Stöd Ukraina

Sambuca84s blogg

Lördag 9 Januari 2010 - Nouadhibou
Resealbum: Afrika

Afrika Resan 2009-2010

Tjenare ...

Den 26 december på annandag jul bar det iväg söderut, en resa som kommer att vara i ca 2.5månader. Tillsammans med fem andra personer som jag tidigare inte känt skall jag bege mig till Afrika. Vi kör i två stycken mycket bra utrustade toyota land cruiser 4x4. Resan i stora drag är söderut genom Europa ner till Marocko och vidare genom Mauretanien till Mali och sen vidare till Burkina Faso och Ghana. Kommer sen att köra en sväng runt Togo och Benin och på hemvägen blir det även Senegal och ev Gambia.

På lördagskvällen mötte jag upp alla utom en i Falkenberg, sen rullade vi ner till Trelleborg där den sista personen anslöt sig. Tog nattbåten ner till Travemunde där vi vaknade morgonen efter. Rullade i raskt tempo genom Tyskland via Luxemburg till Frankrike, där slog vi senare på kvällen läger på ett bed and breakfast. Sov bra och rullade vidare efter frukost. Nu började det kännas som att man var på väg, körde både stora o mindre vägar ner till Spanien. Blev ett kortare stopp i Madrid efter att dieselpumpen gett upp på våran bil. blev bogsering o lite mek innan vi kunde fortsätta. Eftersom Europa inte var vårat mål blev även södra delarna ren transportsträcka. Sista natten innan vi tog båten över Gibraltar sund tillbringade vi i Marbella.
Dagen därpå satt vi på katamaren över till Ceuta. Även fast vi nu var i afrika var det en bit kvar till Marocko. Gränsövergången var spännande tog 2,5 timme det var tydligen riktigt lindrigt allt gick fint och efter lite olika turer mellan olika luckor hade jag lite nya stämplar i passet :)

Det regnoväder som följt oss genom europa ville inte ge med sig även fast vi var på bättre breddgrader har blivit några blöta nätter i våra tält uppe på taket..
Marocko har verkligen vart över förväntan. Helt otrolga landskap med höga berg o massa stenöken Har mestadels hållt oss på småvägar och sett en massa fin natur o byar. Även lite större städer som Fes, Marrakech och huvudstden Rabat har hunnits med. En av nätterna sov vi på 2000meters höjd då hade vi bra många minus och is i tältet då de fortfarande inte torkat..
Atlasbergen har utan tvekan vart en höjdpunkt så här långt, små slingriga bergsvägar med riktigt branta stup spännande värre. standarden e väl rätt kass på vägarna men de flesta har nån beläggning iallfall även om det ofta bara är en bilbredd brett. Igår den 7/1 kom vi ner till västsahara, vi har inte behövt stanna i speciellt många poliskontroller innan, men nu va de klipp flera stycken på bara en kort sträcka dom vill sätta böter på nästan vilka skitgrejer som helst men det mesta går att snacka sig ur som tur är.
En rolig grej var att vi har en kartbild på en av bilarna o då står det västsahara på den, vilket inte gillas av marockanerna då landet är ockuperat av dom, slutade dock med att silvertejpen åkte fram så vi kunde tejpa över hela kartan.
Har nu börjat känna att man e på väg långt bort, runt 20 grader varmt och kameler överallt.Västsahara fanns väl bara militärer o poliskotroller kostade 400kr att köra 60 km för fort på 30 väg gick att snacka sig ur det med vifta med visa kortet o säga att man inte har några cash..
Imorse kom vi till gränsen efter 20 mil på en väg som längs med vägkanterna var fyllt med minor även efter vi lämnat Marocko o skulle köra de 3 km genom ingemnasland till Mauretaniens gräns var det minfält och dom km fanns ingen väg, men som tur spår i sanden att följa. Klarade oss bra och efter 7 timmars brottande med myndigheter på båda gränserna var vi i ännu ett nytt land.

Skall fösöka uppdatera lite mer efterssom, allt e iallafall under kontroll o humöret på topp hoppas ni har det bra hemma i Sverige
// Anders
Dela med andra:    

Kommentarer
Cickie säger:
Kul att höra att allt är OK, sen att en del saker inte går som på räls är väl bara bra, så ni vet att ni inte är i gamla Svedala nu.
Berätta gärna lite om maten ni äter, och hur den smakar.
Ha det gött, Cickie.
Postat 2010-01-09 18:40  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet