Stöd Ukraina

Afrikajohans blogg

Tisdag 8 Juli 2008

Dag 2

Vaknar till en solig och vacker dag i Raisio med gott mod lite ömma bakar från gårdagens resa. Idag ska vi göra Åbo (Turku) Pasi tar täten och visar alla ställen man bör se som Slottsparken, restaurangbåtarna på älven Aurajoki, färjelägret där Viking och Silja båtarna kommer in och dessutom hann vi titta in till några (före detta) kollegor som sitter på Åbokontoret.
Nu när vi sett det viktiga i Åbo och tankat fullt styr vi bågarna norrut. Pasi guidar mig på små härligt svängiga vägar med perfekt asfalt och tillsammans med den molnfria himlen njuter vi av hur härligt en dag på bågen kan vara. Vi tittar in hos Pasis föräldrar i Kalanti innan vi stannar till på torget i Rauma. Torget visar sig vara fullt av folk tack vare en marknad och lite uppträdanden från lokala ungdomar som visar upp sin talang i dragspels spelande. Vi sätter oss på en uteservering och steker oss i solen medan polkan ljuder i högtalarna, kanske inte den musik som man längtar efter men den funkade just vid detta tillfälle.
När vi känner oss mätta och nöjda fortsätter vi resan via Björneborg (Pori) och Merikarvia, för att slutligen komma fram till Esa och Jaana och deras 2 barn i Sideby. Esa har köpt en gammal skola som han och familjen håller på att renovera till en sommarstuga. Här dukar Jaana fram en härlig middag med grillad korv och olika typer av sallader, till kaffet bjuds det på Jaloviina (en blandning mellan konjak och brännvin, en finsk speciallitet) samtidigt berättar och visar Esa bilder på renoveringen. Det är riktigt kul att höra och se vilka lösning som är möjligt att göra för att få in de viktigaste delarna i ett hus genom att användas de döda ytorna. Bastun ligger till exempel ovan på duschrummet och den vedeldade pannan värmer inte bara bastun utan även varmvattnet till duschen.
Varken jag eller Pasi har några svårigheter att somna in även om vi måste dela säng, men innan vi sluter ögonen tar vi i hand på att det är strängt förbjudet att sova sked.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Sista dagen i Miami
15 år sedan
Forsta dagen
15 år sedan
Dag 5 Fredag (Vilodag)
15 år sedan
Dag 4 Torsdag
15 år sedan
Dag 3 Onsdag
15 år sedan