickare till ”peoples square” som var mysig och trevligt, och här låg också Shanghai museum. Därefter åt vi en lokal snabblunch innan vi tog oss ner till skyline och där jag tog fler bilder av denna. Därefter visade hon mig ”china town” som jag varit i dagen innan, men jag ville inte säga det, då hon förberett denna turen väl… Vi avslutade turen kl. 16,00 och hon fick 400 cny för dagen – värt pengarna!
Kl. 17,00 var det avfärd med gruppen för en avskedsmiddag. Denna var på 38:e våningen på ett lyxhotell, och det var en mycket fin buffé som serverades och här ingick också dryck, så detta var verkligen en fin höjdpunkt!
Efter detta åkte vi till ett nytt lyxhotell, där bl a Obama hade bott, och här fick vi uppleva en akrobatikshow i världsklass. Bara denna showen kunde man nästan åka till Shanghai för att se på – de var väldigt duktiga!
Då detta låg ganska nära hotellet var vi några som bestämde oss för att gå tillbaka istället för att åka buss – dock gick vi åt fel håll och upptäckte detta efter ca 30 min, och då orkade vi inte gå tillbaka så vi tog en taxi – så fick man pröva på det också – det var mycket billigt, 22 cny, för en ganska lång tur.
Väl på hotellet var det dags att packa, för dagen efter skulle vi åka hem.
Torsdag 31 Oktober 2019 - Shanghai
Resealbum: Rundresa i Kina
Idag var det väckning kl- 07,00 till denna vackra dag - i Shanghai var det 25-27 grader och sol alla dagar vi var där!
Dagens första aktivitet var besök i en silkesfabrik/-affär där vi först fick se hur det går till att skapa silke och sen var det tillfälle att köpa, både täcke, kuddar och överkast, men också tyg och kläder. Jag köpte gardintyg. Var ett intressant och lärorikt besök.
Därefter var det sightseeing i en gammal del av Shanghai, som det såg ut för med låga hus, men det mesta här är rivningsfärdigt och kommer att försvinna inom kort. Sen bar det iväg till ”chinatown”… En marknadsplats med många affärer och försäljare som sålde allt, men det mest minnesvärda här var att de återskapat hus som det såg ut förr i tiden. Tyvärr var det dock mycket folk, så det var trångt i gränderna.
Efter detta tog bussen de som ville ner till pudong och att besöka Shanghai tower, en byggnad som är 634 m, men utsiktsvåningen ligger på 532 m, och det är den nu högsta utkikspunkten i världen. Dubai har ju högre byggnad, men utkiksplatsen ligger någon meter under Shanghai tower... Byggnaden stod klar 2016.
Därefter tog jag mig själv med tunnelbana till tågstationen där maglevtågen går, det är tåg som går mellan Shanghai och dess flygplats, och vissa tider på dagen så går dessa tåg i 430 km/tim, och jag åkte ett sådant ToR, och det kostade bara 80 cny. Över 300 km/tim så började det skaka lite i tåget, annars märkte man inte att det gick så fort, förutom när man tittade ut förstås… Det är en ganska dyr teknik, så det byggs inte mycket av dessa tåg numera, men Japanerna har kommit på en annan teknik som gör att tågen går ännu fortare, och håller på att bygga dessa baner i Japan nu till de ska ha OS.
På kvällen var jag ute och åt med några medresenärer, och denna kväll blev det italienskt inspirerat. Efter det tog jag en promenad i Jin an parken, som låg nära hotellet, och även om den inte var så upplyst, så kände man sig säker – Har känt mig säker under hela vistelsen i Kina. Känner mig osäkrare att gå ut i Stockholm på kvällarna än här… Hann också med en promenad på en stor shoppinggata i närheten.
I Kina får man inte ha julbelysning, så de har ”julbelysning” året om, lite speciellt, men trevligt.
Hemma på hotellet vid 23.
Onsdag 30 Oktober 2019 - Shanghai
Resealbum: Rundresa i Kina
Idag ska vi lämna Guilin och flyga till Shanghai. Bussen går inte förrän 10, så det blev lite sovmorgon idag. Flyget till Shanghai tog 2,5 timmar och det var inga förseningar denna gång och vi landade vid 15. Enormt stor flygplats. Buss hämtade upp oss och vi åkte in mot staden, som har 26 miljoner invånare! Vi åkte ner och gick en bit på promenaden vid the bund och tittade på alla skyskrapor mm . Därefter var det middag på Lost Heaven, som är en känd restaurang i Shanghai. Var god mat i mycket fin miljö.
På kvällen var det båttur på floden vid the bund för att se Shanghai ”by night” med de upplysta skyskraporna – häftigt!
Efter detta åker vi till vårt nya hotell, och där fick jag ett rum på 18:e våningen!
Tisdag 29 Oktober 2019 - Guilin
Resealbum: Rundresa i Kina
Idag var det väckning 06,15 och på agendan stod en båttur på floden Li. Denna är känd för sin vackra natur och fina bergsformationer – finns avtecknade på många tavlor från Kina och även en av deras sedlar, och jag köpte några tavlor senare på kvällen. Båtturen pågick hela förmiddagen och vi fick lunch på båten, som för övrigt var fin. Väl framme i en lite mindre stad så fick vi spendera en del av eftermiddagen på en shoppinggata – West street – som var trevlig, men massor av folk. Hittade ett trevligt café på en bakgata.
Därefter var det buss tillbaka till hotellet. På kvällen blev det buffé på hotellet med medresenärer. Stor buffé och här ingick också vin, och härligt dessertbord.
Måndag 28 Oktober 2019 - Guilin
Resealbum: Rundresa i Kina
Idag hade vi fritt till kl. 10,00 när vi skulle vara nere vid shuttlebussarna, men jag gick upp vid 7 för att ta en promenad upp och titta på risterrasserna innan frukost. Var tyvärr lite disigt och regnigt även denna dag, men fick en del ok bilder och en härlig start på dagen – en utkikspunkt hette ”sjunde himmelen”. Jag gick själv ner för berget idag, men hade bärare för min ryggsäck och det var skönt – kostade ca 40 cny.
Därefter åkte vi med buss in till Guilin och ännu ett nytt hotell, men innan vi hamnade här så besökte vi en pärlbutik, där vi fick en föreläsning om pärlor och de hade också en speciell modevisning bara för vår lilla grupp (som bestod av 19 personer), och det var lite häftigt. Därefter var det gemensam lunch på en restaurang i närheten av hotellet.
Eftermiddagen/kvällen var till eget förfogande och vi bodde precis intill en gågata som var full med liv och butiker. På kvällen besökte jag också ett annat hotell som hade Show i form av vattenfall på fasaden. Besökte också en park med de torn som kännetecknar Guilin och de var vackra på kvällen när de lyste. (Besökte även denna park på morgonen efter och då var det gymnastik / Yoga i parken, för kineserna är duktiga på att göra detta på offentliga platser på morgonen.)
Ikväll var det middag på egen hand, och jag åt på en Irländsk restaurang, som omväxling…