Sirapps blogg

Fredag 1 April 2011 - Stockholm

Årets Greklandsdos

Hej allihopa! Nu är jag tillbaka här igen, känner mig riktigt inspirerad. Det är väl naturligt att intresset för en sajt pendlar upp och ned :))

Vi kör en turbo av 2010 års greklandsresa.

I slutet på juni landar vi i Aten, lagom förväntansfulla för 16 soliga dagar i Kykladerna. Sand mellan tårna, salta dopp, långa dagar, värme. Härligt, härligt, härligt! På bussen från flygplatsen fläktar det först skönt från det öppna fönstret. Men plötsligt blir det lite blött om huvudet. Det regnar? Jo, fönstret stängs och vi sommarklädda turister fryser nästan. Vad hände med vår plan nu igen? När vi i Pireus äntrat färjan mot Donoussa byts dock kylan ut mot en fruktansvärd hetta. Fast vi sitter utomhus så känns det som att sitta i ett växthus. Koftor åker av och vi smälter fortare än isglassar.

Fram emot kvällen går solen ner och det är härligt att vara på havet. Efter midnatt kommer vi fram till Donoussa och somnar sött i våra sängar på vårt förbeställda boende.

Morgonen efter får vi se oss omkring i dagsljus. Utsikten från terassen kunde varit sämre.

Vi tillbringar kommande dagar på stranden, ibland på bystranden - 100 meters promenad från sängen, och ibland Kendros beach, 15 minuters promenad från byn. Efter ett par dagar går vi i nästan löjlig hastighet och dagarnas största problem är liksom att välja taverna för kvällen. Tur att vi bara har 3 stycken att välja på. Kanske ännu mer tur att maten är gudomlig.

Donoussa var bara perfekt. Det var inte stort, men allt var riktigt, riktigt bra. Stränderna, maten, människorna allt var fantastiskt. Det var som att vi valt ut allt vi ville ha och samlat allt på ett ställe. Skalat bort allt onödligt ungefär. Riktig semester alltså. En lite lustig grej var att ön hade tre supermarkets, vilka kompletterade varandra - bokstavligen. För att få en komplett frukost var vi tvungna att gå till alla tre.

Efter tre-fyra dagar hoppade vi på Express Scopelitis mot Amorgos.

I Katapola på Amorgos trivdes vi som fiskar i vattnet. Hemtrevlig, personlig stämning men samtidigt mycket att se. Vi spenderade lätt en dag genom att gå i gränderna, äta långlunch på terassen och titta på fiskegubbar.

Uppe i Chora klättrade vi runt i gränderna. Det resulterade i varma turister :) Tavernorna och Caféerna öste ut svalkande drycker.

Vi reste kors och tvärs över ön och badade på stränder, upptäckte byar och fotade blåvita gränder, dörrar och fönster.

Panagia Chozoviotissa

Mouros Beach

I Katapola bytte vi flera gånger ut den grekiska maten. Pizzeria Erato hade bästa pizzan och Captain Dimos bästa pastan. Den lokala fetan gjorde vi grekisk sallad på flera gånger. Mums!

Sista veckan tillbringade vi på Naxos. Badade, grillades i värmen, strosade på hamnpromenaden, tittade på folk, åt gyros och handlade för första gången under resan i en riktig mataffär. Det är härligt med stora öar också!

Plaka

Naxos stad kryllar av mysiga gränder. På kvällen är det som bäst. I gamla stan kan man gå hur många gånger som helst och alltid hitta nya vrår. Alla tavernor ligger i fina miljöer och de allra flesta är bra. Grytor och långkok är alltid säkra kort! Fyllda paprikor är också riktigt gott.

Vi avslutar resan i Aten där vi bor rymligt och fint. Lite shoppingterapi inför hemresan behöver vi och sen äter vi middag i en fin trädgård mitt i stan. Från hotellets takterass har vi sedan utsikt över Akropolis.

Hemma landar vi kvällen efter, trötta men upptinade och mer än redo för att ta oss an sommaren i skärgården. Och den blev rätt härlig den också!
Dela med andra:    

Kommentarer
Make säger:
Vilka spännande ställen att bo på
Postat 2011-07-27 09:40  Anmäl
Ingridhell säger:
Tack Siri för en härlig blogg med fina bilder. Känns oroligt i Greklandstarmen nu...
Postat 2011-04-13 16:04  Anmäl
Rolf_52 säger:
kul liten reserapport med sköna bilder:)
Postat 2011-04-11 14:04  Anmäl
Make säger:
Blev så sugen då jag tittade på dina fina bilder
Postat 2011-04-03 10:27  Anmäl
Grekland säger:
Tack för att DU är tillbaka med härlig inspiration från Grekland. Med toppenfina foton dessutom. Du är en riktig duktig fotograf.
Jag har nyss avslutat en lunch bestående av grekisk sallad och hemgjord moussaka där jag just inspirerats från den egyptiske kock som fanns i köket på restaurang Bitzensos i Katapola på Amorgos år 2006 när vi var där. Han gav mig inte receptet personligen men jag har med smaklökar fått fram att lite riven muskotnöt och kanel i köttfärssåsen måste vara en del av hemligheten.
Annars håller jag med dig om att pizzorna i Katapola var suveränt goda.
Postat 2011-04-02 13:01  Anmäl
Kustaffe säger:
Trevlig läsning och vackra bilder
Fint album
Affe
Postat 2011-04-02 12:17  Anmäl
Gullsing säger:
Tack för det här Albumet. Jag längtar tillbaka till Naxos.

Gilla
Postat 2011-04-02 10:32  Anmäl
Ivan säger:
Välkommen tillbaka.
Skönt att "hälsa på" Grekland igen.
Postat 2011-04-01 21:15  Anmäl
Mpc säger:
tack Sirapp för bilde visningen kan du berätta lite mer om Panagia Chozoviotissa
Postat 2011-04-01 19:59  Anmäl
Sierra säger:
Trevligt "reportage" med sköna bilder :-)
Postat 2011-04-01 18:23  Anmäl

Sida:12Nästa
Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Grias Pedima
10 år sedan
Glass i stora lass
10 år sedan
Blått och vitt
10 år sedan
Riktig Semester
10 år sedan
Årets Greklandsdos
11 år sedan

Senaste bildkommentarerna

Rolf_52
Rolf_52 säger om Sirapps bild "Panagia Chozoviotissa":
vackert
13 augusti 2011 09:39
Trollebo
Trollebo säger om Sirapps bild "Amorgos - Chora":
Sötareensöt
21 maj 2011 08:39
Grekland
Grekland säger om Sirapps bild "Utsikt från terassen":
Utsikt är det som gäller för mig när jag bokar boende. Här har ni verkligen lyckats!
2 april 2011 13:03