Stöd Ukraina

Insaneapes blogg

Tisdag 27 Juli 2010 - Stirling

Dag 1 - The Trail of William Wallace

Vi anländer runt kl 11 på Edinburgs flygplats. Vi tar oss ut till biluthyrningscentrumet och får snart plocka ut nycklarna till våran hyrbil, via Europcar.

Det är lite småläskigt med vänstertrafiken. Första chocken är förstås att sitta på höger sida i bilen. För att göra det lite lättare för oss så har vi bokat en bil med automatväxellåda.
Vi pluggar i gps enheten och ger oss ut på de Skotska vägarna.

Vi inleder resan med en dag fokuserad på den legendariske nationalhjälten William Wallace, internationellt känd från filmen Braveheart. Filmen är dock inte historisk korrekt men ger en övergripande och dramatisk känsla för den historiska hjälten.
Först på listan är Stirling där vi besöker den plats där det tidigare stod en träbro som hade hög betydelse år 1297 då Wallace och Morey besegrade engelsmännen där genom att sabotera bron. Idag är träbron ersatt med ett antal mer stabila broar.

Ifrån bron kan man se vår andra destination, The Wallace monument. Wallace monumentet är en hög byggnad som står på en kulle och erbjuder 246 trappsteg uppför en smal spiraltrapp hela vägen upp till toppen. Byggnaden innehåller en souveniraffär samt ett antal större rum med information och material kopplat till historien om Wallace. I ett av rummen kan man beskåda William Wallaces massiva tvåhandssvärd ståendes i en glasmonter.
Vi tar oss hela vägen upp där man kan överskåda hela Stirling.
På vägen ner så tar vi en längre väg kring omgivningen vilket vi senare ångrar då det är otroligt varmt på sina ställen. Vi har förberett oss på kyla och regn, inte sådan sommarvärme.

Vi fortsätter ner mot Glasgow och stannar till vid the Wallaces Well. En brunn som numera är omgiven av en T-korsning mitt på landsbygden. Vägen dit går bra tack vare våran gps men någon parkering finns inte i närheten. Vi stannar en bit därifrån på vägen och går ner till området kring brunnen.
Brunnen är historiskt viktig då det var här William Wallace njöt av sina sista sekunder av frihet. Här blev han förråd av en av sina landsmän och fångad av Engelsmännen.

Sista stoppet gör vi på William Wallaces födelseplats, i staden Elderslie. Här hittar vi the Wallace Yew. En idegran som enligt vissa historiker och legender planterades av William Wallace för över 700 år sedan. Vetenskapligt tyder det mer på att trädet är ca 300 år gammalt och vissa tror att trädet planterades när Wallace föräldrahem såldes runt år 1729. Tidigare fanns det en ek här som planterades av William Wallace men den föll i en storm år 1856.

Vi kör norrut och anländer mot kvällen i Fort William där vi spenderar en övernattning med middag på The Lime Tree hotell. Vår första middag i Skottland och den här restaurangen och hotellet håller hög klass. Vi får först njuta av varsin drink i ett "kartrum" medan vi inväntar hovmästaren som tar våran beställning. Snart därefter får vi förflytta oss in till restaurangen där vi serveras en fantastiskt god tre-rätters måltid. Rekommenderas om ni är i närheten!
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet