Vilsna 19/20åringar vill till Australien/Asien

2 feb. 2014 22:12
Visningar: 1234
Hej!
Vi är fyra 19(blivande 20)-åringar som vill åka till Australien och södra Asien kommande oktober.
Vi tänker att vi börjar med en månad på Australiens östkust. Det är ju dyrast där, alltså lättare att leva på liten budget i Asien, därför spenderar vi den andra månaden där. I Asien tänker vi Thailand, Kambodja, eventuellt Bali.
Alltså två månader totalt.
Vad vi vet så vill vi lära oss att surfa, se balla platser ute på vischan, i djungeln, se massa olika djur, rida, hänga på stranden, festa, snorkla,träffa människor osvosv

Frågorna är oändliga men några av dem är:
Budget? Räcker 50.000 totalt?
Vilket sätt tar man sig bäst runt på?
Ska man boka returbiljetter redan i Sverige eller gör man det där?
Vad får man absolut inte missa?
Vanliga tabbar ni har gjort/hört talas om?
Sajter att kolla in?
Bra sökord?

Förlåt för spretigt inlägg, men vi känner oss lite spretiga just nu..
Alla tips/idéer/info mottages varmt!

Tack på förhand
Ellinor & co
Av Manqo
3 feb. 2014 17:03
Hej! jag gjorde ungefär samma resa som ni, men var borta 4 månader totalt..

jag åkte Sydney - cairns i Australien på 6 veckor, hade gärna haft mer tid, så en månad låter lite snålt.... men man hinner nog se det viktigaste ändå :) jag räknade med ca 20000 kr/månad i Aus, vilket stämde ganska bra. Mat och boende kan man komma undan billigt med, men så fort man ska göra nåt så drar det iväg! (segling i Whitsundays, Fraser Island, snorkling i barriärrevet, bungjump, skydive, utflykt till vattenfall var några av de saker jag gjorde). Tog mig längs kusten med Greyhound-bussar, ganska dyrt men väldigt smidigt! Finns busspass Sydney-Cairns så får man hoppa av och på vart man vill :)

I Asien får ni väl räkna med ca 10000 kr/månad, jag klarade mig på det och snålade verkligen inte! Ta er runt med buss där med, det är billigt och fungerar bra. Flyg så lite som möjligt, så sparar ni lite pengar. Ta nattbuss när det funkar så sparar ni in en natts boende också :)

Planera inte allt i förväg! visst kan det vara skönt att ha biljetten från Aus-Asien bokad och betald och ha ett datum att förhålla sig till, men annars kan ni ta allt som det kommer! Och ALLT löser sig, det är enkelt att resa i australien och asien, det finns inget att oroa sig för! Har ni fler frågor får ni gärna höra av er, trevlig resa! :)
3 feb. 2014 17:36
Ett misstag många gör är art bara hänga med andra backpackers. Så när de kommer tillbaka känner de tonvis med holländare; britter, tyskar o andra skandinaver men inga australier.
14 feb. 2014 13:34
Citerat från Manqo:
Hej! jag gjorde ungefär samma resa som ni, men var borta 4 månader totalt..

jag åkte Sydney - cairns i Australien på 6 veckor, hade gärna haft mer tid, så en månad låter lite snålt.... men man hinner nog se det viktigaste ändå :)
Ja alltså vi har varken tid eller råd med mer, därför bestämde vi två månader :)
Vad finns uppe i Cairns? :)
jag räknade med ca 20000 kr/månad i Aus, vilket stämde ganska bra. Mat och boende kan man komma undan billigt med, men så fort man ska göra nåt så drar det iväg!
Hur ser priserna för mat och boende ut ungefär? Min kompis syster hade en budget på 500kr per dag, ibland går man ju över och ibland under, med ett ungefär :)
(segling i Whitsundays, Fraser Island, snorkling i barriärrevet, bungjump, skydive, utflykt till vattenfall var några av de saker jag gjorde).
Berätta mer! Vi behöver lite fler sådana här tips!
Tog mig längs kusten med Greyhound-bussar, ganska dyrt men väldigt smidigt! Finns busspass Sydney-Cairns så får man hoppa av och på vart man vill :)
Får man fråga vad passet kostade? Köpte ni det där eller i Sverige?
I Asien får ni väl räkna med ca 10000 kr/månad, jag klarade mig på det och snålade verkligen inte! Ta er runt med buss där med, det är billigt och fungerar bra. Flyg så lite som möjligt, så sparar ni lite pengar. Ta nattbuss när det funkar så sparar ni in en natts boende också :)
Flög ni mellan Aus och Asien? Eller kan man åka båt? Vad gick det på? Förbokat eller inte?
Vad gjorde ni i Asien? Mest sola och bada?
Har verkligen ingen aning om nånting, därav de dumma frågorna :)
Av Manqo
14 feb. 2014 16:36
i Cairns finns det mesta och många blir kvar längre än vad som var tänkt! de flesta turer ut till barriärrevet går härifrån (ni kan inte åka till Australien utan att snirkla/dyka där, som att hoppa ner i ett akvarium!) Vi hade 5 eller 6 dagar där och hade nåt för oss varje dag, finns hur mycket aktiviteter som helst, googla! :) vi flög därifrån till Singapore för ca 1000 kr, bokat hemifrån innan resan. Finns säkert billigare till t ex Bali men dit skulle vi inte. I Asien blev det mest sol och bad och spaning på tempel och annat asiatiskt :)

Boende i Aus går väl på 20-30 dollar/natt i dorms (1 dollar = ca 7 kr) och maten kostar väl ungefär samma som i sverige, laga egen mat!!! finns kök på alla hostels, ni kommer undan billigt då! så bara mat och boende gick väl på 200-250 kr per dag för mig, går säkert att pressa ner det ytterligare... (tips, ta med er kniv och gaffel och en matlåda, vi köpte det efter nån vecka då vi var snåla och vägrade hyra skiten på vissa ställen för en mindre summa pengar :))

de aktiviteter jag verkligen rekommenderar är segling i whitsundays och fraser island, googla! (och barriärrevet såklart) turistiga grejer båda två, men folk åker ju dit av en anledning: det är sjukt fina ställen och australien åker man ju inte till så ofta så ta chansen!

kommer faktiskt inte ihåg vad busspasset kostade.. ca 2500 kr kan jag tänka mig men är verkligen inte säker! tyckte dock att det var värt det, det var väldigt enkelt och smidigt :) jag rekommenderar stopp som sydney - byron bay - noosa - rainbow beach ELLER hervey bay (fraser island) - Agnes water/1770 (billiga surflektioner) - Airlie beach (whitsundays-segling) - Cairns :) det enklaste är om ni själva söker på ställen längs kusten och ser om det kan intressera er, men dessa ställen gillade jag!

inga frågor är för dumma, bara att fråga mer om det behövs :)
17 feb. 2014 11:40
Busspriserna kan ni kolla på http://www.greyhound.com.au

Man flyger mellan Australien och Asien. Det finns t.ex. Air Asia, Virgin Australia och Jetstar.

Jag gillade även Cape Tribulation, Great Keppel Island, Magnetic Island, Stradbroke Island och Gold Coast, men om ni nu har mindre tid ska ni absolut se Cairns, Whitsundays, Fraser Island och Sydney.
17 feb. 2014 12:03
I QLD skulle jag passa på att köra lite Whitewater Rafting (Tully River är bra).

I NSW har ni bra rock climbing, abseiling och canyoning i Blue Mountains. Utgå från Katoomba.
6 mars 2014 13:42
(Sent) Supertack för alla tips och svar allihopa!!

Robbowan: Canyoning verkar vara sjukt kul! Har du testat själv? Vad ska man tänka på?

Allmänt, vad ska man ha för kläder? Är det shorts+tshirt som gäller eller ska man ta med sig tjockare lager?
Beror ju på helt vad man ska göra, men räcker joggingtights som mest tjocka/täckande/skyddande lager?
Vad behövs i jackväg osv?

Hälsningar
Ellinor
6 mars 2014 14:29
Ellinor: Arrangörer står för ev säk.utrustning så oömma och bekväma kläder.

Jag körde med några som heter High 'n' Wild i BM.
Av Manqo
6 mars 2014 15:17
Jag hade med mig shorts och linnen/t-shirts, ett par tights som jag använde en gång och en tjocktröja som jag använde på dit- och hemresan och en kall morgon i Laos (funkar även bra som huvudkudde under långa bussresor). Ta inte med för mycket!!! Jag hade med mig regnjacka och regnbyxor vilket var helt onödigt, en poncho av plast räcker! Hade med mig två par skor (förutom flip-flops) men ett par hade räckt, ta med ett par som du kan gå i på stan OCH ha på promenader i djungeln! Packa väskan så du har gott om plats kvar, för du vill ju köpa nya grejer också. När du packar kan du lägga fram allt du tror att du vill ha med, och sen ta bort hälften. Tänk på att allt du har med dig kan bli stulet/förstört/utbytt mot något nytt, du kommer att slänga kläder på vägen så favoritklänningen och de dyraste skorna kanske ska stanna hemma :)
Av Madow
20 apr. 2014 19:12
I asien beror det på hur man vill leva. Vi var där i 2 månader men vi snålade verkligen inte efter en händelse så valde vi att bara bo på bra hotell också. Vi var lite slöa å flög till alla nya ställen men kände att det var värt med tid och allt. Jag handlade en HEL del tog dykcertifikat både open water och advanced. Och åkte på dyra äventyr ut i djungeln och sådana saker. Jag gjorde av med 40-50 tusen med flygbiljetter osv allt som allt.

Men då levde vi "lyx" också å gjorde en hel del saker.