Stöd Ukraina

Legustas blogg

Måndag 28 April 2008 - Norge
Resealbum: Mitt i Norge

Arbeta i Norge

Skaffa Norskt skattekort, det måste man ha för att få jobba och så att rätt skatt dras. Du får också ett Norskt personnummer. Det kan du ansöka om på skattekontoret (ligningskontoret). Det tar ca en vecka att få det. När detta är avklarat kan du öppna ett konto på någon av de norska bankerna som lönen kan sättas in på.

Du får hem blanketter ifrån skattekontoret och du ska fylla i vart du ska jobba beräknad årsinkomst mm, med ansökan ska kopia av pass vidimerat av polisen bifogas. Innan du reser ska du ha blankett E101 (arbete utomlands) från försäkringskassan, den ska lämnas till Norska motsvarigheten som heter Arbeids- og velferdsetatens på den ort du jobbar, det går naturligtvis bra att faxa den. På vissa orter kan den lämnas direkt till sjukhuset så skickar dom i sin tur iväg den. Blankett 101 ska fyllas i varje gång du åker iväg. I vissa kommuner går det numera att få blankett 101 för ett helt år på en gång, du får kolla hur det är i din kommun.

Som svensk medborgare har du rätt till ett så kallat standardavdrag om du arbetar i Norge mindre än fyra år. Detta avdrag är på 15% och dras på bruttolönen. Därefter beräknas den slutgiltiga skatten. När man arbetat klart och är redo att åka hem skall man göra en deklaration (selfangivelse). Där beräknas din exakta skatt som du skall ha betalat baserat på din årsinkomst. Om du betalt för mycket i preliminär skatt korrigeras detta på din sista lön, alt att du får skatten utbetald senare som skatteåterbäring. Skatt betalar man i Norge när man bor och arbetar där, man deklarerar också i Norge för de inkomsterna. Det finns ett avtal mellan Sverige och Norge som skyddar dig mot dubbelbeskattning.

För mer information om den norska skatten, kolla in http://www.skatteetaten.no

Kontakta Svenska skattemyndigheten där man skall be att få en blankett som heter internordisk flyttningsbetyg, som man fyller i och tar med sig till Norge och lämnar detta till folkeregistret vid registrering och därefter får man ett norskt personnummer. Observera man måste ha en fast bostadsadress för att få registera sig. Om man stannar längre än tre månader måste man ansöka om uppehållstillstånd.

Det finns arbetsgivare som betalar resan och/eller flytten till Norge även vid kortare vistelse. Detta är dock något som du får förhandla om. Och de flesta arbetsgivare hjälper till med att ordna en bostad (hybel=möblerat rum). Fördelar i November betalar man bara halv skatt i Norge, och semesterlönen i juni utan skatteavdrag. Det är lite speciella regler för skatt mm för svenskar som arbeta i Norge.

Vårdsektorn
http://www.medrec.no
http://www.access-personnel.no
http://www.achima.no
http://www.helsenor.no
Är dom ledande webbplatserna för dig som vill jobba inom vårdsektorn i Norge.

Länkar
http://www.startsiden.no
http://www.norge.no
http://www.finn.no

Hur mycket kan man tjäna som mest i Norge ?
Efter fyra månaders hårt slit i fiskeindustrin kan du tjäna ihop ca 65- 80.000 SEK

Arbeten
http://www.ams.se
http://www.nav.no
http://web.comhem.se/~u22212600/norge.htm
http://www.jobbinfonorge.se
http://www.grensetjansten.no

Bostad
http://www.boligformidleren.no
http://www.boligjegeren.no

Tidningar
http://www.aftenposten.no
http://www.nettavisen.no
http://www.nesteklikk.no
http://www.vg.no

En erfaren specialsjuksköterska som jobber 26*) vakter på en månad, kan i snitt tjäna SEK 62.500**) på en månad.

En erfaren sjuksköterska med samma insats, tjänar SEK 54.000**).

Jobbar du mera obekväma arbetstider än en vanlig tjänst (turnus), tjänar du ännu mera.

• ) 26 vakter motsvarar i snitt 221 timmar, det är det maximala du har lov till att arbeta i en månad i Norge.
•• ) Lön inklusive semesterpengar (feriepenger).
Dela med andra:    

Kommentarer
Raiander säger:
Mycket bra info. Ett annat ställe att leta lägenhet är http://www.finn.no
Postat 2008-05-11 20:26  Anmäl
Super_s säger:
Shit va bra grejer du har skrivit!
Postat 2008-05-08 20:48  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet