Visum - Inträdesbestämmelser

Av Junkis
8 feb. 2023 10:05
Visningar: 157
Hej,

jag och frugan har planer på att resa:

Sthlm
-Miami-Bahamas-Kuba-New York

Jag har åkt flertalet gånger till USA med ESTA och det har inte varit några problem men den här gången så hittar jag inte riktigt den informationen jag behöver på nätet så tänkte testa lyckan här om någon har denna rutt.

Så till problemet, att åka härifrån till Miami är inga problem vi har redan ett ESTA visum(giltigt 2 år) och vi kommer att vara där några dagar där det sedan bärs av mot Bahamas. Det borde inte vara problem med inträdet där med då visum krävs ej av svenska resenärer.

Nu till fråga #1:
Vi vill åka till Kuba från Bahamas därefter och vi har hittat ett flyg som tar oss till Havanna. Angående detta så har jag kollat runt lite på nätet och det som sägs är att man måste ansöka om visum på deras ambassad i Stockholm eller att man alternativt köper något som heter "Tourist card" på flygplatsen i Bahamas. Det sista man behöver göra är att innan man köper flygbiljett så måste man även fylla i 1 av 12 anledningar till varför man besöker Kuba. De flesta skrev att de valde "Familj/släkt" trots att de inte hade det och det verkade fungera.

Så frågan är; Har någon här åkt till Kuba från USA/Bahamas och hur gjorde ni med visumet? Blir det problem för att man precis innan varit i USA?

Fråga #2:
Vi har hittat ett direktflyg från Havanna till New York och frågan är om det kommer att bli problem för oss när vi landar i USA då vi kommer komma direkt från Kuba? Fungerar ESTA visumet fortfarande då?

Uppskattar all hjälp som kan fås kära vänner! :)
Av Keja
8 feb. 2023 23:55
Jag flög från Mexico till Cuba och turistkortet (eller vad det var) fixade resebyrån där jag köpte biljetten. Möjligt du kan kringgå problemet med ESTA genom att flyga till Canada och ta landvägen till USA.
Av Marcoe
9 feb. 2023 15:15
ESTA krävs sedan oktober förra året också för landsgränser, så det går ej att kringgå genom att flyga till Kanada. Om du åker till Kuba och därefter vill till USA (oavsett om det är direkt efter eller långt senare) så kommer du behöva ett riktigt visum. Detta gäller även om du sedan tidigare har ett ESTA. Har du inte visum trots att du besökt Kuba så tar du dig in i landet på olagliga grunder, något som kan leda till problem om det upptäcks.

Worldofmarie, jag blev också nyfiken och såg att det går två direktflyg. United flyger dagligen Havanna-Newark och Jetblue en gång i veckan till JFK.