Havanna – där tiden stått still

Sofianor
Medlem sedan 2006, besökt 44 länder

Foto: sofianor, medlem sedan 2006
Foto: sofianor, medlem sedan 2006
Foto: sofianor, medlem sedan 2006
Foto: sofianor, medlem sedan 2006
Det tog tio år innan Reseguidens medlem Sofia, alias "Sofianor" kom iväg på sin drömresa till Kuba. Här delar hon med sig av sina guldklimpar.
Publicerad 16 november 2011

Kuba är en gryta av känslor som far åt alla håll. Havanna är vaken, nu och alltid. Staden andas passion och stor fattigdom, människors längtan efter en osedd värld skälver under chokladbruna hudar och svettiga ryggar. Okända män visslar och viskar kärleksord i dina öron. Skådespelet bland flagnande kolonnialbyggnader och puttrande femtiotalsbilar som lurar tiden är märkligt. Allt är intensivt i ljud, oputsad gatsten och alldeles för starka romdrinkar. Jag visste att Havanna skulle fånga mig och blanda ner mig i grytan. La Habana… smaka på namnet!

Mina guldklimpar i Havanna


Capitolio Nacional

Här rör sig stora turistgrupper, taxichaufförer som hoppas på lyckan, hästtransporter i en salig röra och strax utanför pågår vardagslivet. Klättra upp i trappan och spana ut över sorlet nedanför. Som Roms “Spanska trappan”, fast i en helt annan världsdel. Det ska vara rekommenderat att ta en guidad tur inne också.

Hotel Nacional de Cuba

I denna lyxklassbyggnad öppnades hotell redan i slutet av 1930 och här har alla de stora stjärnorna hyrt in sig och roat sig. Det vilar en historisk atmosfär i lokalerna samtidigt som det här är det perfekta stället att växla pengar eller låna en fräsch toalett på. Det är inte heller fel att ta en promenad på hotellets gräsmatta efteråt eller ta en drink i eftermiddagssolen. Ligger alldeles vid El Malecón i stadsdelen Vedado.

El Malecón

Spankulera utmed strandpromenaden när mörkret lagt sig över staden. Se kärlekskranka par kyssas med havet som bakgrund eller skratta med ungdomsgängen som hänger vid muren med romflaskor att dela. När dagen kommer är mystiken borta, eller bara annorlunda. Är vågorna lagom stora kan du dela leken med barnen och vattnet som sköljer över El Malecón.

Paladar La Guarida

Njut av underbar lokal och suverän mat och personal. Svårhittat på en sidogata men värt allt besvär. Trappuppgången ser ut att en gång ha varit pampig och vacker, nu kan den rasa ihop vilket ögonblick som helst. Boka gärna bord innan, du får säkert vänta i hallen ändå men det gör inget. Då får du tid på dig att förundras över inredningen och väggarna som täcks av fotografier och gamla filmaffischer.

Tropicana

Showen är lång men när fjäderprydda damer och lättklädda herrar äntrar scenen glömmer du tid och rum. Pampigt, imponerande, musikaliskt. Det är dyrt, men värt varenda öre! En cabaret i världsklass och intresant historia som som hålls en bit utanför stan i stadsdelen Miramar.

Så tar du dig hit

Du kan välja att resa på egen hand med reguljärflyg eller att boka en paketresa eller charter. I dagsläget finns charter med Apollo, Fritidsresor och Ving till Kuba. De flesta åker till Varadero, men du kan också resa med charter till Havanna. Charterflyget avgår från Stockholm eller Köpenhamn och tar runt 12 timmar. Det finns inga reguljära direktlinjer mellan Sverige och Kuba. Du kan exempelvis flyga till Paris och direkt vidare till Kubas internationella flygplats José Martí, utanför Havanna.

Charter till Kuba

Om Kuba Karibien

Kuba är ett land som ofta förknippas med revolution, cigarrer och Fidel Castro. Även om landets historia är fascinerande finns betydligt mer att upptäcka i denna karibiska saltvattenpärla.

Huvudstaden Havanna är det vanligaste besöksmålet bland turister. Små pittoreska butiker varvas med vackra husfasader och restauranger med kubanska läckerheter. I Gamla Havanna har tiden stått stilla sedan Castros era, vilket gör promenadstråken runt till en populär turistmagnet. Runt om på ön finns också mängder av nationalparker. Simma med delfiner i Cayo Santa Maria, se vilda sköldpaddor i Cayo Lago eller det gröna Topes de Collantes. Där finns vackra källor, färggranna djurarter och lövskog som skimrar i den härliga solen. Vandra i bergen, utforska grottor och plocka frukt i vilda träd. Den som söker äventyr kommer knappast bli missnöjd med den kubanska vildmarken.Musik och dans är andra kännetecken för denna karibiska ö. Rumba och Mambo är typexempel på danser som starkt influerats och härstammar från Kuba. I Havanna och Santiago de Cuba finns mängder av dansklubbar och uteställen där besökare kan prova på såväl traditionell dans som mer moderna varianter. Kulturella influenser som kom med den spanska imperialismen är stark, vilket gör att många känner igen sig i de olika uttryck som finns, både vad gäller musik, dans, konst och arkitektur.